Apvalioji kirmėlė Ophidascaris robertsi yra vietinė Australijoje. Tai – labai paplitęs parazitas savo įprastame šeimininke – Australijos vandeniniame pitone (Morelia spilota).

„Paprastai apvaliųjų kirmėlių lervos randamos mažuose žinduoliuose ir sterbliniuose gyvūnuose, kuriuos ėda pitonas – taip gali baigtis gyvatės gyvavimo ciklas“, – aiškino infekcinių ligų ekspertas ir tyrimo bendraautorius Sanjaya Senanayake „IFLScience“ atsiųstame pranešime.

Minėtasis atvejis yra ne tik pirmasis literatūroje aprašytas žmogaus užsikrėtimas O. robertsi. S. Senanayake sakė: „Mūsų žiniomis, tai – taip pat pirmas atvejis, kai pažeidžiamos bet kokios žinduolių rūšies – žmogaus ar kitos – smegenys“.

Moteris iš Naujojo Pietų Velso pietryčių pirmą kartą buvo paguldyta į ligoninę 2021 m. sausį, nes tris savaites jautė pilvo skausmą, viduriavo, ją kamavo naktinis prakaitavimas ir sausas kosulys. Skenograma atskleidė pažeidimus moters plaučiuose, kepenyse ir blužnyje, tačiau tolesni tyrimai neparodė vėžio, infekcijos ar autoimuninės ligos požymių.

Gydytojai padarė išvadą, kad pacientė serga neaiškios etiologijos eozinofiline pneumonija, ir gydė ją steroidais. Tačiau po trijų savaičių moteris grįžo į ligoninę, o jos būklė tik pablogėjo.

Per kitus 18 mėnesių moteriai buvo taikytas įvairus gydymas, tačiau atrodė, kad niekas visiškai nepalengvino jos simptomų. 2022 m. birželį jai sutriko atmintis ir prasidėjo depresija, todėl medikų komanda atliko jos smegenų magnetinio rezonanso tyrimą tyrimą.

Tyrimo bendraautorė Karina Kennedy, Kanberos ligoninės klinikinės mikrobiologijos direktorė, paaiškino, kad skenavimas parodė „netipinį pažeidimą dešinėje priekinėje smegenų skiltyje“.

„Netipinis“ – švelniai pasakyta. Kaip S. Senanayake pasakojo „Guardian“, neurochirurgas, kuriam buvo pavesta ištirti keistąjį pažeidimą, padarė „kartą per karjerą padaromą atradimą“ ir, kaip pranešama, sušuko: „O Dieve, nepatikėsi, ką tik ką radau šios ponios smegenyse. Tai gyva ir raitosi“.

Tai buvo sakinys, kurio tikrai nenorėtumėte išgirsti operacinėje.

Taip gydytojai sužinojo apie nepageidaujamą svečią moters smegenyse, o kai kurių kitų jos simptomų priežastys medikų komandai tapo aiškesnės. Jie įtarė, kad kirmėlės lervų yra ir kituose organuose, įskaitant pacientės plaučius ir kepenis. Kadangi iki šiol nebuvo žinoma, kad šis parazitas užkrėstų žmones, nė vienas iš testų negalėjo to nustatyti.

Taigi kaip kirmėlė, kuri paprastai gyvena didelėje gyvatėje, pateko į žmogaus smegenis? Pacientė dažnai prie ežero šalia savo namų rinkdavo vietines žoleles, vadinamas zelandiniais špinokais (Tetragonia tetragonioides), kurias naudodavo gamindama maistą. Labiausiai tikėtinas paaiškinimas – užkrėstas Australijos vandeninis pitonas ežere su išmatomis pašalino parazitų kiaušinėlius, o moteris netyčia užsikrėtė pati ruošdama ar valgydama žalumynus.

Nors O. robertsi anksčiau niekada nebuvo pastebėta žmogaus organizme, kitose Žemės rutulio vietose yra ir kitų Ophidascaris rūšių, kurios užkrečia gyvates, todėl įmanoma, kad panašių atvejų bus aptikta ir ateityje. Pabrėžiama nuolatinė zoonozinių infekcijų, kurios nuo gyvūnų persimeta į žmones, grėsmė.

Šiuo atveju pacientė po gydymo jaučiasi geriau, tačiau ją ir toliau stebės specialistai.

Pareiškime S. Senanayake pagerbė ją sakydamas: „Niekada nėra lengva ir pageidautina būti pirmąja paciente pasaulyje dėl bet ko. Negaliu išreikšti savo žavėjimosi šia moterimi, kuri parodė kantrybę ir drąsą per šį procesą“.

Tyrimas buvo paskelbtas „Emerging Infectious Diseases.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją