Medikai įspėja, kad dabar renkamuose bobausiuose apstu nuodo giromitrino, kuris pažeidžia kepenis ir sukelia traukulius, galinčius baigtis mirtimi.

„Dėl apsinuodijimų bobausiais du kartus konsultuoti vaikai – 3 ir 14 metų mergaitės. Dėl galimo apsinuodijimo bobausiais į medikus kreipėsi ir viena kaunietė. Iš viso šiais metais suteikėme 14 konsultacijų dėl apsinuodijimo grybais – ne tik šviežiai gamintais, bet ir konservuotais“, – DELFI sakė Apsinuodijimų informacijos ir kontrolės biuro vedėja Laima Gruzdytė.

Visuomenės sveikatos centrai registravo tris apsinuodijimus grybais šiemet. Laimei, baisių padarinių išvengta.

Grybų sezonas tik prasidėjo, tad klinikinė toksikologė įspėjo gyventojus atsargiai vartoti bobausius, kurie kai kuriose šalyse – uždrausti.

Kvapnaus nuoviro spąstai

„Ne visi dar žino, kad juos reikia tinkamai paruošti, gerai nuvirti, antraip bus pavojinga valgyti. Didžiausia klaida – kvapnų grybų nuovirą naudoti sriuboms ar padažams, nes gaila išpilti“, – pabrėžė DELFI pašnekovė.

L.Gruzdytės žodžiais, nuoviras pavojingas todėl, kad bobausiuose esantis nuodas giromitrinas – tirpus vandenyje. „Kelis kartus kartojamo bobausių nuvirimo esmė ir yra ištirpdyti grybuose esantį nuodą, kad jo pačiuose bobausiuose neliktų. Kai mes grybus nuverdame, o vandenį su nuodo koncentratu naudojame maistui, rizikuojame ne tik sveikata, bet ir gyvybe“, – pabrėžė Apsinuodijimų informacijos ir kontrolės biuro vadovė.

Kaip veikia pirmuosiuose grybuose tarpstantis nuodas? Pasak toksikologės, giromitrinas veikia centrinę nervų sistemą, kepenis, žarnyną. Pirmieji apsinuodijimo simptomai paprastai pasireiškia po kelių valandų, tipiškai standartiškai: pykinimu, viduriavimu, vėmimu.

„Netaikant gydymo, po dienos ar vėliau gali pasireikšti kepenų nepakankamumas. Bobausiuose esantis giromitrinas dar turi tokią savybę, kad sukelia labai stiprius traukulius, kurių įprastu gydymu nepavyksta numaldyti, reikia priešnuodžio“, – atkreipė dėmesį klinikinė toksikologė.

Traukuliai gali pažeisti galvos smegenis ir net baigtis mirtimi. „Bobausių sukeliami traukuliai net nebe traukulių priepuolis, o vadinamasis status epilepticus – traukulinė būklė, grėsminga gyvybei.

Nuodas – itin lakus

Ruošiant bobausius maistui, grybus derėtų virti 3 kartus po 10-15 minučių, kaskart keičiant vandenį. Džiovinti bobausius patariama gerai vėdinamoje, negyvenamoje patalpoje, tačiau tokiu būdu paruoštuose grybuose giromitrino lieka gerokai daugiau nei juos verdant. Nuodas itin lakus, jis ir nulemia malonų, stiprų bobausių kvapą. Literatūroje netgi aprašomi inhaliaciniai apsinuodijimai, prisikvėpavus verdamų grybų garų.

Centrinės nervų sistemos sutrikimai gana vėlyvi, iš jų rimčiausi – traukuliai ir koma. Staiga atsiranda ir bent kelias paras trunka vidurių pūtimas, pykinimas, vėmimas, lydimas spazmų ir stiprių pilvo skausmų. Vėliau gali pasireikšti kepenų pažeidimas iki ūminio kepenų nepakankamumo.Nuodas ypatingas ir tuo, kad klinikinių reiškinių nesukelianti ir sunkų apsinuodijimą sukelianti dozė skiriasi nežymiai. Turint omenyje individualios tolerancijos skirtumus, medikų nestebina, kad kartais suserga tik dalis valgiusiųjų šiuos grybus: apsinuodijus bobausiais sunku rasti dozės ir poveikio ryšį.

Inkstų pažeidimas siejamas su kraujo kūnelių irimu, kurią sukelia bobausiuose esantis nuodas. Dėl besikartojančio vėmimo ir viduriavimo sutrinka vandens ir elektrolitų balansas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (86)