„Galbūt sezonas nėra toks gausus, kaip mes įpratę. Kita vertus, gal patys žmonės turi daugiau informacijos, nes dedame daug pastangų, kad ją suteiktume. Šiemet apsinuodijimų grybais, kurie pažeistų organus, mes dar neturėjome. Tie pacientai, kurie kreipėsi dėl virškinamojo trakto sutrikimų, jų yra, bet tikrai labai nedaug“, – pasakojo gydytoja.

Jau kurį laiką internete sklinda įvairūs pamokymai, neva raudonosios musmirės išgydo nepagydomas ligas, vėžį, padeda užmigti ir panašiai. G. Laubner-Sakalauskienė šypsosi ir sako, kad yra žmonių, kurie tiki, jog žemė plokščia.

Gabija Laubner

„Pastaruoju metu viešojoje erdvėje tikrai daug klaidinančios informacijos. Taip, raudonoji musmirė turi dvi medžiagas. Viena iš jų turi savybių, kurios migdo žmogų, bet tuo pačiu pasižymi ir visomis kitomis nuodingomis savybėmis, sukelia traukulius, psichozę, haliucinacijas, pykinimą, vėmimą, viduriavimą“, – sakė LNK pašnekovė.

Suvalgius raudonosios musmirės, simptomai pasireiškia labai greitai, per pusvalandį ar valandą. Pasireiškia pykinimas, vėmimas, haliucinacijos, nesuvokimas, kur esi.

Jei simptomai prasideda vėliau, grybas dažniausiai veikia dar stipriau, mat kuo nuodingesnis grybas, tuo vėliau prasideda simptomai.

Musmirė

Kai simptomai po grybų valgymo užsitęsia, praėjo kelios valandos, rekomenduojama kreiptis į medikus. Jei žmogus nenori vykti į ligoninę, gydytoja rekomenduoja bent jau paskambinti į apsinuodijimų kontrolės biurą.

„Jei namuose pasireiškia bet kokie simptomai, tai yra pykinimas, viduriavimas, vėmimas, yra haliucinacijos, bet kokiu atveju reikia kreiptis į medikus“, – sakė gydytoja.

LNK Žinių pokalbį rasite čia: