Praėjusį savaitgalį, naktį iš šeštadienio į sekmadienį, keturių asmenų šeima buvo pakeliui į namus Brinkiškėse, Vilniaus r. Iki namų likus kelioms minutėms, automobilyje iš miego pakilęs dviejų metų berniukas pradėjo kosėti tarsi lodamas, duso.

Išvietė greitąją pagalbą

„Sūnaus būklė sparčiai blogėjo. Kadangi iki namų buvo likę nedaug kelio, grįžome ir iškart suleidau vaistų, – baisią naktį prisiminė berniuko mama. Tėvams tapo aišku – tai laringito priepuolis. – Kadangi sūnaus būklė ir toliau blogėjo, iškviečiau greitąją pagalbą.“

Moteris tikino, kad greitajai medicinos pagalbai (GMP) ji paskambino 00:12 val., nors GMP teigė, jog 00:14 val. „Pasakiau, kad vaikas dūsta, vemia, informavau, jog esu suleidusi deksametazono (veiklioji medžiaga). Dispečerė pasakė, kad greitoji jau vyksta ir patarė vaiką vesti į garų pilną vonią. Tą ir padarėme.“

Nuo skambučio GMP praėjo 20 minučių, berniuko būklė vis blogėjo, kūnas ėmė mėlynuoti, jis nebegalėjo įkvėpti oro. Mama paskambino dar kartą.

Važiavo pasitikti

„Dispečerė mane informavo, kad brigada jau visai šalia. Kadangi mūsų namas yra toliau nuo gatvės, savu automobiliu išvažiavau pasitikti ekipažo. Informavau greitąją, dispečerė padėkojo“, – apie situaciją pasakojo berniuko mama. Dūstantis vaikas liko su tėčiu vandens garais pripildytoje vonioje.

Atvažiavusi į pagrindinį kaimo kelią, nuo kurio geriausiai matyti atvažiuojantys automobiliai, moteris GMP automobilio laukė dar 10 minučių.

„Greitosios vis tiek nėra, nors dispečerė sakė, kad automobilis už kilometro. Paskambinau dar kartą, jie mane sujungė su ekipažu, gydytoja sakė, kad pagal navigaciją – jau visai netoli, – pasakojo berniuko mama. – Aš automobilyje stovėjau ant kelio, buvo naktis, iš toli labai gerai turėjo matytis žybsinčios avarinės šviesos.“

Važiavo 40 minučių

Po poros minučių moteris pamatė GMP automobilio švyturėlius ir savu automobiliu ekipažą palydėjo iki namų, kur nuo dusulio kamavosi sūnus.

„Kai susitikau su greitosios pagalbos ekipažu, dar bevažiuojant iki mūsų namų, 00:50 val., man paskambino dispečerė ir paklausė, ar susitikome. Greitosios pagalbos medikai mano sūnų pamatė dar po poros minučių. Nuo pirmojo skambučio greitajai, iki atvykimo praėjo 40 minučių“, – tikino berniuko mama.

Į namus atvykus GMP vaikas su tėčiu buvo garų vonioje, jis dar kūkčiojo, bet skubios pagalbos jau nebereikėjo – jis neduso.

„Gydytoja apžiūrėjo sūnų, paklausė, ką suleidau ir pasakė, kad ji būtų dariusi tą patį, tačiau 40 minučių vėliau negu aš. Pasak jos, šis vaistas – vienintelė pagalba ištikus šiai problemai, – atpasakojo berniuko mama. – Gydytoja atsiprašinėjo, kad jie taip ilgai užtruko, nes turbūt suprato, kad 40 minučių važiuoti pas dūstantį vaiką yra labai blogai.“

Važiavo iš toli

Gydytoja paaiškino, kad greitosios pagalbos ekipažas vyko iš Nemenčinės – miesto Vilniaus rajone, kuris yra kitoje miesto pusėje negu Brinkiškės, kur pagalbos laukė dūstantis vaikas. Pasak gydytojos, arčiau buvę ekipažai buvo užimti, todėl išsiųsta pagalba iš Nemenčinės. Navigacija medikams rodė, kad iki paciento jie važiuos 39 minutes.

„Kadangi gyvename Vilniaus rajone, iš Vilniaus niekas nevažiavo. Jei greitosios dispečerė būtų pasakiusi, kad pagalba užtruks 40 min, būtume patys savo automobiliu važiavę iki Santaros klinikų, būtume užtrukę 12 minučių. Mes nebūtume laukę, bet tikėjomės, kad, jei jau išsikvietėme greitąją pagalbą, ji atvažiuos greitai, ne po 40 minučių, – moteris priekaištų dėl GMP darbuotojų bendravimo ir darbo neturi, pasak jos, dėmesys buvo skiriamas rūpestingai, darbuotojai elgėsi profesionaliai, tačiau tokia ilga GMP automobilio kelionė ją šokiravo. – Kai skambini greitajai ir sakai, kad dūsta, mėlynuoja dviejų metų vaikas, manau, tampa aišku, kad reikia skubios pagalbos. Tokioje situacijoje svarbi kiekviena sekundė. Tai, kad greitoji važiuoja 40 minučių, manau, yra tiesiog nesusipratimas, kuris neturėjo įvykti.“

Greitoji būtų nespėjusi

Nepaisant to, kad atvykus GMP ekipažui, vaikui dusulys jau buvo praėjęs, jis buvo nuvežtas į artimiausią gydymo įstaigą – VUL Santaros klinikas. Ten dusulio priepuolis pasikartojo, gydytojai dar kartą suleido to paties vaisto, skyrė adrenalino garus. Pasak berniuko tėvo, gydytojai priepuolį suvaldė per kelias minutes. Ryte pacientas buvo išleistas namo.

Santaros klinikose berniuko tėvams buvo patikslinta – jei mama nebūtų turėjusi deksametazono ir nebūtų jo suleidusi nedelsiant, po 40 min, kuomet atvažiavo greitosios pagalbos ekipažas, ir būtų suleidę to paties vaisto, jis jau būtų nepadėjęs – per tiek laiko berniukas būtų miręs.

Atsakomybės nusikratė

Praėjus kelioms dienoms po incidento, situaciją laišku pakomentavo direktoriaus pavaduotoja GMP paslaugos organizavimui Vanda Pumputienė ir dispečerinės tarnybos vadovas Vytenis Keršys: „GMP pajėgų valdytojas operatyviai, 00 val. 16 min., perdavė iškvietimą vykdyti artimiausiai laisvai GMP brigadai (Vilniaus r. brigadai dislokuotai Nemenčinėje). Brigada į kvietimą išvyko 00 val. 17 min. GMP brigada į iškvietimą atvyko per 31 min. Į kvietimą GMP brigada vyko su įjungtais švyturėliais, 90-100 km/val. greičiu. Nuo GMP brigados dislokacijos vietos iki iškvietimo vietos brigada nuvažiavo 38 km. Nakties metu, esant darganotam orui ir miškingai vietovei, buvo parinktas optimaliausias maršrutas ir važiavimo greitis.“

Į pakartotinį laišką GMP, kuriame buvo klausiama, kodėl dispečerė neinformavo tėvų, jog pagalba atvyks tik už pusvalandžio, atsakymas kol kas negautas.

Vaistus gavo atsitiktinai

Per dvejus metus berniukas laringitu sirgo jau keturis kartus – jo mama su šeimos gydytoja svarstė, galbūt tai dėl alergijos. Berniuko mamą ėmė nerimas, kas bus, jei vaiką užklups dusulio priepuolis. Dėl visa ko, šeimos gydytoja skyrė deksametazono, kvėpavimo takus dusulio metu atpalaiduojančio leidžiamo vaisto.

Tuomet berniukas nesirgo laringitu, pagalbos jam nereikėjo, tačiau vaistai buvo rekomenduoti, jei ištiktų dusulio priepuolis.

„Buvome užsiregistravę pas alergologą, laukėme eilėje pusantro mėnesio. Vėliau vaikas susirgo sloga, duomenys išsikreipė dėl tuo metu naudotų vaistų, todėl registravomės iš naujo. Mūsų eilė atėjo jau šią savaitę, tačiau vėl negalime eiti, nes sūnui porą kartų buvo suleisti kiti vaistai (deksametazonas), – pasakojo mama. – Dabar dėl sūnaus esu ypač sunerimusi, todėl palauksiu dvi savaites, kuomet vaistas pasišalins iš kraujo ir kraujo rodikliai taps objektyvūs. Tada eisime pas privatų alergologą, kuris atliks tyrimus, nustatys, kam jis alergiškas ir pagaliau pulmonologė galės pradėti gydymą, kad tokios situacijos nepasikartotų.“

Leidžiamas vaistas deksametazonas laringito dusulio atveju – pagrindinė pagalba. Dūstančiam vaikui tinsta gerklė, kvėpavimo takai, jis nebegali įkvėpti oro. Būtent šis vaistas atpalaiduoja kvėpavimo takus ir leidžia vėl kvėpuoti.

„Deksametazonas, ne šiaip tabletė. Tai rimtas vaistas, kurio žmonės, kaip paracetomolio, namuose neturi. Bet jei ir turėtų, kiek tėvų išdrįstų jį suleisti ir žinotų, kada jį leisti? Lauktų greitosios, o jei ši nespėtų, tėvai netektų vaiko. Tai, kad šeimos gydytoja išgirdo mano nerimą dėl sūnaus ir jo mums skyrė, yra absoliučiai laimingas atsitiktinumas“, – vis dar neatsigaunanti pasakojo berniuko mama.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (470)