Beveik visi susirgusieji – vaikai (22 atv.), iš jų daugiausia 1-6 metų amžiaus (15 atv.), rašoma pranešime spaudai.

Toksokarozė – tai yra zoonozė (gyvūnų perduodama liga), kurią sukelia apvaliųjų kirmėlių toksokarų Toxocara canis (apvalioji šunų kirmėlė) ir rečiau Toxocara cati arba Toxocara mystax (apvalioji kačių kirmėlė) lervos. Ligą platina tik sergantys šunys ir katės. Toksokarais (apvaliosiomis kirmėlėmis) užsikrėtę yra nuo 2 iki 90 proc. mažų 5-6 sav. šuniukų ir apie 20 proc. suaugusiųjų šunų, tuo tarpu kačių 30-60 proc.

Žmogus toksokaroze užsikrečia subrendusiems kirmėlių kiaušinėliams per burną patekus į virškinimo traktą, t. y. žaidžiant smėlio dėžėse, žaliosiose vejose, kuriose yra šunų ir kačių išmatų, valgant neplautas uogas, vaisius bei daržoves. Žmogus tiesiogiai nuo gyvūno užsikrėsti negali, nes toksokarų kiaušinėliai iš šuns ar katės žarnyno pakliuvę į aplinką būtinai turi pereiti vystymosi dirvožemyje etapą, kad subręstų, tačiau augintiniai gali pernešti subrendusius toksokarų kiaušinėlius, kurie patenka ant jų kailio ar liežuvio.

Žmogus nuo žmogaus toksokaroze neužsikrečia. Dažniausiai šia liga serga vaikai iki 7 metų amžiaus, kuriems stinga reikiamų higieninių įgūdžių.

Pagrindiniai ligos simptomai: pasikartojantis karščiavimas, sausas kosulys, padidėjusios kepenys, įvairūs odos pažeidimai, bendras silpnumas, apetito stoka. Žmogaus organizmas toksokarozės lervoms vystytis ir daugintis netinkamas, bet jeigu lerva praryjama, iš kiaušinėlio išsiskyrusi lerva migruoja po visą organizmą ir gali sukelti grėsmę žmogaus gyvybei, pažeisdama tam tikrus jo organus. Dažniausia migruojanti lerva atsiduria plaučiuose, audiniuose tarp bronchų ar po oda, kartais atsiduria kepenyse, žarnyne, skydliaukėje, akių audiniuose ar kitur.

Artėjant mokslo metams – vaikų patikra dėl kirmėlių sukeliamų ligų
Kauno visuomenės sveikatos centro specialistai primena, kad prieš pradedant lankyti vaikų darželį ar mokyklą, arba keičiant ugdymo įstaigą, ikimokylinio amžiaus vaikams ir būsimiems ar esamiems moksleiviams turi atliktas profilaktinis sveikatos patikrinimas. Taigi, šalia kitų profilaktinių tyrimų, vaikas turi būti patikrinamas ir dėl kirmėlių, atliekant nuograndų ir išmatų tyrimus.

Kaip išvengti susirgimo toksokaroze?

Laikytis asmens higienos: atidžiai tekančiu vandeniu su muilu nusiplauti rankas grįžus iš lauko, po darbo sode, darže, prieš valgį, pažaidus su šuniu ar kate.

Nevalgyti neplautų vaisių, uogų, daržovių, negerti ir nenaudoti maisto gamybai, daržovėms, vaisiams, uogoms plauti atvirų telkinių vandens.

Reguliariai gydyti (dehelmintizuoti) šunis ir kates nuo kirminų.

Neleisti šunims laižyti veido, indų, iš kurių valgoma.

Pasivaikščiojimo metu surinkti augintinio išmatas į maišelius ir išmesti į konteinerius.

Nežaisti su svetimomis katėmis, šunimis, ypač valkataujančiais gyvūnais.

Nenaudojamas vaikų smėlio dėžės laikyti uždengtas. Svarbu smėlį pakeisti kiekvienais metais ir nuolat jį perkasti. Neleisti vaikams žaisti smėlio dėžėse, kuriose smėlis nekeičiamas. Smėlio dėžes rekomenduojama įrengti saulėtose vietose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)