Pastojo, nors buvo nustatytas nevaisingumas

Prieš 3 metus Ieva išgirdo liūdną diagnozę – ji nevaisinga. Norint pastoti, vienintelė reali galimybė tai padaryti būtų su kitos moters kiaušialąste.

„Ką gi, tai žinodama, pernelyg ir nesisaugojau nuo nėštumo. Galbūt pasąmoningai net norėjau įsitikinti, ar tai tiesa, o gal visgi..? Turbūt daugumai moterų pats baisiausias dalykas yra išgirsti, jog ji – nevaisinga… Bet praėjo 3 metai ir savo rankose išvydau teigiamą testą... Be abejo, nėštumo testas tik patvirtino, ką jau mažiausiai dvi savaites rodė kūno pokyčiai ir mano pačios nuojauta, kuria nenorėjau tikėti, juk aš – nevaisinga!“, – pasakojo moteris.

Pasak Ievos, šis nėštumas nebuvo planuotas, auginti vaikui ji neturi tinkamų sąlygų tam, o paskutiniu metu dalyvavo daugybėje vakarėlių, todėl gimdyti bijotų vien dėl galimų pažeidimų vaisiui.

„Nieko nelaukusi užsiregistravau į kliniką. O klinikoje man jau nustatė 6 sav. nėštumo. Gydytoja supažindino mane su galimais nėštumo nutraukimo variantais. Kadangi jau iš anksto buvau nusprendusi išbandyti medikamentinį būdą, nes išgerti vaistus namie atrodė patraukliau nei gultis ant stalo, pasirinkau šį“, – sakė moteris.

Po pirmos dozės pajuto didžiulį skausmą

Ievos teigimu, ginekologė davė 9 tabletes, kurias reikėjo gerti po 3 tabletes kas 3 val. Moteris nusiteikė, kad gali pasireikšti šalutiniai reiškiniai, skaudėti, todėl nusipirko vaistų nuo skausmo, pavalgė ir išgėrė pirmą dozę.

„Kaip ir buvo sakyta, pradėjo krėsti šaltkrėtis, prasidėjo viduriavimas, didžiuliai skausmai, spazmai, kokių dar gyvenime nebuvau turėjusi. Į tualetą vaikščiojau kas 5 min., o grįžusi raičiausiai iš skausmo ant lovos. Išgėriau dar vaistų nuo skausmo. Galvojau, kad viskas, jei dar skausmai nepraeis – kviesiuosi greitąją. Bet skausmas po 10 min. praėjo, liko tik silpnumas ir mieguistumas. Tad toliau visą laiką prasnaudžiau belaukiant antros dozės“, – sakė Ieva.

Tačiau neilgai trukus skausmas vėl sugrįžo. Net išgėrus vaistų nuo skausmo, skausmas intensyvėjo, moteris nebegalėjo nė paeiti.

„Pirmą kartą gyvenime taip skaudėjo, net raičiausi iš skausmo. Atrodė, jokie vaistai nuo skausmo nepadeda. Net nebegalėjau pagalvoti apie antros dozės gėrimą. Išsikviečiau greitąją. Greitosios darbuotoja buvo maloni, papasakojus situaciją nuvežė į Respublikinę Vilniaus universitetinę ligoninę.

Ten apžiūrai užregistravo kita darbuotoja, kuri, išgirdusi, dėl ko čia patekau, piktu tonu paklausė, tai kodėl nusprendžiau nutraukti nėštumą? Tai juk čia normalu, kad skauda, suprask, ko čia atvažiavai... O kol laukiau vizito pas ginekologę, visa apsižliumbusi iš skausmo, aimanuodama, pradėjau kraujuoti ir prasidėjo pykinimas. Vizito ilgai laukti nereikėjo, buvau nuvežta pas ginekologę“, – sakė Ieva.

Ginekologė moters paklausė, kas atsitiko. Pasak Ievos, ji papasakojo situaciją, tačiau po to bendravimas pasikeitė su gydytoja.

„Paklausė, kuris nėštumas, kodėl nenoriu gimdyti. Ir tada prasidėjo gąsdinimai: „tai ko tu tikėjaisi? Kad neskaudės? Taip ir turi būti. Pamatysi, viskas bus dar blogiau. Čia tik pati pradžia. Gersi vaistus, tau dar labiau ims skaudėti, tu kraujuosi, tau gabalais viskas kris. Ko iš mūsų nori? Juk pati to norėjai!“ Ir tokius žodžius ne vieną kartą pakartojo, kad man tik blogiau bus, kad viskas kris gabalais ir kad dar labiau skaudės ir kraujuosiu“, – sakė Ieva.

Asociatyvi nuotrauka

Vėliau moteris buvo išsiųsta į kitą kabinetą, bet, pasak jos, ir ten patyrė itin nemandagų bendravimą.

„Situacija kabinete ta pati: kas atsitiko? Kodėl nori nutraukti nėštumą? Bet kokiu atveju, jų suleisti vaistai man nė kiek skausmo nesumažino ir vis dar besikankinanti grįžau namo... Net pagalvoju, ar tikrai tuos vaistus man suleido, jei visos darbuotojos, vos tik išgirdusios apie nėštumo nutraukimą, pradeda tave traktuoti tarsi patį blogiausią žmogų...

Taigi, grįžus namo vis dar kamavausi nuo gyvenime nepatirto tokio skausmo, verkiau, buvau be jėgų, ir dar kaip per veidą su šluoste gavusi. Nesuprantu, ar tikrai toks atšiaurus ir smerkiantis bendravimas ir elgesys turi būti iš gydytojų? Vis dar negaliu užmiršti šios nakties ir ypatingai šios ginekologės šiurkštaus bendravimo su manimi. Po tokio įvykio, manau, dar ilgai liks baimė kreiptis pagalbos į valstybines ligonines“, – istoriją pasakoti užbaigė Ieva.

Ligoninė įvykį tirs

Dėl šios istorijos kreipėmės į Respublikinę Vilniaus universitetinę ligoninę. Pateikiame ligoninės komentarą.

„Toks skundas buvo gautas. Situaciją RVUL administracija vertina rimtai, todėl skundą nagrinės RVUL Vidaus audito tarnyba. Taip pat ligoninės administracija deda nuolatines pastangas gerinant medicinos personalo bendravimo įgūdžius ir yra parengusi „Bendravimo standartą“, organizavo bendravimo įgūdžių tobulinimui skirtus mokymus. Atsižvelgdami į šią situaciją, planuojame parengti ir vidiniais kanalais išplatinti papildomą bendravimo atmintinę su atvejų analize.
Labai apgailestaujame dėl neigiamos pacientės patirties mūsų ligoninėje.

Asociatyvi nuotrauka

Norime pabrėžti, kad pacientę apžiūrėjusios gydytojos akušerės ginekologės klausimai pagrįsti ir buvo reikalingi anamnezei surinkti. Taip pat gydytoja suteikė pacientei informaciją apie medikamentinio nėštumo nutraukimo sukeliamus simptomus, tokius kaip skausmas, kraujavimas ir kt., paskyrė nuskausminamųjų vaistų.

Puikiai suprantame, kad nėštumo nutraukimas yra labai asmeniškas ir jautrus sprendimas, kurio priėmimą lemia daugelis veiksnių, tarp kurių – tiek medicininės, tiek socialinės priežastys. Vadovaujamės nuostata, kad medicinos personalo bendravimas su pacientu turi išlikti profesionalus ir mandagus nepaisant paciento kreipimosi priežasties“, – buvo rašoma ligoninės komentare.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)