Ankstyvieji šalpusniai (lot. Tussilago farfara) visoje Europoje yra vieni iš populiariausių vaistinių augalų, liaudies medicinoje naudojamų įvairioms ligoms gydyti, džiovintų lapų ir jau pagamintų preparatų galima įsigyti vaistinėse. Šalpusnio lapus deda į salotas bei sriubas.

Visgi yra ir kita medalio pusė. Ankstyvojo šalpusnio preparatų negalima vartoti nėštumo metu ir žindant. Nepatartina vartoti sergant anemija, širdies ligomis. Dar daugiau - itin dideli kiekiai arba ilgas šalpusnio preparatų vartojimas gali sukelti kepenų susirgimus. Nors gydytojai tikina nepastebėję ūminių apsinuodijimų nuo šios vaistažolės, tačiau viena šalpusnio medžiaga kelia įtarimą.

Didelio pavojaus nemato

Kauno klinikų gydytoja alergologė-klinikinė imunologė dr. Ieva Bajoriūnienė DELFI patikino, kad šis augalas nėra tarp dažniausiai alergines reakcijas sukeliančių augalų, o gydytojas klinikinis toksikologas Jonas Šurkus teigia, kad šalpusnis yra vaistinis augalas, nuo kurio ūminių apsinuodijimų nėra užfiksuota - augalo toksiškumas nežinomas. Tačiau jame randamų pirolizidino alkaloidų poveikis nėra iki galo ištirtas.

Jadvyga Balvočiūtė, profesionali farmacininkė, ekologinio vaistažolių ūkio įkūrėja pasakojo, kad svarbiausia – saikas.

Šalpusnis uždraustas, neturim teisės jo rekomenduoti. Labai gerai pavartoti jo žiedelių, ir lapai naudingi, tačiau rado vėžį sukeliančių medžiagų ir uždraudė rekomenduoti. Šis augalas turi retai augaluose randamo sidabro, tačiau labai stipriai veikia prišuždegimiškai. Manau, jeigu išgersime kokį puodelį arbatos, nieko neatsitiks“, - sakė ji.

Kloninė rūšis

Medicinos naujienų svetainėje „WebMD“ šalpusnis įvardijamas kaip sveikatai nesaugus augalas. Rašoma, kad dėl sudėtyje esančių pirolizidino alkaloidų kyla pavojus ne tik kepenims, tačiau ir didėja vėžio rizika.

1988 m. „Pediatrų žurnale“ trijų autorių darbe aprašytas atvejis, kad viena vokietė nėštumo metu gėrė daug šalpusnių arbatos, dėl to jos kūdikis gimė su kepenų pažeidimais, nuo kurių vėliau mirė. Reaguodama į šį atvejį Vokietijos valdžia uždraudė šalpusnių pardavimus. Visgi vėliau buvo išvesta nauja šalpusnio rūšis, kurioje šių pavojingų medžiagų - pirolizidino alkaloidų – nėra. Ji kultivuojama Vokietijoje, Austrijoje.

Du augalo sudėtyje esantys specifiniai alkaloidai - Senecioninas ir senkirkinas - net kaltinami dėl mutacinių pakitimų genuose. Tiesa, nėra aišku, kokį kiekį šalpusnių tektų suvartoti, kad būtų fiksuojamas žymus pakenkimas organizmui.

Laukiama Europos Komisijos sprendimo

Sveikatos apsaugos ministerijos Sveikatos stiprinimo valdybos specialistai paaiškino, kad šiuo metu rengiamas dokumentas, pagal kurį būtų patvirtintas draudžiamų maisto papildų, kurių sudėtyje yra šalpusnių, sąrašas.

„Draudžiamų naudoti maisto papilduose augalų sąrašo projektas, kuriame yra įtrauktas ir Ankstyvasis šalpusnis (Tussilaga farfara), šiuo metu notifikuojamas Europos Komisijoje. Sąrašo projektas pagal kitų ES šalių patirtį baigiamas rengti ir SAM“, - rašoma atsakyme DELFI.

Tuo metu Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto Mitybos skyriaus vedėja Ilona Drulytė DELFI pasakojo, kad notifikuotų maisto papildų, kurių sudėtyje yra ankstyvasis šalpusnis, nėra daug (sąraše galima rasti 7 maisto papildus, kurių sudėtyje yra ankstyvasis šalpusnis).

Ankstyvasis šalpusnis (lot. Tussilago farfara)

„Dažniausiai šie produktai pagaminti Rusijoje (po vieną Latvijoje ir Baltarusijoje), jų sudėtyje – ir kiti augalai. Tiesa, rinkoje gali būti ir daugiau maisto papildų, kurių nagrinėjimas nėra baigtas ir kurių sudėtyje yra šalpusnio“, - sakė skyriaus vadovė.

Ji paaiškino, kad augalas „ankstyvasis šalpusnis“ (Tussilago farfara) yra įtrauktas į Maisto papilduose draudžiamų naudoti augalinės kilmės sudedamųjų dalių sąrašą, pateiktą Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro įsakymo „Dėl Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2010 m. gegužės 13 d. įsakymo Nr. V-432 „Dėl Lietuvos higienos normos HN 17:2010 „Maisto papildai“ patvirtinimo“ pakeitimo“ projekte (spausti čia). Šis sąrašas kol kas nėra patvirtintas.

Jį patvirtinus, visi maisto papildai, kurių sudėtyje yra šio augalo, bus išbraukti iš Maisto papildų sąrašo ir juos bus uždrausta tiekti rinkai.

Europos maisto saugos agentūros (EFSA) tinklalapyje augalui „ankstyvasis šalpusnis“ (Tussilago farfara) yra pateiktas 1 teiginys apie sveikumą „ankstyvasis šalpusnis padeda palaikyti viršutinių kvėpavimo takų funkciją / imuninę sveikatą“, kuriam taikomasis pereinamasis laikotarpis, tai reiškia, kad teiginį galima naudoti ženklinant maisto produktus (įskaitant maisto papildus) kol bus priimtas galutinis Europos Komisijos sprendimas.

„Atkreipiu Jūsų dėmesį, kad maisto papildai nėra skirti gydymui. Nors jų forma panaši į vaistų, maisto papildai yra maisto produktas, koncentruotas maistinių ar kitų, mitybinį ar fiziologinį poveikį turinčių medžiagų koncentruotas šaltinis, jie skirti įprastinei mitybai papildyti, gali palaikyti tam tikras normalias organizmo funkcijas“, - pabrėžė I. Drulytė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (287)