Dalis jų, nepriklausomai nuo mūsų noro ar nenoro, patenka ant gleivinių ir gali būti alergijos priežastimi, rašoma pranešime spaudai.

Žiedadulkės. Kiečiai žydi visoje Lietuvoje, todėl nestebina didelis jų žiedadulkių kiekis ore. Sausomis ir saulėtomis dienomis koncentracija gali siekti iki 100 žiedadulkių kubiniame metre oro. Lietuvoje kiečio genties augalų yra daugiau nei 10 rūšių. Kiekviena rūšis žiedadulkes subrandina ir išbarsto skirtingu metu ir tai viena iš priežasčių, kodėl beveik ištisą mėnesį žiedadulkių koncentracija ore gana aukšta. Ambrozijos žiedadulkių dar neaptinkame, bet, keliaujančiuosius į Vengriją, Kroatiją, Serbiją ir joms gretimas šalis, įspėjame dėl ten prasidėjusio žydėjimo.

Žolių žiedadulkių kiekis ore yra nedidelis. Labai daug yra dilgėlių žiedadulkių, net iki 300 žiedadulkių kubiniame metre oro. Joms nebūdingos alergizuojančios medžiagos, bet gali dirginti kvėpavimo takus analogiškai dulkėms.

Grybų sporos. Pelėsinių alergeninių grybų sporų koncentracija aukšta.

Kryžminės reakcijos. Kai kurie žmonės gali būti jautrūs ne tik oro žiedadulkėms, bet ir su jomis kryžminėmis reakcijomis pasižymintiems augalams ar maisto produktams. Pavyzdžiui, kiečio žydėjimo laikotarpiu gali pasireikšti jautrumas ramunėlėms, melionams, bananams, saulėgrąžoms ar prieskoniams (raudonėliui, bazilikui, peletrūnui, muskatui, baltiesiems pipirams, paprikai) ir pan.

Apsaugos priemonės. Vengiant maisto reakcijų, tikslinga maistą virti ar pašildyti (>45°C), nes kai kurie alergenai suyra kaitinant. Reakcijos nesumažėja javų atžvilgiu ir tais atvejais, kai asmuo yra labai jautrus. Uždaryti langai, dažniau prausiamas veidas, parėjus namo pakeisti drabužiai silpnina oru pernešamų žiedadulkių poveikį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)