Darbui reikalingus judesius patikrinti iš anksto

Įprastas reiškinys, jog po pirmųjų sodo darbų tam dar nepasiruošęs kūnas siunčia skausmo signalus. Tiesa, svarbu į juos atkreipti dėmesį, nes skausmas gali reikšti ir rimtesnius pažeidimus, tokius kaip sąnario raiščių pažeida ar pertempti raumenys. Dažniausiai pasitaikantis skausmo siunčiamas signalas – fizinis raumens nuovargis.

Taikomosios kineziologijos specialistas Jurijus Vaščenkovas teigia, jog geriausi pratimai kūno paruošimui yra tie judesiai, kurie bus daromi darbų sode metu: „Žmogus iš anksto gali įsivaizduoti save darbo metu ir patikrinti, kaip sekasi atlikti tuo metu reikalingus judesius. Reikia pagalvoti apie tai, jog sode reikės ir lankstytis, ir būti pritūpus, reikės kažką pakelti, kažką panešti. Svarbu pažiūrėti, ar tas judesys atliekamas lengvai, ar neatsiranda jokio skausmo, ar nestringa, ar neatsiranda jokio diskomforto.“

Vengti pasilenkimo ištiesus kojas

Jei judesys atliekamas lengvai, specialistas rekomenduoja jį pakartoti dar keletą kartų, taip pratampyti judesyje dalyvaujančius raumenis ir paruošti sąnarius. Jei tuo metu atsiranda skausmas, J. Vaščenkovas pataria atpažinti, ar kartojant judesį skausmas intensyvėja, ar išnyksta. „Jei kuo daugiau darant tą patį skausmas praeina, tai yra tiesiog raumenų sąstingis ir juos pratampant skausmo nebelieka. Bet jei atliekant judesį kiekvienas pasilenkimas sukelia vis didesnį skausmą ir jis darosi vis aštresnis, tokiu atveju geriau kreiptis į specialistą arba pamėginti judesį atlikti kitaip.“

Pasibandžius pasilenkimus, pritūpimus, atsikėlimus ir įsitikinus, kad judesius galima lengvai atlikti, vertėtų pagalvoti ir apie tai, kokių judesių vengti. J. Vaščenkovas rekomenduoja vengti pasilenkimo ištiesus kojas tiesia nugara, o lenktis per juosmenį, sulenkiant ir kelio, ir klubo sąnarius.

Greita ir veiksminga pagalba sau

Besiruošiant sodo darbams būtina iš anksto planuoti darbo krūvį ir jam paruošti kūną. Kūno treniravimas prieš darbymetį soduose ir daržuose užtrunka dvi-tris savaites, tačiau žmonėms, kurie šiuos darbus planuoja atlikti anksčiau ir artimiausiu metu negalėtų rasti tiek laiko mankštoms, J. Vaščenkovas rekomenduoja imtis šių saugumo priemonių:

* Jei reikės dirbti atsiklaupus, svarbu po keliais pasidėti pagalvėlę, nes žemė dar šalta ir sąnariai gali peršalti, o minkšta pagalvėlė neleis sąnariui nusispausti.
* Pasistatyti šalia mažą kėdutę, kad besidarbuojant būtų galima prisėsti ir nereikėtų visą laiką būti atsiklaupus ar pasilenkus.
* Vengti ilgų statinių kūno padėčių, dažniau keisti padėtį, maždaug kas 15 minučių.
* Prieš darbą sode padaryti trumpą apšilimo mankštą, pajudėti.
* Jei yra daugiau laiko pasiruošimui, reikėtų pasimankštinti porą savaičių ir tik tuomet pradėti darbus lauke.

Dar vieną svarbią taisyklę pabrėžia ir Fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytoja Gintarė Vaitkienė.

Specialistė rekomenduoja įsigyti ir tinkamai prižiūrėti ergonomiškas sodo darbams skirtas priemones ir įrankius – sulūžusių ir netinkamų įrankių naudojimas taip pat gali neigiamai atsiliepti sveikatai. Pasirūpinus tinkamomis priemonėmis, atliekant įvairius judesius prireiks mažiau jėgos ir taip bus tausojami sąnariai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)