Panevėžio visuomenės sveikatos centro duomenimis, antradienį į infekcinę ligoninę dėl ūmios žarnyno infekcijos paguldyti penki Panevėžio ir keturi Anykščių gyventojai.

Įtarimai kilo, kad žmonės galėjo užsikrėsti nuo maisto, nes visi apklausti susirgusieji patvirtino, jog savaitgalį valgė ryžių salotas su majonezu ir krabais, pirktas UAB „Maxima LT“ (Klaipėdos g. 92, Panevėžys).

Panevėžio valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos sprendimu, šioje parduotuvėje veikusio kulinarijos cecho veikla laikinai sustabdyta. Inspektoriai atrinko ryžių ir krabų lazdelių salotų, krabų lazdelių ir kiaušinių mėginius, taip pat buvo paimti ir gamybos paviršių plovinių mėginai ištirti laboratorijoje. Tyrimas tęsiamas.

Pirmųjų skundų sulaukta pirmadienį

Panevėžio infekcinės klinikos vedėjas Eugenijus Preidis  DELFI pasakojo, kad trečiadienį pacientų skaičius buvo pasiekęs 12.

„Šiuo metu ligoninėje guli 10 suaugusiųjų ir 2 vaikai. Kiek žmonių dėl žarnyno infekcijos gydosi ambulatoriškai, aš nežinau. Visų simptomai tie patys - viduriavimas, aukšta temperatūra, pykinimas ir vėmimas. Visi pacientai akcentavo valgę krabų skonio mišrainę, pirktą parduotuvėje „Maxima“, - teigė E. Preidis.

Specialistas pasakojo, kad pirmieji pacientai į gydymo įstaigą kreipėsi užvakar, daugiausiai jų sulaukta vakar. 

„Šiandien stacionare naujų atvejų nebebuvo. Gal viskas tuo ir baigsis“, - sakė E. Preidis.
Infekcinės klinikos vedėjas priminė, kad greitai gendantį maistą reikia suvartoti greitai.

„Negaliu patarti nepirkti mišrainių ir jų nevalgyti. Užkratas gali atsirasti tada, kai patys produktai užkrėsti, jie gali užsikrėsti ir gamybos proceso metu, kai maistas liečiamas nešvariomis rankomis, naudoja tuos pačius peilius ir pan. Galiausiai, maistas gali būti užkrėstas ir tada, jei pažeidžaimos laikymo sąlygos. Gali nusipirkti ir gerą maistą, tačiau jį blogai laikydamas sugadinti ir namie. Realiai, yra viena taisyklė – greitai gendantį maistą reikia suvartoti greitai. Nelaikyti ir nerizikuoti. Jei kyla įtarimas, geriau jį išmesti“, - perspėjo specialistas.

„Maxima LT“: gydymo išlaidos bus apmokėtos 

„MAXIMA LT“ Generalinis direktorius Žydrūnas Valkeris patvirtino, kad įtariamo cecho veikla sustabdyta, patikrinimų neišvengė ir kiti padaliniai.

Žydrūnas Valkeris
„Mums kelia didžiulį susirūpinimą vakar Panevėžio visuomenės sveikatos centro išplatinta informacija dėl galimo asmenų apsinuodijimo vienoje iš Maxima parduotuvių, Panevėžyje pirktu maistu. Maistą gaminusio cecho Panevėžyje veikla šiuo metu sustabdyta. Dedame visas pastangas, kad  kuo greičiau išsiaiškintume priežastis, galėjusias, kaip įtariama, sukelti ūmų apsinuodijimą: bendradarbiaujame su Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atstovais, savo ruožtu šiame ceche pradėjome vidinį tyrimą, inicijuojame patikrinimus ir kituose tinklo gamybos padaliniuose“, - sakė Ž. Valkeris.

Gen. direktorius pabrėžė, kad įmonė visomis prieinamomis priemonėmis bando gauti daugiau  informacijos ir apie nukentėjusiųjų nuo galimai nekokybiško maisto sveikatos būklę. 

„Kaip įtariama apsinuodiję asmenys į prekybos tinklą su pretenzijomis tiesiogiai nesikreipė, ši informacija įmonę pasiekė iš Panevėžio sveikatos centro atstovų. Vis tik dėl apsinuodijimo atvejų jau inicijuojame draudiminius įvykius. T.y. tik paaiškėjus priežastims, kas galėjo sukelti apsinuodijimą, visos nukentėjusiųjų  gydymo išlaidos bus apmokėtos.

Mūsų klientų saugumas ir jų sveikata – mums yra svarbiausias prioritetas.  Tad kaip įmonės vadovas dėsiu visas pastangas, kad priežastys galėjusios sutrikdyti mūsų klientų sveikatą būtų nedelsiant išaiškintos, atsakingi asmenys nustatyti, padaryta žala atlyginta ir užkirstas kelias tokių ar panašių įvykių pasikartojimui ateityje“, - sakė Ž. Valkeris.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (385)