Kauno apskrityje šie metai ypatingi tuo, kad labai padaugėjo susirgusiųjų patikslinta virusine žarnyno infekcija, ypač - mažų.

Pasak Kauno visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėjos Orinos Ivanauskienės, vyrauja rotaviruso sukeltas enteritas. Lyginant šių bei praėjusių metų pradžios duomenis, akivaizdu, jog sergamumas šia infekcija išaugo net 2 kartus. Daugiausia tarp sergančiųjų - ikimokyklinio amžiaus vaikų. Būta atvejų, kai rotavirusas į ligos patalą guldė ir ne vieną tos pačios šeimos vaiką. Tačiau šeiminių šios ligos protrūkių, kai vienoje šeimoje suserga net kelių kartų atstovai, šį sezoną apskrityje nenustatyta.

Gerėjanti virusinių žarnyno infekcijų diagnostika padeda išaiškinti naujus, dažniausiai tarpusavyje nesusietus atvejus. Dažna mama ar tėvas labai rūpinasi savo vaikų sveikata, tai mažyliui rimčiau sunegalavus, skuba į ligoninę ieškoti jam kvalifikuotos pagalbos. Gydymo stacionare prireikia, kai ligos eiga nėra lengva. Virusai (Rota, Noro, Enterinial adeno, Astro, Calici ir kiti) - pagrindiniai vaikų viduriavimų sukėlėjai.

Pasak Kauno klinikinės ligoninės Vaikų konsultacinės poliklinikos vedėjos Marijos Marengolcienės, tiek rota, tiek noro virusų aktyvumas susijęs su sezoniškumu. Jei laiku kreipiamasi į specialistus ir atliekami svarbūs tyrimai, daugeliu atvejų ligą galima įveikti ambulatoriškai. Tačiau sudėtingesniais atvejais geriausia kreiptis į ligoninės gydytojus.

„Sergamumas žarnyno infekcijomis - būdingas žiemai. Tačiau negalima teigti, kad pastaruoju metu padaugėjo virusų, - kiek jų buvo, tiek ir yra. Tiesa, sergamumo suintensyvėjimas šį sezoną kiek vėlavo. Ankstesniais metais rotavirusas smarkiau reikštis pradėdavo jau lapkritį. Pernai lapkritis buvo ramus, bet gruodį jau kiek padaugėjo pas mus ligonių. Prasidėjus šiems metams, sausio mėnesį, buvo dienų, kai atrodė, jog susirgusiems pritrūksime lovų.

Prieš kokius dvejus metus buvo taip, kad rotavirusas į ligoninės palatas guldė ištisas šeimas. Nuo anūkų užsikrėsdavo seneliai, o nuo jų - vidurinioji, pakankamai stipri karta - vaikų tėvai. Bet maždaug kovo mėnesį rotavirusas jau „išsikvėpdavo". Artėdavome prie sezono pabaigos, - ligonių tuomet pas mus būdavo mažiau. Tačiau dabar matome, kad virusai dar neskuba trauktis, - naujienų agentūrai ELTA Kauno klinikinės ligoninės Infekcijų kontrolės skyriaus vedėja Dalia Cechanavičienė.

Jos teigimu, ligos sunkumas priklauso nuo viruso štamo, nuo vaiko organizmo, nuo imuniteto. Dažnai 4-5 metų vaikai rotaviruso sukelta infekcija praserga namuose. Tačiau praradusius daug skysčių dėl ištisinio viduriavimo, vemiančius kūdikius jau tenka gydyti ligoninės stacionare.

Kauno klinikinės ligoninės Vaikų intensyviosios terapijos skyriaus vedėjas, pediatras Darius Varaškevičius primena, jog visada gali būti ir būna sunkių atvejų. Todėl tėvai turėtų labai stebėti savo kūdikio ar ūgtelėjusio vaiko elgesį. Jei vaikas darosi vangesnis, didesnę dalį paros gulinėja, pradeda viduriuoti, reikia bandyti pagirdyti jį skysčiais. Bet nereikėtų pulti, jeigu vaikas nevemia, kaišioti į burnelę vaikui visokių „įdomių dalykėlių" - angliukų, „Smecta".

Beje, dažniausiai, kai susergama dėl noroviruso, kuris gali paveikti ir viršutinius kvėpavimo takus, sukeldamas katarinius simptomus (kosulį, slogą, gerklės skausmą), vyrauja vėmimas. Kai ligą sukelia rotavirusas - viduriuojama. Tačiau kai kada, retais atvejais viskas gali būti atvirkščiai.

Kauno visuomenės sveikatos centro specialistai teigia, jog dažniausiai rotavirusine infekcija serga 6-24 mėnesių vaikai. Serga ir pirmųjų gyvenimo mėnesių kūdikiai, bet jiems būdingos besimptomės formos ligos. Kūdikių sergamumui įtaką turi ir šeimos narių, ypač motinos, asmens higienos įgūdžiai. Vyresni nei 5 metų vaikai, suaugusieji serga retai. Rotavirozė - dažniausia hospitalinė infekcija vaikų skyriuose.

Ši infekcija gali prasidėti patekus į organizmą vos keliems virusams. Ji greitai ir lengvai plinta vaikų kolektyvuose, gydymo įstaigose buitinio sąlyčio metu, -. per nešvarias rankas, aplinkos daiktus. Patekę į žmogaus organizmą per burną su maistu, vandeniu ar nesilaikant asmens higienos, virusai dauginasi plonosios žarnos gleivinėje, nežymiai bei trumpą laiką pažeisdami jos struktūrą. Iš žarnyno jie pasišalina per 5 dienas.

Taikant specifinę profilaktiką, viena veiksmingiausių apsaugos nuo rotavirusinės infekcijos priemonė - skiepai, tiesa, Lietuvoje už juos reikia mokėti.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)