Pasak jo, medikų darbo užmokestis buvo didinamas pernai, tai numatoma daryti šiais ir kitais metais. Per trejus metus sveikatos apsaugos sistemos darbuotojų atlyginimai esą turėtų pakilti apie 60 proc. Tai biudžetui kainuos 430 mln. litų. Dabar medikų atlyginimų fondas siekia maždaug 700 mln. litų.

"Kaip bus toliau, kokiems gydytojams, kokioms seselėms, kitam personalui (skirti pinigus - ELTA) yra vidinis reikalas. Čia Vyriausybė tikrai nekomanduos. Ligoninių, poliklinikų, kitų įstaigų administracijos kartu su ministerija turi paskirstyti pinigus taip, kaip mano esant racionaliausiai", - pažymėjo Ministras Pirmininkas.

Prieš porą savaičių pasirašytame Vyriausybės ir medikų atstovų susitarime numatyta šių metų spalį grįžti prie darbo užmokesčio didinimo klausimo ir, atsižvelgus į biudžeto vykdymą, išnagrinėti galimybes 2005-2006 metais papildomai skirti lėšų gydytojų bei slaugytojų atlyginimui didinti.

"Dabar tik balandžio mėnuo, visi tik pradėjome biudžetą vykdyti. Jokių fondų nebūna pagal biudžeto formavimo metodiką", - kalbėjo A. Brazauskas.

Anot jo, po 20 proc. sveikatos apsaugos sistemos darbuotojų atlyginimai turėtų būti didinami ir 2007-aisiais bei 2008-aisiais.

Ministras Pirmininkas priminė, kad Vyriausybei tenka rūpintis ne tik medikais, bet ir kitais biudžetinių įstaigų darbuotojais, turinčiais aukštąjį išsilavinimą ir atliekančiais svarbų darbą, - švietimo sistemos ir socialiniais darbuotojais, kultūrininkais. Praėjusią savaitę per specialų balsavimą didžioji dalis sveikatos apsaugos sistemos darbuotojų pritarė gegužės 17 dieną planuojamam streikui.

Savo nuomonę išsakė 76,6 proc. medikų ir pagalbinio personalo. Iš jų streikui pritarė 98,53 proc., nepritarė - 1,25 proc.

Šešios gydymo įstaigos - Druskininkų ir Klaipėdos ligoninės, Vilniaus universiteto ligoninės Žalgirio klinika, Kauno medicinos universiteto Onkologijos ligoninė ir reumatologijos klinika bei Kauno krikščioniškieji gimdymo namai - streiko metu ketina dirbti įprastai.

Medikai streikuoti ketina, jei Vyriausybė nepatenkins jų reikalavimo nuo gegužės 1 dienos 50 proc. padidinti atlyginimus. Ministrų kabinetas yra nusprendęs sveikatos apsaugos sistemos darbuotojų algas padidinti 24 proc. Tam iš biudžeto papildomai skirta 167 mln. litų.

Pasak sveikatos apsaugos ministro Žilvino Padaigos, ministerija šiuo metu svarsto, kokių reikės imtis priemonių, kad per streiką būtų maksimaliai apsaugoti pacientų interesai. Artimiausiu metu gydymo įstaigų vadovus žadama informuoti, kokia tvarka turi vykti streikas, jie bus prašomi pateikti vardinius sąrašus medikų, kurie streiko dienomis turės teikti būtinąją pagalbą pacientams.

Kitą savaitę Trišalėje taryboje numatoma apibrėžti, kas yra būtinoji pagalba. Kartu ruošiamasi galimai teisinių ieškinių gydymo įstaigoms dėl nesuteiktos pagalbos ir padarytos žalos bangai. Kol kas dar ne visos sveikatos priežiūros įstaigos yra apsidraudusios civilinės atsakomybės draudimu.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją