Atlikus tyrimus paaiškėjo, kad jos smegenys mirusios, tačiau vaisius vis dar gyvas. Medikai nusprendė neišjungti gyvybines funkcijas palaikančios aparatūros ir tik pradėjus blogėti fizinei motinos būklei atliko Cezario pjūvį. Gimė sveikas mažylis, praneša dailymail.co.uk.

Cezario pjūvio operaciją atlikę Vengrijos medikai įsitikinę, kad tai vienas iš trijų tokių atvejų pasaulyje. Kūdikio šeima prašo gerbti privatumą, todėl neatskleidžiama nei naujagimio lytis, nei jo tapatybė.

Mažylis gimė praėjus trims savaitėms po to, kai jo mama patyrė insultą. Gyvybines motinos organizmo funkcijas palaikanti aparatūra buvo išjungta praėjus dviem dienoms po Cezario operacijos.

Pavasarį moteris buvo skubiai nuvežta į ligoninę ir operuota, tačiau medikams teko pripažinti, kad jos smegenys mirė. Kūnas buvo prijungtas prie gyvybines funkcijas palaikančių aparatų ir atlikus ultragarso tyrimą paaiškėjo, kad penkiolikos savaičių vaisius vis dar juda.

„Pirmas dvi dienas mes bandėme išgelbėti motinos gyvybę, bet paaiškėjo, kad kraujotaka sustojo, - pasakoja daktarė Bela Fulesdi, Debreceno universiteto Medicinos ir sveikatos centro prezidentė. - Kitą dieną kai buvo atlikti likę tyrimai, mes išsiaiškinome, kad kūdikis vis dar gyvas ir puikiai spardosi mamos kūne“.

Nėštumo metu mažylio tėvas ir močiutės lankėsi ligoninėje, kur glostydavo mamos pilvą ir kalbėdavosi su mažyliu. Vaisiui buvo skirta ir muzikos terapija.

Medikams teko įveikti daugybę infekcijų bei nuolat vartyti motiną, kad būtų išvengta pragulų. Buvo siekiama išlaikyti vaisių gimdoje kaip įmanoma ilgiau, tačiau 27 nėštumo savaitę motinos kraujotaka sutriko ir gydytojai nusprendė, jog gimdoje mažyliui nebesaugu, todėl buvo atlikta Cezario pjūvio operacija.

Anesteziologijos ir intensyvios priežiūros skyriaus vadovė Csilla Molnar pati dalyvavo operacijoje. Tuo metu kūdikio šeima laukė rezultatų. „Tikslas buvo ne tik priimti kūdikį, bet priimti sveiką kūdikį“, - sako C. Molnar.

Specialistė teigia, jog yra žinomi trys atvejai, kai 15 nėštumo savaitę motinoms buvo konstatuota smegenų mirtis, tačiau vienas iš vaisių neišgyveno. Tai vienintelis atvejis iš minėtų trijų, kai mirusios motinos organai buvo atiduoti transplantavimui. Keturiems pacientams atiteko motinos kepenys, abu inkstai, širdis ir kasa.

Paprastai prieš organų donorystę mirę asmenys vieną ar dvi dienas laikomi prijungti prie gyvybines funkcijas palaikančios aparatūros. B. Fulesdi sako: „Mūsų atvejis yra išskirtinis, nes mes padėjome kūdikiui išgyventi ir papildomai išsaugojome penkis motinos organus transplantavimui“.

Gimęs kūdikis svėrė apie pusantro kilogramo. Iš pradžių jam reikėjo padėti kvėpuoti. Nepaisant to, C. Molnar buvo įsitikinusi, jog naujagimis išgyvens.

„Buvo fantastiška akimirka, kai gimė kūdikis. Jis iškart pravirko, spardėsi... Tai buvo neužmirštamas momentas visiems mums, kurie prie to prisidėjome“, - neslepia jaudulio C. Molnar.

Vaikelis iš ligoninės buvo išrašytas praėjusį mėnesį, tačiau gydytojai delsė pranešti šią žinią kol įsitikino, kad jis tikrai gyvens. Dabar jis puikiai auga namuose ir, medikų teigimu, neturi jokių sutrikimų, būdingų anksčiau laiko gimusiems vaikams. Nepaisant to, vaikas bus nuolat stebimas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)