Padirbti medikamentai gali smarkiai pakenkti pacientams ir skatinti maliarijos parazitų atsparumą vaistams, įspėja tyrimą, kurį finansavo „Wellcome Trust“, atlikę ekspertai.

Kiekvienais metais maliarija visame pasaulyje pasiglemžia per 800 tūkst. žmonių gyvybes.

Skelbiama, kad bent dalis nekokybiškų vaistų nuo maliarijos atkeliavo iš Kinijos.

Tyrimo, kurį atliko ekspertai iš „Wellcome Trust-Mahosot Hospital-Oxford University Tropical Medicine Research Collaboration“, išvados skelbiamos leidinyje „Malaria Journal“.

Mokslininkai tyrė padirbtus ir standartų neatitinkančius vaistus nuo maliarijos, kuriais nuo 2002 iki 2010 metų buvo prekiaujama 11 Afrikos valstybių.

Ekspertai nustatė, jog kai kuriuose nekokybiškuose vaistuose buvo panaudotos netinkamos farmacinės sudedamosios dalys, todėl šie medikamentai galėjo palengvinti maliarija sergančių pacientų būklę, tačiau ligos neišgydyti.

Kai kurios sudedamosios vaistų nuo maliarijos dalys galėjo sukelti labai rimtą šalutinį poveikį, rizika itin didelė tais atvejais, kai pacientas tuo pačiu geria ir kitokių vaistų, pavyzdžiui medikamentų nuo ŽIV.

Atsparumas vaistams

Maliariją sukeliantis parazitas per tam tikrą laiką gali pasidaryti atsparus vaistams, kuriais ligą buvo bandoma gydyti. Taip jau yra buvę praeityje su tokiais vaistais kaip chlorikinas ir meflokinas.
Ekspertai įspėja, jog netinkami medikamentai tą patį gali padaryti ir su šiuo metu efektyviausiu kovos su maliarija ginklu laikomu artemisininu.

Mokslininkų teigimu, į padirbtus vaistus dedami nedideli kiekiai artemisinino – taip pavyksta užtikrinti, kad vaistai būtų sertifikuoti.

Tačiau tokie maži minėtojo vaisto kiekiai nepadės organizmui atsikratyti maliarijos parazitų, įmatomas tik laikinas pagerėjimas. Be to, atsiranda reali rizika, jog ligos sukėlėjai vaistams taps atsparūs.

Faktas, jog nekokybiški vaistai nuo maliarijos paplito iš Azijos, buvo nustatytas tabletėse aptikus žiedadulkių.

Tyrimui vadovavęs mokslų daktaras Paulas Newtonas ragina Afrikos valstybių valdžia imtis priemonių ir atsikratyti netinkamų vaistų.

„Jeigu reikiamų veiksmų nebus imtasi, kils pavojus milijonų žmonių sveikatai, ypač vaikams ir besilaukiančioms moterims“, - sakė ekspertas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją