Londono universitetinio koledžo tyrime buvo atliktas tyrimas apie demencijos grėsmę, o jo rezultatai aprašyti leidinyje „Journal of Alzheimer‘s Disease“, informuoja bbc.com.

48 pacientams ir jų šeimos nariams buvo pateiktas klausimynas. Atsakymuose į klausimus daugelis paminėjo pasikeitusį humoro jausmai, dar ilgai prieš pasirodant kitiems demencijos požymiams.

Vienas iš tokių požymių – juokas iš tragiškų įvykių. Specialistų tyrimu, reikalingi išsamesni tyrimai, norint suprasti, kaip ir kada pasikeitęs humoro jausmas gali būti pavojaus signalas.

Yra daug demencijos rūšių. Smegenų dalis, kurią paveikia demencija, yra susijusi su žmogaus asmenybe, elgsena, tad viena iš demencijos formų susirgę žmonės gali pasidaryti impulsyvesni, jiems gali kilti sunkumų bendraujant.

Daktarė Camila Clark su kolegomis ištyrė 48-is demencijos klinikos pacientus.

Jų draugų ir artimųjų klausė, kokias komedijas mėgo ligoniai, ar jie juokdavosi iš liūdnų, tragiškų dalykų.

Beveik visi, atsakinėjusieji į klausimus, teigė pastebėję pokyčių dar prieš devynerius metus iki diagnozuojant demenciją.

Daugeliui pacientų atsirado vadinamasis juodojo humoro jausmas – pavyzdžiui, jie juokdavosi iš tragiškų įvykių per žinias arba savo asmeniniame gyvenime.

C. Clark teigė: „Pokyčiai buvo akivaizdūs – visiškai netinkamas, netgi be skonio humoras. Pavyzdžiui, vienas vyras juokėsi, kai jo žmona skaudžiai užsigavo.“

Lee Pearce‘as pasidalino asmenine patirtimi:

Kai mamai buvo 55 m., jis pastebėjo, kad jos elgesys ėmė keistis, tačiau tik po ketverių metų jai teisingai diagnozavo demenciją.

„Ji visada buvo labai jautri, atsidavusi šeimai, tačiau laikui bėgant tarsi atsiribojo, tapo be emocijų, – teigė jis. – Kadangi ji buvo sirgusi depresija, mes pamanėme, kad ir dabar serga, gydytojas pritarė. Tačiau mamos elgesys darėsi vis permainingesnis, tad suabejojome diagnoze. Jis pradėjo pamiršti artimųjų gimtadienius, juoktis, jei kas patekdavo į avariją ar susirgdavo, ją staiga, visiškai netikėtai atleido iš darbo.“

Medikai įspėję, kad pastebėję artimųjų elgesio pokyčius, būtinai pasitarkite su medikais.

Pirmas požymis – suprastėjusi atmintis, tačiau ne mažiau svarbūs ir kiti įvairūs požymiai, į kuriuos atkreipus dėmesį ligą galima diagnozuoti anksti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)