Automobiliais nesidžiaugia

Sveikatos apsaugos ministerijos gautais naujais „Fiat“ automobiliais nesidžiaugia dalis Lietuvos GMP darbuotojų. Jie reiškia susirūpinimą dėl naujųjų „Fiat“ automobilių, kuriuose sumontuota įranga esą kelia pavojų pacientams.

Be to, GMP darbuotojai skundžiasi, kad automobiliai nėra pritaikyti važinėti rajoniniais keliais, kurie kartais būna sunkiai pravažiuojami, ypač žiemą.

Neturi

Panevėžio miesto greitosios medicinos pagalbos stoties direktorė Rūta Ramoškienė naujienų portalui JP pasidžiaugė, kad problemų su automobiliais neturi.

„Stotis neturi „Fiat Ducato“ markės automobilių, todėl neturime tokių problemų, kokias turi kitos šalies GMP stotys. Sveikatos apsaugos ministerija mūsų stočiai neskyrė naujų automobilių. Du automobilius, bet ne „Fiat“, stotis nusipirko 2017 metais, o vieną – šiais. Mums ministerija numatė skirti 4 automobilius iš kito paskirstymo, bet kada jis bus – nežinau“, – aiškino GMP stoties vadovė ir informavo, kad panevėžiečiai gali būti ramus – automobiliuose sumontuota patikima įranga ir iš neštuvų pacientai neiškris.

R. Ramoškienė sakė, kad Panevėžio miesto GMP stotis savo veikloje naudoja 10 specialiosios paskirties GMP automobilių ir vieną tarnybinį „Škoda Octavia“.

Su baime laukia žiemos

Sveikatos apsaugos ministerija Panevėžio rajono savivaldybės poliklinikai skyrė du „Fiat Ducato“ GMP automobilius. Informacijoje pateikta, kad 2018 metais pagaminti GMP automobiliai yra šiuolaikiški, erdvūs, patogūs, atitinka visus skubios medicinos pagalbos slaugos specialistų bei pacientų poreikius.

Tačiau sveikatos įstaigos vadovė Neringa Šinkūnienė naujienų portalui JP aiškino, kad kol kas GMP naudoja vieną automobilį „Fiat Ducato“.

„Važinėjame vienu, nes antrame nėra įrengtos racijos. Kol kas, vežant pacientus, problemų neturėjome. Tačiau automobiliai varomi vienu tiltu ir nežinome, kaip bus žiemą. Jeigu pasnigs ir kaimo keliai bus užversti sniegu, su „Fiat Ducato“ nepravažiuosime. Dėl vidaus įrangos – problemos neturime. Tyliai, nieko nelaukdami, susitvarkėme vidaus įrangą. Todėl pacientų transportavimo problemų neturime. Tačiau, pasikartosiu, nežinau, kaip bus su pravažiavimu žiemą. Bijau, kad jie kaimo keliais nepravažiuos. Antra vertus, tuomet važiuosime kitos markės automobiliais“, – aiškino N. Šinkūnienė.

Turi ir kitų automobilių

Pasak įstaigos vadovės, iš turimų Panevėžio rajono savivaldybės poliklinikos GMP automobilių iki šiol naujausias buvo „VW Transporter Ambulance“. Su visa reikalinga šiuolaikine medicinos įranga, jį poliklinika 2017 metais įsigijo už savo lėšas. Šis ir du naujieji automobiliai bus naudojami kasdien.

Dar vienas, 2014 metų laidos GMP automobilis, įsigytas pagal panaudos sutartį su Panevėžio rajono savivaldybe, dabar bus naudojamas tik nenumatytais atvejais, pavyzdžiui, sugedus kitam automobiliui.

Naujais automobiliais nesidžiaugia

Sveikatos apsaugos ministerija šiemet ne kartą skelbė, kad greitosios pagalbos automobilių parkas atnaujinamas keliais etapais.

Naujosios transporto priemonės perduodamos įvairioms Lietuvos greitosios pagalbos stotims: Anykščių, Jurbarko, Pasvalio, Vilkaviškio, Prienų ir Šiaulių bei Alytaus, todėl problemos dėl „Fiat Ducato“ markės automobilių gali būti pastebėtos visoje šalyje.

Keletas nemalonių nutikimų jau įvyko, todėl greitosios pagalbos medikų bendruomenė pradėjo kalbėti, kad kažkas yra negerai. Vienuose automobiliuose būta problemų su transportavimo kėdutėmis, neštuvais, keltuvais.

Tokias ir panašias problemas turėjo Alytaus rajono savivaldybės Bendrosios medicinos pagalbos, Šiaulių GMP stotys, o Panevėžio rajono savivaldybės poliklinika su baime laukia žiemos, nes „Fiat Ducato“ automobilis pabjurusiais kaimo keliais nepravažiuos.