Kaip pasakoja gydytojas, viskas nutiko penktadienį, prieš budėjimo pabaigą, kai greitoji medicinos pagalba atvežė pacientą, kuriam staiga pasidarė silpna. Tyrimai rodė beprasidedančią ligą – žmogus galėtų grįžti į namus ir vartoti antibiotikus, bet yra vyresnio amžiaus bei turi gretutinių ligų, todėl yra būklės pablogėjimo rizika.

„Paciento priežiūros procese dalyvauja artimieji, iš kurių vienas yra gydytojas, jie labiau linkę, kad pacientą paguldytų, nes žmogus gyvena socialinėje įstaigoje ir visai neseniai buvo ligoninėje dėl sunkios, neaiškios infekcijos.

Vietų skyriuje turime, tad, priėmėme sprendimą pacientą paguldyti, kad visiems būtų ramiau. Einu link gydytojų posto prieš savaitgalį pildyti dokumentų, kai pajuntu, kad kažkas iš nugaros man kiša ranką į pižamos kišenę“, – pasakojo M. Gedminas.

Martynas Gedminas

Pajutęs, kad jam bandoma įduoti kyšį, gydytojas sureagavo audringai, o už tai vaizdo įraše paciento artimųjų atsiprašė.

„Nuoširdžiai atsiprašau žmogaus, kuris galbūt žiūrės šitą vaizdo įrašą, už savo grubią reakciją. Tiesiog pasijutau pažemintas, lyg kažkas galvotų, kad tokį sprendimą, guldyti žmogų, galima ir manęs nusipirkti. Norėjau akivaizdžiai parodyti, kad tokių poelgių netoleruoju. Tačiau man po to pačiam tapo nemalonu už tokią grubią reakciją, kuri nelabai dera gydytojai.

Žodžiu, išsibalansavau ir nebenorėjau tiems žmonėms žiūrėti į akis, atėjo mano budėjimo pabaiga ir mane pakeitė“, – sakė gydytojas.

Po šio įvyko M. Gedminas pabrėžė, kad kyšiai yra nesuderinami su baltu chalatu.

„Jei reikia kažkokių deklaracijų ar diskusijų, tai jos turi prasidėti nuo šių teiginių: jei tu reikalauji pinigų už tai, ką tau priklauso padaryti pacientui, elgiesi kaip padugnė, nes tai tiesiog nesiderina su baltu chalatu.

O jei tu priimi padėkas pinigais, elgiesi kaip kvailys, nes neproporcingai rizikuoji baudžiamuoju procesu ir savo licencija. Tarp šių dviejų išraiškų yra esminis skirtumas, bet jos abi yra netoleruojamos. Ko aš labiausiai pasigendu, tai gydymo įstaigų vadovų atsakomybės ir lyderystės šiuo klausimu, nes būtent šie žmonės formuoja aplinką, kurioje korupcija gali arba negali pasireikšti“, – sakė M. Gedminas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)