Vien rugpjūčio 7-9 dienomis Gvinėjoje, Siera Leonėje ir Liberijoje užregistruoti 69 nauji Ebolos viruso atvejai, iš kurių 52 baigėsi pacientų mirtimi. Didžiausias mirtingumas fiksuojamas Gvinėjoje - 373 aukos. Šioje valstybėje gruodžio mėnesį buvo užfiksuotas pirmasis mirtinos ligos atvejis. Du mirties atvejai nuo Ebolos šiltinės buvo užfiksuoti ir Nigerijoje, kuri yra tankiausiai apgyvendinta Afrikos žemyno valstybė.

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, pirmasis Ebolos viruso, dar vadinamo Ebolos hemoragine karštine, atvejis užfiksuotas 1976 m. Kongo Demokratinėje Respublikoje (tuometiniame Zaire. - ELTA). Virusas savo pavadinimą gavo nuo upės, netoli kurios užfiksuotas pirmasis susirgimas. Mokslininkai kol kas negali pasiūlyti efektyvios vakcinos nuo šios mirtinos ligos, šiuo metu kuriami eksperimentiniai vaistai tik "palaiko intensyvią ligonio priežiūrą".

PSO vadovė Margareta Čian (Margaret Chan) praėjusią savaitę susitiko su Liberijos, Siera Leonės ir Gvinėjos prezidentais aptarti koordinuotų veiksmų Ebolos proveržiui pažaboti. Pareigūnė teigė, kad PSO Vakarų Afrikos šalims skirs 30 mln. JAV dolerių, dar 70 mln. turėtų suteikti tarptautiniai donorai. Į ligos židiniu tapusias šalis planuojama pasiųsti daugiau medikų ir virusologijos specialistų. PSO duomenimis, čia jau dirba daugiau kaip 120 ekspertų, o nuo Ebolos mirė ne mažiau kaip 60 gydytojų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)