Geriatrijos skyriuje galės gydytis ligoniai vyresni kaip 60 metų amžiaus, kurie greta normalaus senėjimo procesų, serga keletu ligų, mažinančių jų biologines funkcijas. Ligoniais rūpinsis suburta šauni medikų komanda, kuriai vadovaus gydytojas geriatras Arnas Paškevičius.

Skyrius įrengtas moderniai

Panevėžio ligoninės direktorius Arvydas Skorupskas priminė, kad geriatrijos paslaugos ligoninėje pradėtos teikti nuo 2019 metų.

„Geriatrijos skyrius įrengtas šiuolaikiškai ir patogiai. Palatos įrengtos taip, kad pacientai jaustųsi saugiai, žinodami, jog esant problemai, gali skubiai pasikviesti jį gydanti mediką. Lovos pritaikytos taip, kad pacientai galėtų patys pasikelti, o slaugytojai jais galėtų pasirūpinti. Beje, kiekvienas pacientas turi aliarmo sistemą medikui išsikviesti. Palatos įrengtos taip, kad kiekvienas ligonis gali atsiriboti nuo kito ligonio. Viskas įrengta garbaus amžiaus ligoniams gydyti“, – aiškino A. Skorupskas ir teigė, kad Geriatrijos skyriui įrengti buvo skirta apie 1 mln. 300 tūkst. eurų iš ES paramos fondo.

Arvydas Skorupskas

Orientuota į garbaus amžiaus pacientus

Laikinai vykdantis Geriatrijos skyriaus vedėjo pareigas A. Paškevičius pasakojo, kad oficialiai skyrius atidarytas šiandien.

„Į skyriaus pristatymą atvyko Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys. Buvo apžvelgta, kaip įrengtas skyrius, kokia moderni įranga bus naudojama ligonių gydymui. Skyrius atidaromas su 25 lovomis, o pacientus aptarnaus profesionali medikų ir slaugytojų komanda. Dirbs ir kineziterapeutas, ir ergoterapeutas bei socialinis darbuotojas. Be to, numatyta darbo vieta psichologui. Visa ši komanda orientuota į vyresnio amžiaus pacientus“, – aiškino A. Paškevičius.

Arnas Paškevičius

Įvairios ligos

Pasak Geraitrijos skyriaus vadovo, skyriuje gydysis ligoniai, kurie serga įvairiomis specifinėmis ligomis.

„Senyvo amžiaus žmonės serga įvairiomis ligomis. Todėl jiems reikia ypatingos priežiūros, nes jie turi ne tik judėjimo sutrikimų, bet juos kankina ir šlapimo nelaikymas bei kitokios ligos. Ligos įvairios, todėl skyrius aprūpintas pačia naujausia ir moderniausia medicinos įranga“, – aiškino A. Paškevičius ir paaiškino, kaip patekti gydytis į Geriatrijos skyrių.

„Į skyrių pacientai atvyksta dviem keliais. Vienas kelias per ligoninės Priėmimo skyrių. Medikai, atlikę tam tikrus tyrimus ir, esant tam tikroms indikacijoms, ligonius guldo į Geriatrijos skyriį. Kitas kelias – per ambulatorinę grandį, kai ligoniai kreipiasi į šeimos gydytojus ir, gavę siuntimą, guldomi stacionariam gydymui“, – pasakojo Geriatrijos skyriaus vedėjas.

Neleis žmonėms užsibūti gydymo įstaigoje

Naujas Geriatrijos skyrius Panevėžyje neleis žmonėms užsibūti gydymo įstaigoje, sako sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

Panevėžio ligoninėje atidarytas Geriatrijos skyrius

„Šitame skyriuje bus gydoma ne viena liga, šitie skyriai neleis žmonėms užsibūti gydymo įstaigoje, jie parodys žmonėms, kad jie dar gali gyventi“, – ketvirtadienį Panevėžyje, atidarydamas Geriatrijos skyrių, žurnalistams sakė A. Dulkys.

Jis pridūrė, kad Lietuvoje planuojama atidaryti 30 geriatrijos skyrių.

„Tai iš tikrųjų yra labai sudėtinga specialybė, šituose skyriuose žmonės bus ne šiaip slaugomi, čia bus teikiamas kompleksinis paslaugų paketas, specialiai apmokyti gydytojai, jie žiūrės į savo pacientą holistiškai, žiūrės į jo visas sudėtingas būkles, kokios jos yra“, – kalbėjo ministras.

„Mūsų demografiniai duomenys rodo, kad Lietuva per artimiausius 15-20 metų panašu, kad pagal gyventojų struktūrą bus viena seniausių Europos Sąjungos visuomenėje, tai natūraliai sveikatos sistema negali nereaguoti“, – pridūrė jis.

Pasak A. Dulkio, šiame skyriuje niekada netrūks pacientų, nes jis „atitinka Lietuvos sveikatos sistemos aktualijas, jis atitinka Lietuvos gyventojų poreikius.“