Taip pokalbį pradėjo dukra 60-mečio kėdainiškio (redakcijai tapatybės žinomos), kuris šeštadienio popietę eidamas gatve paslydo ir griūdamas susižalojo dešinės rankos alkūnę. Vyras iškart buvo nuvežtas į Kėdainių ligoninę, kur buvo nustatytas sudėtingas alkūnės lūžis (kaip patikslino Kauno klinikų specialistai – tolimojo žastikaulio galo lūžis).

Gydytojai, nuotraukoje pamatę, kaip atrodo vyro alkūnė, skubiai išsiuntė jį į Kauno klinikas operacijai.

„Gydytojai patarė skubiai važiuoti, kol ranka neištino, kad ją Kaune galėtų skubiai operuoti“, – pirmadienį graudinosi nukentėjusiojo dukra.

„Skubios pagalbos“ laukė kelias dienas

Vyras buvo pristatytas į Kauno klinikų Traumų ir skubios pagalbos centrą.

„Kaip supratau, esmė buvo viską daryti skubiai. Tėtis skubiai ir buvo nuvežtas, bet atvažiavęs į Kauno klinikas, priėmime laukė 5 valandas. Suprantu, gal buvo daug žmonių, – pasakojo nukentėjusiojo dukra. – Jam liepė nevalgyti, nes žadėjo operuoti, bet nei šeštadienį vakare, nei visą sekmadienį ranka nebuvo operuota.“

Pirmadienio ryte Kauno klinikų gydytojai apžiūrėjo kėdainiškio alkūnę ir pasakė, kad nieko negali padaryti, nes ranka jau ištinusi, o tokiu atveju operacija negalima.

„Gydytojai kone pasiūlė jam vykti namo ir palaukti, kol tinimas atslūgs, – graudinosi susižeidusiojo dukra. – Kokios galimos komplikacijos? Kas gali nutikti? Jam nieko dorai nepaaiškino. Suprantu, jei yra planinė operacija, gal normalu laukti. Bet jei tave skubiai siunčia, laiko dvi paras ir vėliau atsiprašo, kad nieko negali padaryti, nes ranka jau ištinusi, manau, taip negali būti.“

Pasigedo informacijos

Paciento artimieji skundėsi komunikacijos tarp gydytojų ir susižalojusiojo stoka, tačiau įsiterpus DELFI, Kauno klinikos situaciją paaiškino.

„Suprantame artimųjų susirūpinimą dėl paciento sveikatos ir norime nuraminti juos dėl susiklosčiusios situacijos, – rašė Kauno klinikų Viešosios komunikacijos tarnybos vyriausioji specialistė Eglė Audickaitė.

Kauno klinikos

– Visuomet stengiamės rasti geriausią sprendimą, kuris, kaip įmanoma, greičiau padėtų į gydymo įstaigą besikreipiančiam žmogui suteikti reikiamą pagalbą.“

Lūžis rimtesnis nei manyta

Kaip detalizavo Kauno klinikų atstovė, iš Kėdainių į Kauną atvežto paciento ranka jau buvo imobilizuota, todėl nebuvo skubėta.

„Traumų ir skubios pagalbos centre pacientams pagalba teikiama atsižvelgiant į įvairias medicinines indikacijas ir pavojų gyvybei, todėl skubi pagalba yra prioretizuojama. Traumuotos rankos periferinio kraujotakos ir įnervacijos pažeidimo pirminės apžiūros metu nebuvo nustatyta, tačiau peržvelgus paciento rentgeno nuotraukas, buvo nuspręsta atlikti alkūnės sąnario kompiuterinę tomografiją dėl platesnio traumos ištyrimo, – pasakojo E. Audickaitė.

– Tyrimo rezultatas parodė, kad lūžis yra žymiai sudėtingesnis nei buvo stebima rentgeno nuotraukose, todėl, įvertinus rezultatus ir siekiant didesnio paciento saugumo, gydytojai priėmė sprendimą neatlikti skubios operacijos.“

Kauno klinikų atstovai, atsižvelgdami į šią situaciją, nori atkreipti dėmesį, kad kompiuterinės tomografijos tyrimas ir šio tyrimo rezultatų aptarimas (reikalingas gydytojo radiologo įvertinimas ir išvada) užima laiko, kurį pacientas praleidžia Skubios pagalbos skyriuje.

„Suprantame, kad pacientui ir jo artimiesiems svarbu kuo greičiau sužinoti sveikatos būklę ir tolimesnę gydymo taktiką, tačiau nuo diferencinės diagnostikos tikslumo ligoninės priėmimo–skubios pagalbos skyriuose priklauso visas tolimesnio gydymo efektyvumas. Tai yra labai atsakingas darbas, kurio gydytojai negali ir nenori atlikti paskubomis, siekdami užtikrinti pacientų saugumą ir efektyvesnį gydymą“, – informavo E. Audickaitė.

Operacijos laikas jau numatytas

Kauno klinikų atstovė pasakojo, kad laukimo trukmė ligoninės priimamajame skirstoma į laiką, kuomet gydytojas priima pacientą ir atlieka pirminę apžiūrą, bendrauja su juo, siekiant sužinoti įvairias aplinkybes, galinčias daryti įtaką sveikatos sutrikimui, ir laiką, kol yra atliekami visi būtini tyrimai, nustatoma diagnozė ir skiriamas tolimesnis gydymas ir jo taktika.

„Šiuos sprendimus dažnai priima daugiadalykė komanda, kuri remiasi išsamiais tyrimais ir sukaupta ilgalaike patirtimi. Neretai sudėtingi tyrimai užtrunka, jų rezultatus vertina įvairių sričių specialistai, todėl esant tokioms aplinkybėms pacientams tenka šiek tiek ilgiau luktelėti“, – rašė Viešosios komunikacijos tarnybos vyriausioji specialistė.

Kaip informavo Kauno klinikos, kadangi kėdainiškio žastikaulio lūžis yra sudėtingas, gydytojų konsiliumo metu buvo nuspręsta, kad pacientas bus operuojamas šį ketvirtadienį.

Pacientas buvo supažindintas su šia informacija ir numatoma operacijos data, kuri skiriama atsižvelgiant į bendrą paciento ir traumuotos rankos būklę.

„Priimant sprendimą dėl gydymo taktikos, pirmiausia yra rūpinamasi pacientų saugumu ir operacijos kokybe, – pasakojo E. Audickaitė. – Kauno klinikose tokio tipo operacijas atlieka labiausiai šios patologijos gydyme patyrę ortopedai traumatologai, kurie yra sukaupę ilgalaikę patirtį ir naudoja pažangiausius gydymo metodus tam, kad pacientai kuo greičiau po operacijos galėtų grįžti į visavertį gyvenimą.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (138)