Pasipiktinę mergaičių tėvai reikalauja paaiškinimo, kodėl niekas nepasirūpino jų atžalų iš Bania Lukos miesto priežiūra per penkias dienas trukusią moksleivių išvyką šalies sostinėje, skelbia „The Daily Mail“.

Mokykla 28 moksleives išsiuntė į penkių dienų trukmės ekskursiją Sarajeve, kur jos lankėsi muziejuose ir kitose istorinės svarbos vietose. Grįžusios namo, septynios mergaitės ėmė nelankyti pamokų.

Šis atvejis sukėlė audringą reakciją, imta diskutuoti, kodėl Bosnijoje ir Hercegovinoje, šalyje, kur 13-15 metų mergaitės jau pradeda aktyvų lytinį gyvenimą, deramai nesirūpinama lytiniu švietimu.
Ginekologas iš Sarajevo Senadas Mehmedbasičius teigia, kad didėjantis nepilnamečių nėštumų skaičius kelia rimtą susirūpinimą.

„Tokia šiandienos tendencija. Negalime leisti, kad mūsų vaikai apie seksą sužinotų gatvėse, o ne mokyklose“, – pridūrė gydytojas. Anot ginekologo, siekiant deramo seksualinio švietimo, kurio šiandieniniam jaunimui labai trūksta, pagrindinis vaidmuo turėtų atitekti švietimo įstaigoms ir tėvams.

„Akivaizdu, kad vaikams trūksta žinių apie sveikatą ir lytinius santykius, todėl jie imasi veiksmų, nenumanydami apie galimas pasekmes. Švietimo sistema turėtų būti atviresnė, negalime leisti, kad apie intymų gyvenimą vaikai sužinotų gatvėse, o vėliau sulauktų skaudžių likimo smūgių“, – įsitikinęs gydytojas.

Skelbiama, kad jaunos Bosnijos ir Hercegovinos gyventojos pagalbos ir patarimų lytinio gyvenimo klausimais iš specialistų gali sulaukti internete, skelbia „InSerba News Network“.

„Norėčiau pasimylėti su savo vaikinu, nors man dar tik 14 metų... Tačiau bijau reakcijos ir vertinimų“, – rašo viena paauglė.

Praeitais metais Sarajeve pastojo 31 nepilnametė, tačiau septynios mergaitės iš 28 vos per penkias dienas – šiurpus rekordas.

Serbijos reprodukcinės sveikatos koordinatorius Nenadas Babičius pripažįsta – ir šioje šalyje vis daugiau jaunimo lytinį gyvenimą pradeda 13-14 metų. Tačiau dėl incidento Bosnijoje ir Hercegovinoje jis mokytojų nekaltina – anot valdininko, atsakomybę turėtų prisiimti mergaičių tėvai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (341)