49 metų Alison Blackburn dabar miega ant sofos, nes bijo kelti koją į miegamąjį, kur jai įkando nuodingiausias Didžiosios Britanijos voras, rašo dailymail.co.uk. 

Po įkandimo ištinus čiurnai, o skausmui persimetus į pilvo sritį, chirurgams teko šalinti nuodus iš kairiosios moters pėdos.

Sausio 10 dienos rytą A. Blackburn snaudė savo miegamajame Kento grafystės Studo mieste, kai staiga ją pažadino aštrus pilvo skausmas. 

Apie 6 val. ryto jos partneris, 50 metų Gary Pelattas pastebėjo, kad moters pėda paraudusi, nors jos neskaudėjo. Tačiau per kelias valandas pėda ir čiurna taip ištino, kad jos buvo neįmanoma apauti batu. Tuomet moteris kreipėsi į šeimos gydytoją

„Tuo metu jau jaučiausi labai blogai, - pasakojo A. Blackburn. – Mane krėtė tai šaltis, tai karštis. Aš visa drebėjau ir kentėjau skausmus“.

Gydytojas jai išrašė receptinių vaistų, bet tinimas didėjo toliau. Vakare ji pradėjo karščiuoti ir regėti haliucinacijas. G. Pelattas iškvietė greitąją medicinos pagalbą, kuri išvežė moterį į ligoninę. Ten ji iš karto buvo paguldyta į intensyvios priežiūros skyrių ir prijungta prie lašinės su antibiotikais.
A. Blackburn šiame skyriuje praleido penkias dienas. Jai buvo atlikta operacija, kurios metu chirurgai išvalė nuodus iš pėdos, kad sumažėtų tinimas.

Po operacijos gydytojai vieno vaiko motinai pasakė, kad jai galėjo įkasti voras – netikra juodoji našlė. 

Nors moteris dabar jau grįžusi namo ir sveiksta, ji miega ant sofos pirmajame aukšte, nes bijo gįžti į savo miegamąjį, kur jai įkando voras. 

A. Blackburn išdezinfekavo savo namus ir išskalbė visus drabužius bei patalynę, kad atsikratytų voro.   

Tačiau nuo įkandimo praėjus 10 dienų, ji dar bijo lipti į antrąjį aukštą. 

„Aš vis dar esu apimta šoko ir tas voras vis dar kažkur yra“, - sakė ji. „Grįžusi iš ligoninės bijau būti savo pačios namuose. Negaliu užlipti į antrąjį aukštą, miegu ant sofos. Man reikia su kažkuo apie tai kalbėtis, nes visą laiką esu apimta baimės. Dėl kojos visą dieną negaliu išeiti iš namų, bet likti namuose man irgi baisu“, - teigė ji. 

Didžiąją Britaniją rudenį užgriuvo netikrųjų našlių atakos, ir vienas ekspertas perspėjo, kad artimiausiomis savaitėmis šie vorai gali pridaryti dar daugiau bėdų.

„Yra dvi pagrindinės netikrųjų našlių rūšys ir jos būna aktyvios ištisus metus“, - teigė mokslų daktaras Johnas Tweddle`as iš Gamtotyros muziejaus Londone gamtos mokslų skyriaus. 

„Voriukai subręsta rugsėjo ir spalio mėnesiais, štai kodėl tuo metu padaugėja jų atakų“.
„Tačiau suaugę jie toliau kelia grėsmę“. Jis pažymėjo, kad A. Blackburn yra teisi, būgštaudama, kad jai vėl gali įkąsti tas pats voras. 

„Teoriškai tas pats voras gali įkąsti ir antrą kartą“, - sakė J. Tweddle`as. „Jie gali kąsti kelis kartus. Būtent taip jie žudo savo grobį. Tai ne bitės. Tai jų mitybos ir gynimosi sistemos dalis“, - pažymėjo jis.

Kas yra netikroji našlė ir kaip išvengti jos įkandimo

Netikrosiomis našlėmis vadinami vorai Steatoda nobilis. Jie turi rudos spalvos apvalų pilvuką su kreminės spalvos rašteliu, primenančiu kaukolę, ilgas, storas kojas ir gali užaugti iki 15 mm ilgio.
Didžiojoje Britanijoje aptinkami milijonai netikrųjų našlių. Tai nuodingiausi vorai šioje šalyje. Manoma, kad jų populiacija auga. 

Jie dažnai maišomi su juodosiomis našlėmis, kurios yra itin nuodingos. 

Netikroji našlė Didžiojoje Britanijoje pirmą kartą buvo pastebėta 1879 metais Devono grafystės Torkajaus mieste. Manoma, kad į šią šalį ji pateko iš Madeiros ar Kanarų salų su bananų kroviniu.
Gamtotyros muziejus teigia, kad dėl šiltesnių vasarų šie vorai plinta į šiaurę. Iki šiol jie gyveno daugiausia Anglijos pietuose.

Jei pamatėte šį vorą, stenkitės jo negąsdinti ir netrikdyti, nes jie paprastai kanda tik tuomet, kai jaučia grėsmę.

Jei norite apsisaugoti nuo šių vorų miegant, po lova nepalikite jokių daiktų, kad vienintelis būdas šiam vorui užropoti ant lovos būtų tik viena iš keturių lovos kojų.   

Ilgam laikui nepalikite į krūvą sumestų drabužių, nes vorai mėgsta juose slėptis. Prieš audamiesi iškratykite batus. 

Garažuose tuos daiktus, kuriuos naudojate rankomis ir negalite pažvelgti į jų vidų, laikykite plastikiniuose maišuose. Taip pat plėvele gerai apvyniokite kartonines daiktų dėžes.
Jeigu voras vis dėlto jums įkando ir jums prasidėjo reakcija, pridėkite prie žaizdos ledo ir kreipkitės į medikus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (62)