Teigiama, kad pienas organizmui siunčia nuolatinius augimo signalus ir skatina antsvorio augimą. Dokumentiniame filme remiamasi tyrimais, pieno vartojimą siejančiais su prostatos vėžio atsiradimu. Todėl pieną mėgstantys žmonės kelia klausimą – tai pienas sveika ar nesveika?

Į „Bild“ klausimus atsakė dietologė Antje Gahl iš Vokietijos mitybos draugijos.

- Ar gali pienas sukelti ligas?

- Iš tiesų yra tyrimų, įrodžiusių, jog suvartojant pernelyg daug pieno padidėja prostatos vėžio rizika. Užtat tuo pačiu sumažėja storosios žarnos vėžio rizika. Taigi, nėra jokių bendro pobūdžio rekomendacijų atsisakyti pieno, kad sumažėtų vėžio rizika.

- Ar pienas gali skatinti antsvorio augimą?

- Antsvorį visuomet lemia daugybė priežasčių, vien pienas niekada negali būti to priežastimi. Jame gausu svarbių maistinių medžiagų, pirmiausia kalcio. Vis dėlto, pienas turi pakankamai daug kalorijų. Todėl pienu nereikėtų malšinti troškulio. Liesesni pieno produktai, tokie kaip liesa varškė ar neriebus pienas, turi bemaž tiek pat maistinių medžiagų, kaip ir riebesni pieno produktai, nors kalorijų juose žymiai mažiau.

- Ar mitybą be pieno produktų galima vadinti sveikesne?

- Nėra jokių to įrodymų. Jeigu suaugusieji nori atsisakyti pieno produktų, tai irgi nėra kenksminga, jeigu jie kalcio poreikį patenkina kitais maisto produktais, tokiais kaip sojų varškė ar kopūstai. Vaikams visiškai atsisakyti pieno nerekomenduojama, nes augimo laikotarpiu reikia daug kalcio ir baltymų.

- Kiek pieno ir jo produktų rekomenduojama suvartoti per dieną?

- Suaugusiems rekomenduojama nuo 200 iki 250 gramų pieno produktų per dieną. Tai gali būti grynas pienas, gali būti jogurtas ar sūris. Vaikams rekomenduojama kasdien nuo 350 iki 400 gramų.
Mums pienas yra pagrindinis kalcio tiekėjas, jam tenka nuo 60 iki 80 procentų paros normos. Suaugusiems reikia apie 1000 miligramų kalcio kasdien, mažiems vaikams – apie 600 miligramų, o augantiems paaugliams net 1200 miligramų.

- Ar tiesa, kad vis daugiau žmonių netoleruoja pieno?

- Šioje srityje nėra atliktų aiškių tyrimų. Laktozės netoleruoja apie 15-20 procentų žmonių, to priežastys gali būti įvairios. Tokie žmonės turi visiškai ar dalinai atsisakyti produktų iš karvės pieno.
Norint sužinoti, kokie maisto produktai konkrečiai netoleruojami, reikia pirmiausia dvi savaites nevartoti išvis jokių pieno produktų, o tada vėl pamažu pradėti valgyti laktozės turinčius produktus ir žiūrėti, kaip į tai reaguoja organizmas. Pavyzdžiui, daugelis laktozės netoleruojančių žmonių puikiausiai gali valgyti brandintą sūrį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (78)