Galima apsieiti be tradicinių gydomųjų preparatų, o vietoje to išmintingai susidaryti mitybos racioną.

Sergantys cukriniu diabetu žino, kad cukraus kiekį kraujyje mažinančius produktus reikia valgyti nuolat, rašo DELFI.ee.

Deja, produktų, tiesiogiai sumažinančių cukraus kiekį kraujyje, nėra, egzistuoja produktai, turintys daug arba mažai angliavandenių. Kiekvienuose namuose yra cukraus kiekį kraujyje mažinančių produktų, tik reikia juos žinoti. Sudarant cukriniu diabetu sergančio žmogaus mitybos racioną, būtin atsižvelgti į glikemijos indeksą (GI), kuris rodo, kaip produktas veikia cukraus lygį kraujyje.

Cukraus lygį kraujyje visų pirma mažina vaisiai ir daržovės.

Vertingiausios, ir diabetikams leidžiamos šios daržovės: žiediniai kopūstai, saldžiosios paprikos, baklažanai, ridikėliai, pomidorai, agurkai, špinatai. Pavyzdžiui, salotų lapų, moliūgų, aguročių, kopūstų GI yra 15, o tai tinka sergantiems cukriniu diabetu. Konservuotų vaisių be cukraus GI – 25, nesaldžių vaisių GI – 30, šviežiai spaustų vaisių sulčių GI – 40.

Prie cukraus kiekį kraujyje mažinančių produktų priskirtinos visos daržovės ir vaisiai – tiek troškinti, tiek virti, tiek švieži. Jei mėgstate daržovių salotas, valgykite jas su alyvuogių aliejumi. Nepamirškite prieskonių – imbiero, žalumynų, garstyčių, acto. Vietoje druskos puikiai tiks šviežios citrinų sultys. Nesaldžių vaisių salotas galite užpilti liesu jogurtu.

Cukraus kiekį kraujyje efektyviai mažina cinamonas. Kasdien įsiberkite į puodelį arbatos po ketvirtį šaukštelio cukraus. Arba tiesiog galite užgerti cinamoną šiltu vandeniu. Ši paprasta priemonė veiksmingai stabilizuos cukraus kiekį kraujyje. Jau po trijų savaičių cukraus kiekio rodikliai jus pradžiugins.

Net jei cukraus lygis kraujyje normalus, vertėtų rinktis naudingus maisto produktus. Profilaktinės priemonės nepakenks. Visiems žinoma, kad per dieną cukraus lygis kraujyje gali kisti, o tai susiję su tuo, ką valgome. Daliai žmonių cukraus lygis kraujyje savaime stabilizuojasi. Jei taip nėra, šis simptomas vadinamas hiperglikemija. Tada sutrinka dėmesys, kyla stiprus troškulys, suprastėja regėjimas, žmogus jaučia didelį nuovargį.

Labai svarbu, kad racione būtų ląstelienos, kuri lėtina gliukozės įsisavinimą, stimuliuoja virškinamojo trakto veiklą, pašalina iš organizmo toksines medžiagas. Daug ląstelienos turi avižos, valgomos su riešutais ir kriaušėmis. Avižos palaiko reikiamą cukraus lygį kraujyje, mažina diabeto riziką.

Cukraus įsisavinimą lėtina ir jo rodiklius mažina sauja riešutų.

Špinatuose yra magnio, kuris sureguliuoja cukraus lygį kraujyje, mažina kraujospūdį. Būtinai valgykite vyšnių – jos puikus antioksidantas ir greitai virškinamos ląstelienos šaltinis. Citrinos žymiai sumažina produktų su dideliu GI poveikį. Šviežias česnakas veiksmingai mažina cukraus lygį kraujyje.

Visi išvardinti produktai turi būti įtraukti į jūsų racioną. Būkite sveiki.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (48)