Ekspertai nustatė, kad pagirios, t.y. simptomai, kai alkoholio kiekis kraujyje grįžta prie 0, kenkia smegenų funkcijoms ir daro žalą tam, ką mokslininkai vadina „darbine smegenų atmintimi“, rašo dailymail.co uk.

Tai reiškia, kad reabilitacija po svaigaus vakarėlio gali užtrukti kur kas ilgiau, negu paprastas išsiblaivymas.

Pagirių simptomai nėra tik fiziologiniai – jie daro poveikį ir kognityvinėms funkcijoms bei nuotaikai, o tai, savo ruožtu, gali turėti daugybę nepageidaujamų gyvenimo pasekmių“, - „The Telegraph“ sakė mokslų daktarė Lauren Owen iš Kylės (Keele) universiteto Psichologijos mokyklos.

„Nors daug mokslinės literatūros nagrinėja ūmius alkoholio vartojimo efektus, dauguma mokslininkų nesiėmė tyrinėti alkoholio pagirių klausimo“, - sakė ji.

Pagirios vis dar tebėra iki galo neišaiškintas reiškinys, ir nors jas iš dalies sukelia organizmo dehidratacija, manoma, kad įtakos turi ir cheminės alkoholio medžiagos.

Pagrindinė alkoholio forma alkoholiniuose gėrimuose yra etanolis, kurį organizmas suskaido į acetatą, kad jį būtų galima pašalinti iš kūno.

Tačiau kažkuriuo metu jis gali virsti toksiškomis molekulėmis, kurios vadinamos acetaldehidais. Kai kuriuose gėrimuose galima aptikti ir nedidelius kiekius metanolio, kuris skildamas organizme gali suformuoti dar toksiškesnius junginius.

Tamsesnės spalvos alkoholiniuose gėrimuose taip pat lieka daugiau šalutinių fermentacijos produktų, kurie, kaip manoma, taip pat apsunkina pagirias.

Tai gali iš dalies paaiškinti, kodėl geriant viskį pagirios būna sunkesnės, negu geriant degtinę.

L. Owen rezultatai yra preliminarūs, bet ji pastebėjo, kad užduotys, priklausančios nuo vadinamos „darbinės atminties“, nukenčia labiausiai.

Ji teigė, kad tyrimo dalyviams jaučiant pagirias, jų darbinės atminties funkcijos suprastėdavo nuo 5 iki 10 proc., o klaidų padaugėdavo maždaug 30 proc.

Sulėtėdavo ir pagiriotų asmenų reakcija: jei tyrimo dalyviui būdavo virš 20 metų, tai jo reakcija dėl pagirių tapdavo kaip 40-mečio.

Šie rezultatai bus pristatyti per konferenciją Kylės universitete. Joje bus pateikti ir nauji įrodymai iš Olandijos, kad alkoholio sukeltos pagirios taip pat silpnina vairavimo įgūdžius.

Mokslininkai taip pat tiria, ar su amžiumi pagirios tampa lengvesnės.

Kylės universiteto psichologijos dėstytojas, mokslų daktaras Richardas Stephensas sakė: „Žmonės linksta manyti, kad su amžiumi pagirios sunkėja, bet mes nustatėme, kad tokie žmonės rečiau kenčia nuo pagirių“.

Jis mano, kad tai gali būti susiję su tuo, kad vyresni žmonės išmoksta, ką jie gali gerti, ir ko – ne.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (66)