Kaip teigiama Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) pranešime spaudai, kainyno sudarymo metodika leidžia taupyti ir valstybės, ir gyventojų pinigus skiriamus vaistams.

Kadangi kai kurių vaistų gamintojų atstovai kategoriškai nesutiko mažinti vaistų kainų, Sveikatos apsaugos ministras R.Šukys dėl tokios jų elgsenos planuoja kreiptis į užsienyje esančių motininių vaistų kompanijų vadovus.

Kadangi kainynas įsigalioja po mėnesio nuo jo pasirašymo, Ligų ir kompensuojamųjų vaistų sąrašų tikslinimo bei Derybų dėl vaistinių preparatų ir medicinos pagalbos priemonių kainų komisijos Sveikatos apsaugos ministro yra įpareigotos pakartotinai įvertinti tuos vaistinius preparatus, priemokos už kuriuos gerokai padidėja, ir esant reikalui papildomai derėtis bei priimti sprendimus dėl atskirų į kainyną įtrauktų vaistų kainų ir priemokų už juos sumažinimo.

Naujajame 2010 m. kompensuojamųjų vaistinių preparatų kainyne iš viso yra 1833 prekinių pavadinimų vaistiniai preparatai, iš jų 167 – nauji.
Kainyne sumažėjus 1084 vaistų bazinėms kainoms – valstybė, o konkrečiai Privalomasis sveikatos draudimo fondas per metus turėtų sutaupyti per 70 mln. Lt arba apie 190 000 Lt. kasdien.

Gyventojai vaistų atpigimą turėtų pajusti dėl to, kad kainyne sumažėjo 604 vaistinių preparatų deklaruotos kainos (nuo 1 cnt. iki 968 Lt.).

„Pagal ligšiolines vaistų pirkimo tendencijas pacientai priemokoms per metus sumokėdavo apie 130 mln. Lt. Jeigu pacientai iš naujojo kainyno rinktųsi pigesnius vaistus, per metus jie galėtų sutaupyti per 80 mln. Lt.“, - pastebi Sveikatos apsaugos ministras Raimondas Šukys.

Gyventojų priemokų dydis priklausys ir nuo to, ar vaistų gamintojai laikysis svarstant kainyną duotų įsipareigojimų - nuolaidų pavidalu dengti dalį ypač brangių vaistų priemokų gyventojams. Beje, jei iki šiol tokios vaistų gamintojų nuolaidos vaistų priemokoms buvo taikomos pasirinktinai ir nekontroliuojamai, tai nuo šiol gamintojų nuolaidos gyventojų priemokoms bus daromos centralizuotai, todėl jas turėtų pajusti bet kurioje šalies vaistinėje perkantis gyventojas.

Pažymėtina, kad 1049 vaistinių preparatų kainos išliko tokios pačios kaip ir 2009 m. kainyne, nes nemažai vaistų gamintojų atstovų nesutiko deklaruoti mažesnių vaistų kainų.

Todėl Sveikatos apsaugos ministerija, siekdama, kad gyventojams drastiškai neišaugtų priemokos už vaistus buvo priversta kai kuriems vaistiniams preparatams laikinai taikyti išlygas.

„Reikia atvirai pasakyti, kad kai kurie vaistų gamintojų atstovai derybose buvo nepalenkiami ir kategoriški, todėl kainyne yra vaistinių preparatų, už kuriuos priemokos gyventojams išaugs. Reaguodamas į tai, artimiausiu metu tiesiogiai kreipsiuos į užsienyje esančių motininių šių kompanijų vadovus, atkreipdamas dėmesį į jų atstovų Lietuvoje elgseną bei primygtinai prašydamas įvertinti ir peržiūrėti užsienio gamintojų Lietuvoje vykdomą vaistų kainų politiką, atsižvelgiant į sunkmečio sąlygomis sumažėjusias galimybes gyventojams įsigyti jiems reikalingus vaistus“, - pažymi Sveikatos apsaugos ministras Raimondas Šukys.

Išleidus naująjį kainyną, kaip tvirtina SAM, iš esmės pasikeis daugelio vaistinių preparatų kainos ir priemokos už juos, todėl gyventojai primygtinai yra raginami sekti vaistinių monitoriuose rodomą informaciją apie vaistų kainas ir priemokas už juos.

Kadangi vaistai yra išrašinėjami bendriniu tarptautiniu pavadinimu, pacientams svarbu žinoti, kad jie turi teisę rinktis vaistą, priemoka už kurį yra mažiausia.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją