Uostamiesčio policijos vadovai mano, kad pirmiausia tokioje situacijoje turima vadovautis žmoniškumu ir policijos šūkiu "Ginti, saugoti, padėti". Tačiau bent jau vienas klaipėdietis tvirtina, kad kai kuriems uostamiesčio pareigūnams dar toli iki to.

Anot "Vakarų ekspreso" skaitytojo Tomo, naktį iš antradienio į trečiadienį jis ir gimdyti pradėjusi žmona buvo priversti laukti 20 minučių, kol pareigūnai surašys jam protokolą už greičio viršijimą 20 km/h.

"Šokiravo"

"Visada buvau policijos šalininkas ir niekad nesutikdavau su žmonėmis, neigiamai vertinančiais sunkų pareigūnų darbą, bet šią naktį mano nuomonė truputį pasikeitė į neigiamą pusę. Žmonai naktį prasidėjo gimdymas, tad taupydamas laiką ir valstybės pinigus nusprendžiau pats ją nuvežti į ligoninę. Naktį gatvės buvo tuščios ir nežymiai viršijau greitį. Ant Mokyklos gatvės tilto apie 4 valandą sukantis į Liepų gatvę mane sustabdė policijos pareigūnai. Bandžiau paaiškinti situaciją, bet nieko neišėjo. Tiek jau to, tegul baudžia, nes pažeidimą padariau, tačiau ir mane, ir žmoną šokiravo tai, kad popierius jie pildė 20 minučių", - vakar pasakojo Tomas.

Anot jo, pirmiausia pareigūnus bandė paskubinti jis pats, po to - jo žmona, bet irgi esą nesėkmingai.

"Apmaudžiausia, kad su kolega buvo ir moteris pareigūnė, bet ir ji nesuprato mūsų padėties. Vienu momentu galvojau nuvažiuoti iš įvykio vietos ir tegu vejasi, jei jiems vist tiek, kaip mes jaučiamės, bet vis dėlto nusprendėm laukti. Aš suprantu, kad reikia laikytis įstatymų ir kad negerai padariau viršydamas greitį, bet kiek kartų gyvenime mūsų žmonos gimdo? Ar tai nėra pateisinama priežastis viršyti greitį 20 kilometrų per valandą? Jeigu norima pakelti policijos prestižą visuomenės akyse, reikėtų pareigūnams susimąstyti ir priimti sprendimus vadovaujantis ne tik įstatymo raide, bet ir širdimi. Ačiū Dievui, vaikas prieš aštuntą valandą ryto gimė sveikas ir žmonai nieko nenutiko", - sakė vyras.

Kad prieš aštuntą valandą ryto Klaipėdos universitetinės ligoninės Gimdymo skyriuje vakar iš tiesų gimė kūdikis, "Vakarų ekspresui" patvirtino ir šio skyriaus vedėjas Leonas Janušas.

Akcentuoja žmoniškumą

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) Kelių policijos biuro viršininko Ramūno Šideikio nuomone, jei iš tiesų viskas vyko taip, kaip pasakojo nubaustasis klaipėdietis, patruliai turėjo vadovautis žmoniškuoju kriterijumi.

"Įstatymas visko nenumato. Tokie atvejai yra palikti pareigūno diskrecijai. Jis gali spręsti, kaip elgtis. Mano nuomone, protokolą tokiu atveju tikrai būtų galima surašyti ir prie ligoninės gimdymo skyriaus. Arba net traktuoti, kad greitis buvo viršytas esant būtinajam reikalingumui. Visgi konkrečios situacijos komentuoti negaliu - reikia išklausyti ir kitą pusę. Gal vairuotojas iš karto nepranešė, kad veža žmoną gimdyti. Policijos mašinose yra viskas filmuojama, tad tikrai išnagrinėsime šį atvejį", - sakė R. Šideikis.

Anot jo, po pirmojo pokalbio su žurnalistu susisiekus su naktį budėjusiais pareigūnais jie tvirtino, kad teiravosi, ar moteriai viskas gerai, ar nereikia palydėti. Esą sustabdyti klaipėdiečiai atsisakė tokios pagalbos.

R. Šideikis tikino, kad savo pavaldiniams nuolat akcentuoja būtinybę pirmiausia vadovautis žmoniškumo kriterijumi, pagalvoti, kaip pats jaustųsi tokioje situacijoje.

"Aišku, nekalbu apie tuos atvejus, kai vairuojama išgėrus ar daromi piktybiniai, chuliganiški Kelių eismo taisyklių pažeidimai, keliantys grėsmę kitiems eismo dalyviams. Tačiau noriu, kad pirmiausia visada būtų vadovaujamasi policijos šūkiu "Ginti, saugoti, padėti", - sakė kelių policininkų viršininkas.

"Pareigūnas pareigūnui nelygu"


Sigitas ŠVEIKAUSKAS, Klaipėdos apskrities VPK viršininko pavaduotojas


Pati spauda ne kartą yra paviešinusi analogiškas istorijas, kai policininkai pasielgia ir labai žmoniškai, ir, deja, priešingai. Negaliu komentuoti konkrečios situacijos, tačiau tikrai manau, kad pirmiausia esant tokioms aplinkybėms reikia suprasti žmogų ir jam padėti. Tačiau pareigūnas pareigūnui nelygu.