Priekuliškių nerimą sukėlė Klaipėdos rajono politikų sprendimas prijungti kelis tokius centrus, tarp jų – ir Priekulės, prie Gargždų ligoninės.

„Mums tai buvo kaip perkūnas iš giedro dangaus. Mes sužinome, kad nori prijungti prie Gargždų ligoninės. Mums tai didžiulis nepatogumas. Viena vertus, mes esame tik už 16 km nuo Klaipėdos, kur yra trys galingos ligoninės“, – sakė vienas priekuliškis LNK žinioms.

Kita moteris stebėjosi: „Kam keisti gerą dalyką? Manau, kad tai gyventojams sukels daug streso, ypatingai, kai pas mus irgi yra pakankamai daug gyventojų visame regione ir iš aplinkinių kaimų, yra ir vyresnio amžiaus žmonės, ir, pvz., mums su naujagimiu čia atvažiuoti yra tikrai labai arti, paprasta. Aptarnavimas geras ir visus pažįstame gydytojus“.

Priekulė

Ir Priekulės gyventojai, ir PSPC darbuotojai abejoja, ar valdžios numatyti pokyčiai į naudą.

„Jie mums nesugebėjo atsakyti, kokia nauda pacientams ir kas laimės. Jie sako, kad sumažins eiles. Pas mus tų eilių tikrai nėra. Pacientas patenka greitai, kada reikia. Aiškina, kad gyventojai nutolę nuo gydymo įstaigų. Mes tikrai negalime pasakyti, kad pacientai negauna paslaugų. Jeigu paskambina ir ateina susirgę, čia ir dabar priimami, registracija, jeigu yra, ilgiausiai užtrunka 2 dienas“, – teigė Priekulės PSPC vyriausioji slaugytoja Inga Sausienė.

Priekulės PSPC dirba 3 šeimos gydytojai, 2 odontologai, 8 slaugytojos, o paslaugomis naudojasi apie 5 tūkst. pacientų. Tad žmonės nesupranta, kodėl politikai sprendimą priėmė paskubomis ir vienašališkai.

Priekulė

„Neišaiškinta ir nepateikta, kaip čia viskas vyks, – pastebėjo Priekulės PSPC bendruomenės slaugytoja Gitana Kvaukienė. – Mums rūpi ne tik mūsų gerovė, bet ir pačių pacientų prieinamumas, paslaugų kokybė ir taip toliau. Tuo labiau, kad mes patys per daugiau nei 20 metų esame sukūrę savo metodikas, kaip dirbame, kaip kviečiame. Dabar jaučiamės nesaugūs ir spaudžiami“.

Priekulės medikai sako norintys patys priimti sprendimus.

„Mes sutinkame centro veikloje dalyvauti, nes vyksta visoje Lietuvoje centrų kūrimas, sutinkame bendradarbiauti sutarčių pagrindu ir dabar ir su Gargždų ligonine, ir su Gargždų PSPC turime sutartis“, – sakė I. Sausienė.

Rajono valdžia teigia, kad nė viena gydymo įstaiga nebus uždaryta, nebus atleisti ir darbuotojai.

„Mes matome, kad vis dėlto Priekulės PSPC gyvena šia diena, vidutinis darbuotojų amžius yra daugiau negu 60 metų ir greičiausiai, kad gydytojai nekaupia taip vadinamų balų pratęsti licencijai ir yra pakankamai reali grėsmė, kad po keleto metų Priekulėje iš viso gali nelikti PSPC“, – paaiškino Klaipėdos rajono meras Bronius Markauskas.

Bronius Markauskas

Rajono valdžios tikinimu, vienas stambus sveikatos centras turės daugiau galimybių, tad priekuliškiams žadama daugiau paslaugų.

„Pirmiausia ambulatorinės paslaugos į namus, ko šiandien nėra teikiama ir nėra lengva tokiai mažai įstaigai teikti, kadangi reikalinga visa specialistų komanda, paliatyvi pagalba į namus nėra teikiama, nors pagal sveikatos apsaugos ministro įsakymą tai yra privaloma daryti“, – vardijo V. Markauskas.

Anot rajono valdžios, bendra sistema užtikrins sklandesnį darbą. Tikimasi sulaukti daugiau investicijų. Gargždų, Paupių ir Priekulės PSPC prie Gargždų ligoninės numatyta prijungti nuo kitų metų balandžio.

Visą LNK žinių siužetą galite pamatyti čia: