Kad ir kaip gerai būtų svečiuose ar darbe, kiekvienas vis tiek nori grįžti namo.

Tačiau saugodami savo tvirtovę dažnai įsileidžiami mirtinus priešus, kurie kenkia sveikatai ar net gyvybei, rašo DELFI.ee.

Šiame straipsnyje aprašomos penkios sveikatai pavojingos medžiagos, kuriomis naudojamės beveik kasdien, nors kuo puikiausiai galėtume be jų apsieiti.

Burnos skalavimo skystis, įprastas ir skystas muilas, dušo želė: triklozanas

Nepaisant to, kad odontologai įprastai rekomenduoja naudoti burnos skalavimo skystį, toli gražu ne kiekvienas produktas suteiks sveikatai tik naudos. Priešingai – daugumoje burnos skalavimo skysčių yra triklozano. Tai antibakterinė priemonė, kuri anksčiau buvo plačiai reklamuojama, o dabar mokslininkai mano, kad ji kenksminga organizmui.

Triklozanas naikina tiek kenksmingas, tiek naudingas bakterijas ir iš esmės palieka organizmą be apsaugos. Be to, ši medžiaga gali sukelti alergiją, suerzinti gleivinę ir netgi sutrikdyti hormonų pusiausvyrą, kaupiasi audiniuose.

Triklozano dažnai būna skystame muile, želė dušui ir kitose prausimosi priemonėse.
Išeitis – naudoti prausimosi priemones ir burnos skalavimo skysčius be triklozano, tokius, kurių pagrindas – natūralūs gamtiniai ingredientai ir antiseptikai.

Konservuotų produktų skardinės ir plastikiniai buteliai: bisfenolis A

Konservų skardinių, kuriose parduodami konservuoti kukurūzai, pupelės, žirneliai ir kiti produktai, viduje yra pavojingo bisfenolio A. Dar praėjusio amžiaus viduryje mokslininkai ištyrė, kad tai sintetinis estrogenas, kuris gali stipriai sutrikdyti organizmo veiklą. Iš skardinės bisfenolis persigeria į joje esantį produktą, o paskui atsiduria skrandyje. Šios sintetinės medžiagos rasta ir kai kuriuose sintetiniuose buteliuose, taip pat ir vaikų maisto talpose. Šiuo atveju bisfenolis A ypatingai pavojingas, nes vaikų maistelį dažnai šildo, o kaitinant bisfenolis A pasidaro dar toksiškesnis.

Išeitis – pirkti konservuotas daržoves, vaikų maistą ir kitus produktus stiklainiuose ir stikliniuose buteliuose.

Klozeto valymo skystis: natrio hipochloritas

Klozeto valymo ir dezinfekavimo skystyje yra natrio hipochlorito – tai stiprus oksidatorius, kurio sudėtyje yra 95,2 proc. aktyviojo chloro. Unitazui tai į naudą (natrio hipochloritas pašalina net įsisenėjusius nešvarumus), na o žmogaus organizmui labai pavojinga, ypač jei valiklyje yra dar ir amoniako. Po valumo su tokiomis priemonėmis sudirgsta kvėpavimo takai, parausta, ima perštėti akys, pasireiškia alerginės reakcijos.

Išeitis – plauti unitazus senoviškai – su valgomąja soda ir actu arba su organinėmis valymo priemonėmis.

Langų valymo skysčiai: amoniako hidratas

Daugumoje langų valymo skysčių yra amoniako hidrato. Šiai medžiagai patekus į organizmą žmogus gali prarasti sąmonę ar netgi mirti, jau nekalbant apie kvėpavimo takų ir gleivinės sudirgimą. Nors valymo priemonėse naudojamas silpnos koncentracijos amoniako hidratas, jis šiaip ar taip naudos sveikatai neduoda.

Išeitis – plauti langus vandeniu su actu arba naudoti organines valymo priemones.

Oro gaivikliai: ftalatai ir formaldehidas

Oro gaivikliuose yra ftalatų – ftalio rūgšties druskų, kurios patekusios į organizmą sutrikdo hormonų sistemos veiklą. Na o į organizmą jų tikrai patenka, juk įkvepiame oro, į kurį papurkšta gaiviklio.
Daugelyje oro gaiviklių yra ir formaldehido, kuris yra kancerogenas.

Išeitis – vietoje cheminių oro gaiviklių naudoti aromatines lempas su natūraliais eteriniais aliejais.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)