Leidinyje „Social Psychiatry and Psychiatric Epidemiology“ pristatomame tyrime buvo nustatyta, kad 9,7 procento tėvų kenčia nuo pogimdyminės depresijos pirmaisiais vaiko gyvenimo metais. Tą patį patiria 9,4 procento motinų. Jaunų vyrų (iki 30 metų) grupėje tikimybė susirgti pogimdymine depresija išauga net iki 40 procentų.

Atliekant tyrimą buvo vertinama tėvų psichikos sveikata tuo metu, kai jų vaikams yra 3-12 mėnesių, 2-3 metai ir 4-5 metai. „Tėvams gresia pavojus patirti postnatalines psichinės sveikatos problemas, kurios kai kuriems tėvams gali trukti visą ankstyvosios vaikystės laikotarpį“, - rašoma tyrimo ataskaitoje.

Vienas tyrimo autorių Janas Nicholsonas iš „Tėvystės tyrimų centro“ Melburne tvirtina, jog tėvų imlumas psichinės sveikatos problemoms išaugo dėl to, kad jų vaidmuo vaikų auklėjimo procese tapo gerokai reikšmingesnis.

„Vis dažniau pripažįstama, kad tėvai yra pagrindinė parama moterims su vaikais, - sakė profesorius J. Nicholsonas. - Šis tyrimas rodo, kad vyrai taip pat yra pažeidžiami, nes jiems irgi trūksta miego, jie žongliruoja vaidmenimis ir įsipareigojimais... Todėl būtina kuo anksčiau išsiaiškinti, kurie tėvai patenka į rizikos grupę ir kuo anksčiau į tai reaguoti, kadangi visi žinome, jog psichinės sveikatos sutrikimus gydyti daug sunkiau, kai jie įsisenėja“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)