Vieną dieną Gintarės mama pati sugalvojo, kad laikas gydytis, taigi kreipėsi į Respublikinio priklausomybės ligų centro (RPLC) Panevėžio filialą.

Moterį gydymo įstaiga žadėjo priimti ir ji pagalbos labai laukė. Deja, beveik priėjus eilei gultis į ligoninę sužinojo, kad RPLC jos nehospitalizuos, nes panevėžietė serga lėtine obstrukcine plaučių liga (LOPL) – pakankamai dažna Lietuvoje. Kaip skelbia Kauno klinikos, vien Lietuvoje šia liga serga per 28 tūkst. žmonių, iš kurių maždaug 1 tūkstantis kasmet miršta dėl jos komplikacijų. Tačiau LOPL, kaip nurodo „Medical News Today“, nėra užkrečiama.

Respublikinio priklausomybės ligų centro (RPLC) Panevėžio filialas

Panevėžietei sprendimas neguldyti jos į RPLC dėl lėtinės ligos sukėlė didelį šoką. Prislėgta moteris net išsikvietė greitąją, kad vežtų į ligoninę, nes apėmė suicidinės nuotaikos.

Dukteriai taip pat pasirodė keista, kad į RPLC mamos nepriėmė dėl LOPL. Juk tai – ne tubrekuliozė, kuri yra užkrečiama. Moteris buvo pasiruošusi gydytis, net atsivežti savo deguonies aparatą, kad gautų pagalbą.

Portalas „Delfi“ paklausė RPLC, ar lėtinė obstrukcinė plaučių liga išties galėjo būti priežastimi moters nepriimti gydytis. Jei taip, kodėl.

Kaip atsiųstame atsakyme nurodė RPLC ryšių su visuomene specialistė Dovilė Mačiulytė, Respublikiniame priklausomybės ligų centre yra teikiamos planinės priklausomybės sutrikimų gydymo paslaugos.

Dovilė Mačiulytė

„Pacientai, sergantys lėtinėmis somatinėmis ligomis (šalia abstinencijos dėl psichiką veikiančių medžiagų vartojimo ar priklausomybės) hospitalizuojami priklausomybės sutrikimų gydymui kai nėra ūmaus susirgimo ar lėtinių ligų paūmėjimo, galinčio sukelti pavojų paciento sveikatai ir/ar gyvybei, nėra reikalingas pirmaeilis šių ligų gydymas ir yra paskirtas adekvatus medikamentinis gydymas (jeigu reikia būklei stabilizuoti). Pacientas turi su savimi turėti pirminio lygio siuntimą, kuriame būtų nurodyta esama somatinė situacija, taip pat turėti medikamentus, paskirtus somatiniam susirgimui gydyti“, – nurodė raštu pateiktame atsakyme specialistė.

Pasitikslinus, ar moteris galėjo būti gydoma stacionare nuo alkoholizmo, nepaisant LOPL, kuria serga, specialistė atsakė: „Jeigu nėra ūmios būklės, asmuo turi visus tinkamus dokumentus ir yra gydytojo paskyrimas – taip, asmuo tikrai gali būti gydomas stacionariniame skyriuje“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją