Vilniaus universiteto podiplominių studijų prodekanas profesorius Vytautas Kasiulevičius pasakojo apie šiuo metu vykdomą didelį projektą, susijusį su gydytojų rezidentų mokymo sistemos pertvarka. Šią pertvarką vykdo abu gydytojus rengiantys universitetai – Vilniaus ir Lietuvos sveikatos mokslų universitetas. Pasak profesoriaus, rezidentūros programos keičiasi iš esmės. Apie tai buvo kalbėta penktadienį surengtoje konferencijoje.

„Ankstesniais laikais rezidentūra buvo suprantama kaip mokymosi procesas, kurio principas „meistras ir pameistrys“. Patyręs specialistas moko jaunąjį specialistą, o jaunasis specialistas šalia žiūri, kaip išmokti geriausių veiksmų“, – sakė gydytojas.

Visgi pastebima, kad tokia sistema nėra tinkama, mat vien medicinos studijos trunka 6 metus, o rezidentūra – dar 7 metus.

„Žmogus jaunas, nori kuo anksčiau save realizuoti kaip gydytojas, be to, rengiant svarbu suteikti savarankiškumą kuo anksčiau. Ši sistema, kurią dabar diegiame, yra pažangi, pradėta diegti Kanadoje, Vokietijoje, Nyderlanduose, ji leidžia jaunąjį gydytoją labai anksti išleisti į praktiką“, – sakė prof. V. Kasiulevičius.