Konservatorius kreipėsi į sveikatos apsaugos ministrą socialdemokratą Vytenį Povilą Andriukaitį, siūlydamas atitinkamai koreguoti ministro įsakymą dėl nėštumo nutraukimo.

L.Kazlavickas siūlo teisiškai įtvirtinti nuostatą, kad nėštumą nutraukti pageidaujanti moteris gautų privalomą psichologo ir socialinio darbuotojo konsultaciją, praneša parlamentaras.

Šiuo metu pagal 1994 metais priimtą įsakymą, besilaukiančią moterį ginekologas privalo informuoti apie galimus pavojus fizinei sveikatai, o psichologo dalyvavimas pokalbyje yra tiesiog pageidautinas.

"Tada, kai moterims kaip niekad reikia pagalbos, palaikymo ar tiesiog padrąsinimo, jos paliekamos vienos su savo abejonėmis bei aplinkinių ir, neretai, pačių artimiausių žmonių spaudimu. Tai aplinkybės, kai būtų sunku priimti bet kokį sprendimą, o mes kalbame apie apsisprendimą dėl dviejų gyvenimų ir gyvybės. Tiesą sakant, stebina, kad specialistų pagalba moterims tokiais momentais siūloma vangiai arba visai nesiūloma. Tai nemaža spraga mūsų sveikatos paslaugų sistemoje, kuri turi būti ištaisyta", - įsitikinęs Seimo narys.

Anot L.Kazlavicko, jeigu visos moterys prieš nėštumo nutraukimą galėtų pasikonsultuoti ne tik su mediku, bet ir su psichologu ar socialiniu darbuotoju, tikėtina, jog mažiau moterų ryžtųsi abortui.

Higienos instituto Sveikatos informacijos centro duomenimis, Lietuvoje pernai moterų pageidavimu, ne dėl medicininių indikacijų, oficialiai atlikti 5 tūkst. 782 abortai.

Seime šiuo metu svarstoma iniciatyva iš viso uždrausti laisvanoriškus abortus. Po pateikimo pritarta Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) parengtam Gyvybės prenatalinėje fazėje įstatymo projektui, pagal kurį nėštumą gydytojas galėtų nutraukti tik tuo atveju, jei nėštumas gresia nėščios moters gyvybei ar sveikatai, arba yra pagrįstų įtarimų, kad nėštumas atsirado dėl nusikalstamų veikų.

Lietuvoje šiuo metu leidžiama iki 12 nėštumo savaitės nutraukti nėštumą be papildomų sąlygų.

Europos Sąjungoje (ES) abortai draudžiami Maltoje, Airijoje ir Lenkijoje. Likusios valstybės, tarp jų ir Lietuva, abortų nedraudžia, tik nustato ribą, iki kurios jis leidžiamas. Šis terminas įvairuoja nuo 10 iki 18 savaičių.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (137)