Šį kartą Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos (NVSPL) Mikrobiologinių tyrimų skyriaus Parazitologinių tyrimų poskyrio specialistė Daiva Veitienė skyrė dėmesį parazitozėms, dėl kurių pastaraisiais metais daugiausia tyrėsi vyresnio amžiaus asmenys.

Minėtame poskyryje visiems besikreipiantiems asmenims, nepriklausomai nuo to, turi gydytojo siuntimą ar ne, galima išsitirti dėl parazitinių organizmų buvimo žarnyne. Žmonės, kurie pastaraisiais metais kreipėsi į laboratoriją dėl šių tyrimų, turėjo vienokių ar kitokių žarnyno negalavimų. Retas kuris kreipėsi pasitikrinti profilaktiškai, rašoma NVSPL pranešime.

Parazitologinių tyrimų poskyrio atliktų tyrimų duomenimis, iš per 2019 metus besikreipusių vyresnio amžiaus asmenų (65 m. ir vyresni), žarnyno parazitų buvo nustatyta 14,4 proc.

„Išmatose daugiausiai vyravo Blastocystis spp. pirmuonis. Blastocistų esama ne vienos rūšies, jų randama žmonių, naminių bei laukinių gyvūnų, roplių, paukščių ir kt. organizmuose.

Praėjusiame dešimtmetyje, atlikus molekulinę šių parazitų analizę, buvo nustatyta, kad devynios jų rūšys gali užkrėsti žmogų. Tai vieni iš labiausiai pasaulyje paplitusių pirmuonių, kurie vieniems žmonėms sukelia negalavimus, o kitiems – ne. Mokslininkai iki šiol nesutaria ar jie patogenai (sukeliantys ligas) ar normali žmogaus žarnyno mikrofloros dalis. Nemažai mokslininkų mano, kad blastocistai yra dirgliosios žarnos sindromo (DŽS) sukėlėjai“, – pasakoja Daiva Veitienė.

Kitas populiarus tyrimas – dėl slapto kraujo išmatose –2019 metais kas ketvirtas buvo teigiamas. Tai reiškia, kad išmatose buvo rasta kraujo pėdsakų, kurių plika akimi nepastebėsi. Šis kraujas gali byloti apie opinį kolitą, Krono ligą, piktybinius auglius, žarnyno infekcijas, sukeliančias uždegimą, hemorojų, polipus ir kitus negalavimus.

Taip pat dažnai atliekamas Helicobacter pylori bakterijos antigeno aptikimo tyrimas. Šios bakterijos antigenas buvo aptiktas pas kas penktą iš visų tirtų 65 m. ir vyresnių asmenų. Helicobacter pylori bakterija gali sukelti opaligę, skrandžio uždegimą, vėžį, dvylikapirštės žarnos ligas. Kai kuriems žmonėms, kaip ir žarnyne esant Blastocystis spp. pirmuoniui, nepasireiškia jokie simptomai, tad mokslininkai neprieina vieningos nuomonės ar turint šią bakteriją, bet nesant negalavimų, reikalingas gydymas.

echinokokozė, parazitozė, parazitinė liga

NVSPL specialistė sako, kad iš visų parazitologinių problemų pagyvenusių žmonių amžiaus grupėje kaip didžiausia išsiskiria echinokokozė. Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis 2017–2019 m. Lietuvoje 65–74 metų amžiaus grupėje sergančiųjų echinokokoze buvo 42 asmenys. Tai viena iš rimčiausių parazitozių, kuria sergant žmogaus organizme susidaro viena cista ar kelios daugiakamerinės cistos. Dažniausiai pažeidžiamos kepenys, rečiau – plaučiai, o gydymas yra sunkus ir ilgas, dažnai pareikalaujantis net chirurginės intervencijos.

Lietuvos statistikos departamento leidinyje „Pagyvenę žmonės Lietuvoje, 2014“ rašoma, kad iš 65 m. amžiaus ir vyresnių gyventojų grupės ilgalaikių sveikatos sutrikimų turėjo 69 procentai. Į juos parazitozės galimai neįskaičiuotos, nes jų yra žymiai mažiau nei lėtinių kraujotakos, virškinimo, kvėpavimo sistemos ar piktybinių navikų ligų. Tačiau, esant dabartinės diagnostikos galimybėms, žinant kokiais parazitinių ligų sukėlėjais esi užsikrėtęs, jų pašalinimas palengvintų kitas, lydinčias vyresnio amžiaus asmenį, ligas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)