„Lysol“, „Clorox“ ir daugybė kitų buitinių dezinfekavimo priemonių plačiai aprašo savo galimybes sunaikinti 99,9 proc. bakterijų ir virusų nuo įvairių paviršių. Tokius teiginius galima surasti ir ant etikečių.

Tiesa, šios priemonės nėra skirtos rankų dezinfekcijai.

Gamintojai sako, kad šie produktai nuo paviršių gali sunaikinti ir koronaviruso sukėlėjus kaip ir E. coli ir salmoneles.

Ar šios priemonės iš tiesų gali gali paveikti koronavirusą, kuris plinta visame pasaulyje? Atsakymas, pasirodo, sudėtingas.

JAV aplinkos apsaugos agentūra turi kelias pastabas. Manoma, kad dezinfekavimo priemonės yra veiksmingos kovojant su naujuoju koronavirusu. Tačiau kol testai to nepatvirtins, jų gebėjimas sunaikinti naują koronavirusą moksliškai neįrodytas.

Nors rizika užsikrėsti nauju koronavirusu JAV išlieka nedidelė, daugiausia dėl sėkmingų izoliavimo pastangų, JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centro pareigūnas antradienį perspėjo, kad agentūra tikisi, jog Amerikoje virusas vis tiek gali plisti.

„Tai ne tiek klausimas, ar taip jau atsitiks, o greičiau klausimas, kada tai įvyks ir kiek žmonių šioje šalyje sirgs sunkia liga“, - teigė CDC Nacionalinio imunizacijos ir kvėpavimo ligų prevencijos centro direktorius dr. Nancy Messonnier.

Naujasis koronavirusas yra naujas virusas. Dabartinis protrūkis prasidėjo maždaug 2020 m. pradžioje. Bet žmogaus koronavirusai apskritai nėra naujiena.

Pirmą kartą jie buvo nustatyti septintajame dešimtmetyje. Remiantis Ligų kontrolės ir prevencijos centru, yra septyni tipai, rašo CNN.

Naujausias koronaviruso tipas yra paskutinis identifikuojamas tipas. Kol kas nėra visuomenei skirtų vakcinų ar antivirusinių gydymo būdų.

Manoma, kad dezinfekavimo produktai, kurie yra veiksmingi apsaugant nuo kitų žmogaus koronavirusų, yra veiksmingi ir nuo naujojo koronaviruso.

Remiantis EPA gairėmis dėl kylančių virusinių patogenų, nes buvo įrodyta, kad „Lysol“, „Clorox“ ir kiti dezinfekavimo įrankiai veiksmingai naikina kitus žmogaus koronavirusus, vartotojai gali saugiai naudoti servetėles ir purškalus paviršiams dezinfekuoti tose vietose, kur yra naujojo koronaviruso grėsmė.

Savo pranešime CNN EPA teigė, kad bendrovės gali kreiptis dėl „naujų patogenų teiginių“, pagrįstų anksčiau patvirtintais teiginiais dėl sunkiau naikinamų virusų. Agentūra juos peržiūri ir nustato, ar įmonė gali saugiai pareikšti tą ieškinį.

Keletas „Lysol“ produktų buvo patvirtinti, kad būtų galima teigti apie naujų viruso patogenų veiksmingumą naujojo koronaviruso atžvilgiu, EPA pasakojo CNN.

Tačiau „aiškus mokslinis patvirtinimas“, kad servetėlės gali apsaugoti nuo šio specifinio viruso, gali būti pateiktas tik tada, kai jos bus specialiai patikrintos, pranešime CNN teigė bendrovė „Reysitt Benckiser“, kuriai priklauso „Lysol“ ir kiti higienos prekės ženklai.

Svarbu pabrėžti, kad „Lysol“ ir „Clorox“ yra dezinfekavimo priemonės, skirtos namų paviršiams, o ne kūno dalims. Ir net rankų dezinfekavimo priemonės negali apsaugoti absoliučiai nuo visų mikrobų.

Vyresnioji infekcijų prevencijos epidemiologė ir „Clorox“ konsultantė Saskia Popescu teigė, kad amerikiečiai neturėtų panikuoti užsikrėtę naujuoju koronavirusu.

Bet jei jiems tai rūpi, ji rekomenduoja laikytis tokios pačios praktikos, kaip ir bandant išvengti įprastų kvėpavimo takų infekcijų, kurias galima pasigauti šiuo metų laiku. Plaukite rankas muilu ir vandeniu, nuvalykite bendras darbo vietas su dezinfekuojančiomis servetėlėmis ir prisidenkite kosėdami arba čiaudėdami.

„Visi šie pagrindiniai dalykai yra veiksmingi, nesvarbu, ar tai būtų naujas koronavirusas, ar gripas“, - ji sakė CNN.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (87)