Pacientai, kuriems apžiūros metu nustatyti šie požymiai, daug dažniau gresia rimtos problemos, tokios kaip širdies nepakankamumas, teigia tyrėjų komanda iš Glazgo. Tikimasi, kad šis atradimas gali padėti užkirsti kelią tokioms komplikacijoms.

Pusė milijono Jungtinės Karalystės gyventojų skundžiasi širdies nepakankamumu, o pagrindinė šio negalavimo priežastis – širdies smūgis.

Žmonės, kuriems nustatytas širdies nepakankamumas, gali būti nepajėgūs atlikti paprasčiausių kasdienių užduočių – pavyzdžiui, užlipti laiptais. Šiuos simptomus sukelia tai, kad pažeista širdis neturi užtektinai jėgų veiksmingai varinėti kraujo po visą kūną. Tokiam žmogui labai greit pritrūksta oro, jis jaučiasi pavargęs, o jei šie simptomai negydomi, kojose ir plaučiuose gali susikaupti skysčių. Yra vaistų, kurie padeda nuo tokių simptomų, bet juos reikia vartoti ilgą laiką.

Kai kuriems pacientams, besiskundžiantiems širdies nepakankamumu, gali prireikti širdies operacijos.

Didžiosios Britanijos širdies fondo finansuojamame tyrime dalyvavo daugiau nei 200 pacientų, kuriuos ištiko širdies smūgis. Buvo stebima, kokia jų būklė praėjus kelioms valandoms, savaitėms ir mėnesiams nuo tada, kai jie atsidūrė ligoninėje.

Tyrėjai, kurie savo tyrimo rezultatus pristatys širdies ligų konferencijoje Mančesteryje, ligoninėje gulintiems pacientams atliko papildomus tyrimus.

Profesorius Colinas Berry ir jo komanda iš „Golden Jubilee“ nacionalinės ligoninės Klaidbanke, Škotijoje, išsiaiškino, kad pacientams, kuriems buvo nustatytas širdies raumens kraujavimas, vėliau daug dažniau grėsė komplikacijos, nei tiems pacientams, kuriems šis pažeidimas nebuvo nustatytas.

Tokio pobūdžio žinios gali padėti gydytojams sprendžiant, kokį gydymą skirti, ir kaip ilgai reikia stebėti pacientą, sako profesorius C. Berry.

Jis įtaria, kad širdies raumens kraujavimą iš dalies gali sukelti kraują skystinantys vaistai, kuriuos gydytojai skiria pacientams, patyrusiems širdies smūgį. Širdies smūgis ištinka, kai kraujo krešulys užkemša vieną ar kelias pagrindines, prie širdies esančias kraujagysles.

Profesorius C. Berry sako, kad mažos kraujagyslės pačiame širdies raumenyje taip pat gali užsikimšti ir tapti pralaidžiomis.

Pasak jo, beveik pusei pacientų, patyrusių širdies smūgį, diagnozuojamas širdies kraujavimas ir pažeidimai, bet tai nebūtinai reiškia, kad visiems išsivystys širdies nepakankamumas.
„Tai paaiškina, kodėl kai kuriems pacientams, kurie buvo veiksmingai gydomi po širdies smūgio, vis vien gali pasireikšti neigiamos pasekmės.“

„Dabar mes žinome, kad širdies raumens kraujavimas yra nepageidaujama komplikacija, kurios reikia siekti išvengti“, – sako jis.

Jo komanda dabar tiria, ar galėtų būti geresnių būdų, kaip gydyti pacientus, kuriuos ištiko sunkesnis širdies smūgis – pavyzdžiui, kraują skystinančius ar krešulius naikinančius vaistus suleidžiant tiesiai į širdies kraujagysles, o ne į veną.

Kaip atpažinti širdies smūgį

Pateikiame pagrindinius simptomus, tačiau turėkite omenyje, kad jie pasireiškia ne visiems:

Skausmas krūtinės srityje – skausmas gali būti juntamas kaip spaudimas ar maudimas, ir gali iš krūtinės išplisti į žandikaulį, kaklą, rankas ir nugarą;

Silpnumas ir (arba) galvos svaigimas;

Jei kilo įtarimų, kad jus arba šalia esantį žmogų ištiko širdies smūgis, būtina nedelsiant kviesti medikus, nes kuo greičiau sureaguosite, tuo didesnė tikimybė išgelbėti gyvybę ar sumažinti neigiamas pasekmes.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)