Apie naujoves šiam medicinos personalui pokalbis LNK Žiniose su Slaugos specialistų organizacijos prezidente Aušra Volodkaite.

Pasak A. Volodkaitės, šias naujienas slaugytojų bendruomenė sutinka dvejopai, vyksta daug diskusijų. Viena vertus, teisės aktuose deklaruojama, kad slaugytojas yra savarankiškas specialistas, o tai – teigiamas aspektas.

Kita vertus, kyla daug klausimų, kaip bus organizuojamas darbas.

Aušra Volodkaitė

„Ar slaugytojai dirbdami savarankiškai turės erdvę, kurioje gali dirbti, savo kabinetą, kur konsultuos pacientus. Ar tikrai bus peržiūrėti slaugytojų darbo krūviai ir numatytas konsultacijų skaičius, ir ar slaugytojams bus atitinkamai apmokama už suteiktas konsultacijas“, – sakė pašnekovė.

Šiais klausimais, pasak A. Volodkaitės, yra diskutuojama, tačiau kaip tiksliai bus vykdomas slaugytojų darbas, priklauso nuo pačių įstaigų, kaip jos pasiruošusios priimti sprendimus ir suteikti slaugytojoms savarankiškumą.

„Tikimasi, kad slaugytojoms bus pakeltas užmokestis atsižvelgiant į tai, kad jos atlieka daugiau darbo. Šiuo metu yra kalbama apie finansavimą šeimos gydytojo komandai, kurią sudaro gydytojas, slaugytojas, kineziterapeutai ir kiti specialistai. Bet neišskiriama, kad atlyginimas bus skiriamas konkrečiai slaugytojui už slaugos paslaugas“, – kalbėjo A. Volodkaitė.

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninė Kauno klinikos

Kaip teigia pašnekovė, slaugytojai jau kurį laiką kalba, kad slaugos paslaugos yra mažai finansuojamos.

„Darbo paskirstymas, kiek jo atlieka gydytojas, kiek slaugytojas, kiek kiti specialistai – apie tai reikia kalbėtis įstaigose. Kad nebūtų taip, jog slaugytojams papildomai užkraunami darbai“, – sakė LNK Žinių pašnekovė.

Jau kurį laiką kalbama apie didžiulį slaugytojų trūkumą, kuris pasireiškia ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europoje.

„Lietuvoje niekas objektyviai nėra paskaičiavęs, kiek trūksta slaugytojų. Yra STRATA duomenys, tačiau, koks yra objektyvus trūkumas, ne visos institucijos gali pasakyti, gali būti ir tūkstantis, ir daugiau darbuotojų. Kalbama ne tik apie laisvas vietas, bet ir apie darbo krūvį. Jei darbuotojų trūksta, tikrai negalime pasakyti pacientui, kad palaukite. Esantys darbuotojai turi suteikti visas paslaugas“, – sakė A. Volodkaitė.

Todėl darbo krūvis yra didelis, o slaugytojai vis labiau jaučia nepasitenkinimą. Slaugytojų trūksta ir didžiuosiuose miestuose, tačiau sudėtingiausia situacija yra regionuose.

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninė Kauno klinikos

„Problemos tik aštrėja. Žinome, kad vyksta reforma, keičiamas tinklas, darbuotojai susiduria su nežinia, kas bus toliau. Tai kartais nulemia sprendimą palikti šią profesiją“, – sakė pašnekovė.

Laidoje buvo paklausta, ar slaugytojams užteks kompetencijos skirti vaistus pacientams.

„Viskas priklauso nuo paciento būklės. Jei jis serga lėtine liga, būklė kontroliuojama, jis geria vaistus, gydymas padeda, išplėstinės praktikos slaugytojas gali pratęsti vaistus ir pakonsultuoti dėl jų vartojimo. Jei paciento būklė blogėja, gydymas nepadeda, žinoma, pacientas konsultuosis su šeimos gydytoju“, – sakė A. Volodkaitė.

LNK Žinių pokalbį rasite čia: