Apraše apibrėžtos skubiosios medicinos pagalbos paramediko teisės, pareigos, profesinės kompetencijos ir atsakomybės. Šie specialistai turėtų padidinti greitosios ir skubiosios medicinos pagalbos paslaugas teikiančių specialistų gretas, tad gyventojai skubią kvalifikuotą pagalbą galės gauti greičiau, sakoma Sveikatos apsaugos ministerijos pranešime.

Sveikatos apsaugos ministro A. Verygos teigimu, nuolat tobulėjant sveikatos priežiūros specialistų rengimui šios medicinos normos sukūrimas ne tik išreiškia pasitikėjimą šių specialistų kompetencija, bet ir padidina specialistų, gebančių dirbti pažangaus ir pradinio gyvybės gelbėjimo brigadose skaičių, taip pat užtikrinamas geresnis paslaugų prieinamumas gyventojams.

„Ši tvarka leis įdarbinti daugiau kvalifikuotų specialistų, o tai padės didinti greitosios ir skubiosios medicinos pagalbos brigadų skaičių. Taip žengiamas dar vienas žingsnis, jog žmonės, gyvenantys ne tik didmiesčiuose, bet ir atokiuose Lietuvos kampeliuose, skubią pagalbą gautų laiku“, – teigia ministras A. Veryga.

Naujoje tvarkoje nurodomi skubiosios medicinos pagalbos paramediko veiksmai teikiant skubią medicinos pagalbą visų amžiaus grupių pacientams ir savarankiškai skiriant vaistus. Ypač didelis dėmesys, kaip pažymima SAM pranešime, skiriamas specialistų gebėjimui skirstyti pacientus pagal jų būklės sunkumą ir užtikrinti atitinkantį gydymo bei priežiūros planą.

Taip pat naujoje tvarkoje nustatyta, kad skubiosios medicinos pagalbos paramedikas turi gebėti įvertinti bei atlikti neatidėliotinus veiksmus, stabilizuojančius paciento būklę, atlikti pirminę ir antrinę paciento apžiūrą, stebėti ir vertinti žmogaus gyvybinių funkcijų rodiklius ir jų pokyčius, valdyti ekstremalias situacijas, įvertinti ir optimaliai valdyti įvykio vietoje esančius resursus, nustatyti ir organizuoti papildomų pajėgų atvykimą į įvykio vietą.

Siekiant užtikrinti sklandų greitosios ir skubiosios medicinos pagalbos paslaugų teikimą, svarbus ir visuomenės medicininis raštingumas. Neatsakingai kviesdami greitąją pagalbą, nesant sveikatai ar gyvybei žalingų reiškinių, rizikuojame, kad greitoji pagalba nespės padėti žmonėms, kurių gyvybei gresia pavojus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją