Vienas Elektrėnų gyventojas, gimęs 1951 metais, parkritęs patyrė atvirą rankos lūžį ir mirė ligoninėje. Nors teigiama, kad vyras mirė mirtinai nukraujavęs, medikai tikino, kad mirties priežastis galėjo būti ir kita.

Iškvietimų srautas išaugo dukart


„Pagrindinis traumų srautas prasidėjo sausio 10 dieną nuo 16 val., kai po atšilimo staiga pradėjo šalti ir iš nulinės temperatūra pasidarė minusinė.

Jeigu paprastą dieną pas mus būna registruojama 46–60 iškvietimų dėl traumų, tai būtent tą dieną traumų pakilo iki 119. Daugiausia tai buvo galvos sumušimai, įvairūs kūno sumušimai ir viršutinių, apatinių galūnių lūžiai“, – portalui „Delfi“ pasakojo Greitosios medicinos pagalbos (GMP) tarnybos Vilniaus greitosios medicinos išvažiuojamųjų brigadų tarnybos vadovas Igoris Lukaševas.

Jis pastebėjo, kad žmonės per daug atsipalaidavo ir pamiršo, kad žiemą būna, kai staigiai pašąla, nelabai žiūrėjo sau po kojomis.

Primename, kad nuo sausio 10 d. pavakarės iki sausio 11 d. 7 val. ryto dėl traumų į Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės (RVUL) skubios pagalbos į medikus kreipėsi daugiau nei 200 traumatologinių pacientų – dvigubai daugiau nei įprastai. Iš jų 174 patyrė įvairias galūnių traumas (lūžius, patempimus, išnirimus, sumušimus), ir 32 galvos bei kaklo traumas. 30 nukentėjusių pacientų teko iš karto hospitalizuoti, nes jiems reikalinga skubi chirurginė intervencija.

Šalia plikledžio „aukų“ papildomai į ligoninės priimamąjį atvyko dar 100 pacientų su kitais negalavimais.

Į Santaros klinikų Skubios pagalbos skyrių nuo trečiadienio pavakarės iki ketvirtadienio per parą kreipėsi 66 pacientai, nukentėję dėl slidžių kelių. Iš jų 8 hospitalizuoti, o 6 iš jų prireikė ekstrinių operacijų. Vidutiniškai per parą į Santaros klinikų Skubios pagalbos skyrių kreipiasi apie 30 pacientų.

Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės skubios pagalbos skyrius

Kaip penktadienį portalą „Delfi“ informavo RVUL Dokumentų valdymo ir komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Asta Bagdonavičienė, per praėjusią parą į Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės Skubios pagalbos skyrių kreipėsi 321 pacientas. Iš jų 156 atvyko dėl ortopedinio-traumatologinio pobūdžio pagalbos, 14 pacientų dėl traumų teko iš karto hospitalizuoti.

„Didelis srautas žmonių ligoninės priimamajame buvo iki vakaro, šiandien jau situacija daug ramesnė. Šiuo metu yra laukiančiųjų gydytojo ortopedo-traumatologo konsultacijos, bet skaičiai jau panašėja į įprastinį darbą“, – teigė A. Bagdonavičienė.

Pastarąją parą lengviau galėjo atsikvėpti ir Santaros klinikų skubios pagalbos medikai.

Portalui „Delfi“ Santaros klinikų Priėmimo ir skubios pagalbos skyriaus vedėja Liucija Vaitkevičiūtė pranešė, kad traumos vakar buvo lengvesnės, buvo dalis galūnių lūžių, 3 pacientus reikėjo hospitalizuoti. Ryte pacientų buvo daugiau, po pietų srautas aprimo.

Dėl mirties Elektrėnuose pradėtas tyrimas


GMP Tarnybos Vilniaus filialo medikai aptarnauja ne tik Vilniaus miestą, bet ir regioną nuo Zarasų iki Druskininkų.

Ketvirtadienį vienas žmogus, Elektrėnuose patyręs atvirą lūžį, mirė.

Kaip pranešė policija, 12.34 val. buvo gautas Elektrėnų ligoninės gydytojo pranešimas, kad 12.12 val. iš Elektrėnų buvo pristatytas sužalotas vyras.

Medikas informavo, kad nelaimėlis nukraujavo mirtinai, jis patyrė atvirą rankos lūžį.

Elektrėnų GMP

Socialiniame tinkle „Facebook“ įvykį aptarinėję Elektrėnų gyventojai dėl šios mirties kaltino savivaldybę, kuri nepasirūpino, kad plikledžiu padengtos miesto gatvės ir šaligatviai būtų laiku pabarstyti smėlio bei druskos mišiniu.

Elektrėniškiai socialiniame tinkle teigė ir tai, kad vyras mirtinai nukraujavo, nes greitoji ilgokai neatvažiavo – neva jos laukė iki pusės valandos. Esą iš įvykio vietos vyras greitosios į ligoninę išvežtas dar būdamas sąmoningas.

Pirminiais duomenimis, apie sužalotą vyrą BPC gavo keturis pranešimus.

Pirmasis skambutis buvo gautas 11.50 val., pokalbio metu žmonės informavo, kad susižalojo paslydęs vyras, stipriai kraujuoja, jie bandė užvežti žaizdą ir sustabdyti kraujavimą. Paskutinis (ketvirtas) pranešimas gautas 12.07 val., pokalbio metu pranešėjas pastebėjo atvykstančius GMP medikus.

Paprašytas pakomentuoti šį įvykį I. Lukaševas pasakojo: „Vakar rytas prasidėjo nuo autoįvykio Trakų rajone, kur buvo trys prispausti. Taigi, vežėme pacientus į ligoninę, tarp jų – vieną vaiką.

Po to įvykis buvo Elektrėnuose – viešoje vietoje prie pašto buvo rastas nukritęs stambaus kūno sudėjimo žmogus. Labai neaišku, ar tai įvyko paslydus, ar jam tiesiog staiga sušlubavo sveikata ir jis parkrito. Kadangi tai įvyko šalia Elektrėnų ligoninės, greitoji atvykusi iškart nuvežė į Priėmimo skyrių. Labai neaišku, kodėl ištiko mirtis.

Kraujo buvo. Medikai užtruko, kol nurengė – jis buvo apsirengęs labai daug rūbų. Nurengus ir buvo pastebėta žaizda ties alkūne“, – komentavo I. Lukaševas.

Pasitikslinus, kiek laiko užtruko greitajai atvažiuoti į įvykio vietą, pašnekovas atsakė: „Važiavom neilgai. Atvykti užtruko iki 15 min. Tame rajone – tik dvi brigados: viena Elektrėnuose, kita – Vievyje, dar yra artimiausia Kaišiadoryse.

Elektrėnų brigada nelaimės metu buvo kitame iškvietime. Greitai užbaigė kvietimą, nes dispečerė pasakė, kad yra naujas kvietimas. Prieš tai kvietimas buvo šalia, Saulės gatvėje, ir greitoji iš karto atvyko į įvykio vietą prie Elektrėnų ligoninės. Visa tai užtruko iki 15 min. Yra kaip yra ir brigadų yra tiek, kiek yra“.

Pasak jo, nėra aišku, kodėl iš tiesų vyras mirė – ar tikrai dėl atviro lūžio.

„Jis nemirė greitojoje. Buvo pristatytas į ligoninę sunkios būklės. Ir su medike kalbėjome, dėl ko taip galėjo nutikti, bet neaiški priežastis. Negaliu pasakyti, ar tai įvyko dėl krentant patirtos žaizdos, ar dėl to, kad sušlubavo sveikata dėl kitų priežasčių“, – kalbėjo I. Lukaševas.

Policija pradėjo ikiteisminį tyrimą mirties priežasčiai nustatyti.

Poziciją išsakė ir Elektrėnų savivaldybė

Po tragedijos socialiniame tinkle „Facebook“ pasisakė ir Elektrėnų savivaldybė.

„Savivaldybės meras susitiko su velionio artimaisiais, pareiškė užuojautą, pasiūlė pagalbą“, – rašoma „Facebook“ paskyroje.

„Viešojoje erdvėje skelbiama informacija, kad parkritusiam ir vėliau mirusiam asmeniui nebuvo laiku suteikta greitoji medicininė pagalba. Remiantis viešai skelbiamais duomenimis, greitoji į įvykio vietą atvyko kiek ilgiau nei per 15 minučių nuo iškvietimo. Greitosios darbo komentuoti negalime, nes nuo 2023 m. liepos 1 d. greitosios medicinos pagalbos funkcijos perduotos Greitosios medicinos pagalbos tarnybai.

Dėl slidžių gatvių daugybė Lietuvos gyventojų patyrė traumų. Aiškinamės šio konkretaus atvejo aplinkybes ir priemones, kaip užkirsti kelią tokioms nelaimėms ateityje“, – rašo savivaldybės atstovai.

Šaukimas „Greičiau, greičiau“ nepadės


Pasidomėjus, ką reikėtų daryti, pastebėjus žmogų atviru lūžiu, I. Lukaševas patarė: „Prispausti žaizdą ir sustabdyti kraujavimą. Jeigu tai – arterinis kraujavimas, reikia uždėti turniketą. Bet ar jį turės? Nebent automobilyje kažkas. Bet, kai yra kraujas, nelabai kas nori suteikti pirmąją pagalbą“.

Paklausus, kaip apskritai padėti traumą, galbūt lūžį, patyrusiam asmeniui, kad nepakenktų, pašnekovas patarė netąsyti paciento.

Slidūs šaligatviai Vilnius

„Reikėtų klausyti ir greitosios dispečerio nurodymų, nepanikuoti. Nuo šaukimo: „Greičiau, greičiau“ greičiau nebus. Vis tiek brigadai reikia laiko privažiuoti.

Svarbu nurodyti teisingą adresą. Jeigu žmogus skambina per Bendrąjį pagalbos centrą (BPC), iškvietimas perduodamas automatiškai, jeigu skambinama 112 telefonu, būtina tiksliai nurodyti adresą, kur yra pacientas.

Toliau reikėtų klausyti dispečerio nurodymų, kas dažniausiai nedaroma“, – pastebėjo I. Lukaševas.

Paūmėjo lėtinės ligos


Daug GMP kvietimų buvo ir praėjusią parą, bet šįkart dauguma jų buvo ne dėl traumų.

Respublikinė Vilniaus universitetinės ligoninės skubios pagalbos skyrius

„Kadangi dabar yra oro svyravimai – tai atšąla, tai atšyla, paūmėja visos lėtinės ir kraujotakos ligos: infarktai, insultai, kraujo spaudimai, ritmo sutrikimai, galvos svaigimai. Žmonės yra labai jautrūs orų permainoms. Statiškai jautrių orų permainoms yra apie 50 proc. žmonių.

Todėl, kai yra orų permainos, senjorams patariama be reikalo neiti į lauką arba bent jau išeiti su kažkuo, kas juos prižiūrėtų. Reikėtų, kad žmonės nepamirštų vartoti vaistų. Netgi vaistų dozes, apsitarus su savo šeimos gydytoju, galbūt reikėtų padidinti.

Matuoti spaudimą reikėtų ne tik ryte, bet ir perpiet, vakare, žiūrėti, nuo ko galvą, smilkinius spaudžia, galbūt veido oda išraudusi – tai irgi gali būti padidėjusio kraujo spaudimo požymis. Arba, tarkime, kaklo srityje gali būti susiaurėjusios kraujagyslės“, – pavojingus požymius vardijo I. Lukaševas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)