Kiekvieno valgymo metu – stiklinė maisto

Gražina Kondratovičienė prisipažino prieš 10 metų svėrusi vos 56 kg. Antsvorį jai priaugino gimdymas bei užgriuvusios ligos. Moteris išbandė įvairias dietas, lieknėjimo preparatus, tačiau rezultatas visada būdavo trumpalaikis – netrukus svoris grįždavo. Prieš 9 mėnesius ji svėrė jau 100 kg.

Bevaisės pastangos paskatino moterį perskaityti kalnus literatūros apie mitybą ir lieknėjimo teorijas. Beskaitydama ji susidarė savo programą, kurios rezultatai pagaliau pradžiugino. Per 9 mėnesius ji atsikratė 21 kg. Šiuo metu jos tikslas – atstatyti buvusį 56 kg svorį.

„Pavyko ne tik numesti svorį, bet ir pagražinti veido odą, pagerėjo sveikata, jaučiuosi atjaunėjusi, - džiaugėsi pašnekovė. - Svarbiausias dalykas, aišku, yra mityba. Pirmiausiai labai apribojau valgiaraštyje aukšto glikeminio indekso produktus. Tai produktai, turintys daug krakmolo – pavyzdžiui, bulvės, valyti ryžiai, miltiniai produktai, batonas, visi greito paruošimo grūdai, kiauliena, šokoladas, išskyrus kartųjį, bananai, melionai, netgi medus, nors aš pati jį valgau. Košę verdu tik iš tikrų grūdų – apdoroti greitam paruošimui bei javainiai netinka. Geriausios avižų kruopos, kurias prieš verdant reikia visą naktį mirkyti“.

Prieš

Gražina Kondratovičienė

Po

Gražina Kondratovičienė

Sėdimą darbą dirbanti moteris stengėsi, kad dienos kilokalorijų norma neviršytų 1500. Ji paskaičiavo, kad vieno valgymo metu gali suvalgyti apie stiklinę maisto. Daugiau nei pusę stiklinės turinio paprastai užima daržovės, likusią dalį – baltymai.

„Stengiausi nevalgyti bulvių ir baltų ryžių, bet kartais nusižengdavau taisyklei. Per pietus dažniausiai valgydavau sriubos su salotomis. Mūsų įprotis valgyti ir sriubą, ir antrą patiekalą apkrauna organizmą. Reikėtų rinktis arba vieną, arba kitą patiekalą.

Taip pat paskaičiau, kad kruopas geriau valgyti pirmoje dienos pusėje, o vakare apsiriboti daržovėmis ir baltymais. Jų yra pieno produktuose, mėsoje ir žuvyje, tačiau žuvį reikėtų pirkti šviežią, kadangi į šaldytą pridedama medžiagų, kurios nėra naudingos mūsų sveikatai. Beje, mažai sportuojantiems žmonėms mėsos valgyti užtenka kartą per savaitę. Mokslininkai ištyrė, kad daugiau mėsos vartojantys žmonės labiau linkę tukti“, - savo informacija dalinosi Gražina.

Morkas ir burokėlius ji stengiasi valgyti šviežius, kadangi perskaitė, kad virtos šios daržovės taip pat išskiria krakmolo. Tarp valgymų ji pasirinko 3-4 valandų intervalą – 3 pagrindiniai valgymai bei užkandžiavimai vaisiais tarp jų.

Iškrovos diena su prieskoniais pagardintu kefyru

„Nors kai kurie sako, kad valgyti reikia kas dvi valandas, aš perskaičiau, kad jei virškinimas yra sutrikęs, maistas taip greitai nesuvirškinamas. O aš turėjau problemų. Be to, vaisių valgyti nepatariama iškart po valgio, kadangi suaugusiųjų organizmas taip gerai, kaip vaikų, nesusitvarko su skirtingo maisto virškinimu. Dar vienas dalykas – geriau rinktis rūgščius vaisius, kadangi jie išskiria medžiagą, kuri veikia insulino gamybą kraujyje, o insulinas dalyvauja medžiagų apykaitoje. Tai greipfrutai, obuoliai, nesaldžios kriaušės.

Nesilaikiau patarimo nevalgyti po 18 val. Manau, kad tai mitas, tačiau tikrai reikėtų nevalgyti 3 val. iki miego. Taip pat stengiausi nepraleisti pusryčių. Įrodyta, kad tuomet žmogus automatiškai prisivalgo daugiau – organizmas gauna signalą kaupti maistą“, - pasakojo Gražina.

Dar vienas svarbus moters mitybos elementas – kassavaitinė iškrovos diena, o kas tris mėnesius – iškrovos savaitė. Per jas Gražina valgė tik obuolius ir gėrė pagal garsaus rusų mitybininko receptą pasigamintą kefyro mišinį – į stiklinę kefyro įberiama po arbatinį šaukštelį imbiero ir cinamono bei žiupsnelis aštrių pipirų. Per dieną tokio gėrimo reikia išgerti apie pusantro litro. Taip pat būtina gerti daug vandens.

Dar vienas iškrovos dienos variantas – juodą arbatą užplikyti verdančiu pienu ir gerti kas dvi valandas po pusę puodelio.

Lieknėjimas – ne sprintas, bet maratonas

Anot pašnekovės, norint visiems laikams atsikratyti antsvorio, palaipsniui lieknėti reikia bent pusantrų metų. Greitą rezultatą žadančios dietos ir neveiksmingos, ir žalingos.

„Žmonės važiuoja į sveikatingumo kursus, kuriuose tikrai labai sulieknėja. Tačiau taip, kaip jie ten maitinosi, reikia valgyti visą gyvenimą, o tai dažnam neįmanoma, todėl svoris grįžta. Aš pasirinkau ne tokį drastišką variantą – kartais pasilepinu net saldumynais ar riebiu maistu, taip pat „sugriešiju“, kai būna stresas. Tačiau bet kuriuo atveju suvalgau mažiau nei anksčiau. Atsirado saiko jausmas ir nuostata, kad gyvenu ne tam, kad valgyčiau, bet valgau tam, kad gyvenčiau. Antrais lieknėjimo metais žadu įvesti daugiau didesnį glikeminį indeksą turinčių produktų ir tikiuosi išlaikyti norimą svorį“, - pasakojo Gražina.

Moteris tikina, kad jos organizmas prie mažesnio maisto kiekio prisitaikė maždaug per mėnesį. Kai labai norėdavo valgyti, jį garuose virdavo šparagines pupeles, nuo kurių svoris neaugdavo. Svoris drastiškiausiai krito pirmą mėnesį – ji neteko 4 kg. Šiuo metu per mėnesį ištirpsta vidutiniškai 1-2 kg.

Visą šį laiką Gražina stengėsi sportuoti. Anot jos, vien pakeisti mitybą neužtenka. „Radau dar sovietiniais laikais išleistą knygutę su puikiais kalanetikos pratimais. Užtrunkama vos 5-10 minučių, o rezultatas – akivaizdus. Šiuo metu klubuose vedami kalanetikos pratimai atrodo visiškai kitaip. Vis dėlto sportuoju ir ten – 2-3 kartus per savaitę. Labai geros lieknėjimui ištvermės treniruotės, tačiau jei antsvoris labai didelis, siūlyčiau pradėti nuo kardiotreniruočių“, - teigė pašnekovė.

Rudenį su naujais tikslais pasitinkanti moteris socialiniame tinkle „Facebook“ kviečia burtis bendraminčius. Anot jos, lieknėti kartu ir smagiau, ir veiksmingiau.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (50)