Ligoninėje atsidūrę vilniečiai Justas Stančiauskas ir Auksė Juškevičiūtė DELFI pasakojo penktadienį dalyvavę sostinės Totorių gatvėje įsikūrusio klubo „Paparazzi“ rengtame vakarėlyje „Paupio“ sodyboje Šalčininkų rajone. Vakarėlio, į kurį daugiausia kviesti ištikimiausi klubo lankytojai, pradžia buvo bare „Paparazzi“, kur svečiai gavo dalyvio korteles, pavaišinti kokteiliais. Po to šventės dalyviai autobusu nuvežti į minėtą sodybą. Apie išskirtinį vakarėlį po atviru dangumi reklamuota baro interneto tinklalapyje.

J. Stančiausko teigimu, už pramogą reikėjo susimokėti po 150 Lt, į sodybą susirinko apie 40 žmonių. Čia baras vaišino gėrimais, mišraine, užkandžiais ir ant laužo keptais mėsainiais.

„Buvo labai skanūs „hamburgeriai“, nuo kurių greičiausiai ir užsikrėtėme. Nemažai žmonių guli ir ambulatoriškai gydosi“, - sakė J. Stančiauskas. Jo žiniomis, dalis žmonių guli ligoninėje, apie 15 asmenų gydosi ambulatoriškai. Į ligoninę esą paguldyti ir barmenai – vienas jų neva kepė „skaniuosius“ „hamburgerius“.

J. Stančiausko sužadėtinė Auksė Juškevičiūtė pasakojo mačiusi, kad mėsainių kotletukai stovėjo plastmasiniame inde. Vienai merginai barmenai esą pasakoję, kad mėsa pirkta prekybos centre ir iki galo neiškepta – ją norėta baigti kepti sodyboje. Įtariama, kad mėsa netinkamai pervežta ir laikyta, dėl to ji galėjo sugesti.

A.Juškevičiūtė pasakojo blogai pasijutusi šeštadienį apie pietus. Ją į ligoninę išvežė greitosios medicinos pagalbos automobilis. Pašnekovės žiniomis, dalis vakarėlio dalyvių blogai pasijuto sekmadienio vakarą, kiti pas medikus kreipėsi tik pirmadienį, nors blogai jautėsi jau anksčiau. A.Juškevičiūtė spėja, kad dar yra žmonių, kenčiančių namuose ir manančių, kad paprasčiausiai apsinuodijo.

Pora sakė dar nežinanti, ar barui reikš pretenzijas. „Po trijų savaičių mūsų vestuvės. Bernvakaris, mergvakaris jau nuplaukė, reikia planuoti vestuves, povestuvinę kelionę. Dėl ligos atsirado nenumatytų finansinių išlaidų. Ir šiaip, nelabai malonu savaitę gyventi atsisėdus ant tualeto“, - kalbėjo J. Stančiauskas. Porai medikai diagnozavo salmoneliozę.

Baro „Paparazzi“ telefonu antradienį niekas neatsiliepė. Baro interneto svetainėje reklaminis skydelis kviečia ilsėtis „Paupio“ kaimo turizmo sodyboje.

Ligonių būklė pagerėjo

Respublikinės tuberkuliozės ir infekcinių ligų universitetinės ligoninės pirmojo infekcinių ligų skyriaus gydytoja infektologė Audronė Marcinkutė DELFI sakė pirmuosius du ligonius priėmusi šeštadienį. Šie teigė naktį iš penktadienio į šeštadienį valgę mėsainius. „Tai buvo salmonelėmis infekuotas blogai termiškai apdorotas maistas – blogai iškeptas ar pažeistas realizacijos režimas. Per mėsą, kiaušinienę ar per tortus krečiantys salmoneliozės protrūkiai – ne naujiena“, - teigė A. Marcinkutė.

Pasak gydytojos, iš to paties žindinio kasdien į ligoninę atvyksta po 2, 3 ar 4 pacientus, kenčiančius nuo ūminės žarnyno infekcijos. Iš viso antrajame skyriuje guli 10 ligonių, 1 konsultuotas ambulatoriškai. Visiems jiems nustatyta salmoneliozė.

Tik paguldžius ligonių būklė buvo sunki. Trečiadienį A. Marcinkutė sakė, kad iš krizės jau išeita ir ligonių būklė pagerėjusi.

VMVT tyrė barą

Pranešimą apie žarnyno infekcijos protrūkį Vilniaus rajone antradienį išplatino Vilniaus apskrities valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT). Ši teigia operatyviai patikrinusi „Paupio“ kaimo turizmo sodybą Sližūnų kaime Šalčininkų rajone.

„Tikrinimo metu nustatyta, kad šioje kaimo turizmo sodyboje teikiamos tik apgyvendinimo paslaugos, įrengti du nameliai nakvynei, pirties pastatas ir lauko pavėsinė. Maisto tvarkymo įmonių registro informacinėje sistemoje (FIS) šios sodybos veikla neregistruota. Maistas buvo gaminamas iš atsineštų žaliavų. Buvo gaminami „hamburgeriai“, mėsainiai ir kiti panašūs patiekalai”, - teigiama pranešime.

Pasak pranešimo, įtarus, kad patiekalai ar produktai galėjo būti atsivežti iš „Paparazzi“ baro, tarnybos inspektoriai atliko patikrinimą bare. Šios viešojo maitinimo įmonės vadovas esą patikinęs, jog įmonė nesiverčia patiekalų gaminimu išvežimui pokyliams, tokia veikla nenumatyta jos įstatuose.

„Bare nebuvo įsigyta reikalingų žaliavų ar kitų ingredientų panašaus pobūdžio patiekalams (mėsainiams ar kt.). Tokie patiekalai bare negaminami ir nebuvo įtraukti į meniu. Vadovo teigimu, „Paparazzi“ kokteilių baro darbuotojai šventė ne darbo metu, savaitgalį, vadovai nurodymų gaminti maistą jiems nedavė“, - rašoma pranešime. Pranešama, kad inspektoriai paėmė bare buvusių maisto produktų mėginius ir pristatė į Nacionalinį maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutą laboratoriniam ištyrimui.

Tiki, kad pobūvis buvo privatus

Vilniaus visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus atstovė Aušrelė Naužemienė DELFI sakė, kad pobūvis Šalčininkų rajone buvęs privatus. Draugų kompanija produktus esą pirkusi prekybos centre „Maxima“.

„Maistas buvo savos gamybos, kotletai gaminti iš faršo ir kiaušinio, dešrelės pirktos iš parduotuvės. Viskas kepta ant grotelių“, - pasakojo specialistė.

A. Naužemienė sakė VMVT apie „Paparazzi“ pranešusi, nes žinojusi, kad šventėje dalyvavę baro virėjai. Tačiau ši versija nepasitvirtino – ten esą buvo tik draugų kompanija.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją