„Pirmasis Odontologų rūmų projektas Seime buvo registruotas dar kadencijos pradžioje, vadinasi, prieš trejus metus. Po to buvo kita versija užregistruota 2021 metų pradžioje. Nuo tada praėjo projektas pateikimą ir štai komitetui niekaip nepavyksta apsvarstyti, visokie keisčiausi pasiteisinimai girdimi, kodėl nepavyksta“, – Eltai teigė I. Pakarklytė.

„Išvadų rengėjams nepavyko susitikti per 2,5 metų, gautos visos ekspertinės išvados – visi tie dalykai, kaip ištempti procesą, išnaudoti yra. Ką buvo galima stebėti posėdžio metu – dirbtinai tempiamas laikas, kad nebūtų suspėta apsvarstyti klausimo ir vėl tas sprendimas būtų nukeltas į nežinia kada“, – piktinosi politikė.

Trečiadienį Sveikatos reikalų komitete odontologų bendruomenės savarankiškumą įtvirtinantis įstatymo projekto svarstymas buvo nukeltas į kitą posėdį. Toks sprendimas priimtas dėl to, kad keturi politikai, rengę projekto išvadas, nebuvo susitikę parengti bendros pozicijos. Posėdžio metu komiteto pirmininkas A. Matulas pažadėjo, kad klausimas bus apsvarstytas ir įstatymas bus priimtas dar šios Seimo kadencijos metu. Vis dėlto, I. Pakarklytė sako netikinti tokiais konservatoriaus pažadais.

„Man sunku tikėti tais pažadais, kai per 2,5 metų komitetas neapsvarstė projekto. Ir kito posėdžio metu, kiek žinau, komitetas vyks į Šiaulius, tai, vadinasi, nebus vėl sprendžiama ir neaišku, kada bus“, – kalbėjo politikė.

„Jeigu ir bus įtraukta į darbotvarkę, ar vėl nebus imtasi kažkokių vingrybių, kaip tą procesą vėl vilkinti ir stabdyti“, – pridūrė „laisvietė“.

Matulas: Seimo narė meluoja, projekto svarstymas – kitą savaitę

Konservatorius A. Matulas atremia I. Pakarklytės kaltinimus pabrėždamas, kad Odontologų rūmų įstatymo projektas bus svarstomas kitą savaitę vyksiančiame Sveikatos reikalų komiteto posėdyje.

„Darbotvarkė jau yra išdalinta, patvirtina – kitą trečiadienį mes svarstome Odontologų rūmų įstatymą. Tai Pakarklytė, būdama ne to komiteto narė, tikrai neturėtų nurodinėti kitam komitetui, ką, kada ir kaip svarstyti. Nes šiuo atveju ji meluoja“, – Eltai sakė politikas, pridurdamas, kad ketvirtadienį išvadų rengėjai buvo susitikę parengti bendros išvados, kuri bus pateikta komiteto nariams kitą savaitę.

„Dabar, pietų metu, aš sukviečiau išvadų rengėjus pas save, kad visi keturi apsispręstų, kokią poziciją teikia komitetui. Nes nei vienas išvadų rengėjas, apart manęs, savo nuomonės nepateikė. Tai tokiu būdu, pagal Statutą, aš negaliu teikti projekto, kur nėra išvadų teikėjų nuomonės“, – pabrėžė A. Matulas.

Konservatorius pritaria odontologų savarankiškumui: nesutinka su privaloma naryste

Pats būdamas išvadų rengėju, A. Matulas yra pateikęs pasiūlymą pakoreguoti įstatymo projektą taip, kad narystė Odontologų rūmuose nebūtų privaloma. Vis dėlto, politikas pritaria tam, kad odontologų bendruomenė gali būti savarankiška organizacija.

„Siūlau, kad narystė nebūtų privaloma, nes Konstitucijoje yra pasakyta, kad privaloma narystė gali būti tik svarbioms valstybės funkcijoms vykdyti. Šiuo atveju pakankamai keista patvirtinti, kad visi odontologai būtų privalomai rūmų nariais ir mokėtų privalomai nario mokestį“, – sakė jis.

„Tai yra tam tikrų niuansų, su kuo aš nesutinku, bet dėl paties principo, kad galima stiprinti savivaldą, aš sutinku. Tą patį bandome padaryti ir su Psichologų veiklos praktikos įstatymu, kad atsirastų Psichologų rūmai“, – pridūrė A. Matulas.

Įstatymas įteisintų odontologų savireguliaciją

Odontologų rūmų įstatymo projektu siekiama odontologų bendruomenei suteikti didesnį savarankiškumą ir autonomiją. Taip pat projekte numatyta, kad bendruomenei būtų sugrąžinta teisė išduoti, sustabdyti ir panaikinti licencijas gydytojams odontologams.

„Odontologų rūmai veikė daugybę metų iki praeitos Seimo kadencijos ir odontologai turėjo savo savivaldą, kur jie buvo atsakingi už licencijavimą, už mokymų organizavimą. Po to ši funkcija buvo iš Odontologų rūmų atiduota akreditavimo tarnybai. Odontologai nebeteko savo profesinės savivaldos esminių funkcijų“, – aiškino „laisvietė“ I. Pakarklytė.

„Šioje Seimo kadencijoje susidarė dauguma Seimo narių, kurie čia matė problemą ir mano, kad profesinė savivalda yra efektyviau, kokybiškiau ir tikrai patys odontologai žino geriau, kokių jiems reikia mokymų, negu valstybinė institucija, kuri su odontologija nieko bendro neturi“, – pabrėžė politikė.

ELTA primena, kad nuo 2020 metų licencijas gydytojams odontologams išduoda Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba.

Anot Odontologų rūmų atstovų, nuo 2021-ųjų svarstomą įstatymo projektą yra delsiama priimti. Dėl projekto vilkinimo kaltindami Sveikatos reikalų komiteto pirmininką A. Matulą, Odontologų rūmų atstovai yra kreipęsi į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją bei parlamento vadovę Viktoriją Čmilytę-Nielsen.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją