Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys teigia, kad pavėžėjimo rezultatai parodė, jog paslauga reikalinga ir gyventojai noriai ja naudojasi.

„Per kiek daugiau nei pusę metų pavėžėjimo paslauga pasinaudota beveik 10 tūkst. kartų, taip greičiau pasiekiant gydymo įstaigas ir sveikatos paslaugas. Pacientų pavėžėjimu savivaldybėse dažnai sprendžiami ir logistikos netolygumai, ir socialinės situacijos. Kaip vieną svarbiausių atradimų įvardinčiau duomenis, jog pacientai noriai naudojasi savivaldybių gydymo įstaigų paslaugomis, jei tik yra sudaroma galimybė jas pasiekti. Tai aiškus signalas, kad pavėžėjimo paslauga savivaldybėms ir jų gyventojams reikalinga“, – teigia A. Dulkys.

Pacientų pavėžėjimo bandomajame projekte dalyvauja 20 savivaldybių, projektas vykdomas keliais etapais:

nuo 2023 m. rugpjūčio 1 d. pavėžėjimo paslaugomis galėjo pasinaudoti pacientai, kuriems reikia hemodializės ir transplantacijos paslaugų;
nuo 2023 m. spalio 1 d. pavėžėjimo paslaugos pradėtos teikti socialiai pažeidžiamiems gyventojams, vyresniems nei 75-erių metų amžiaus;
nuo 2023 m. lapkričio 1 d. paslaugos pradėtos teikti negalią turintiems pacientams, kurie negali savarankiškai nuvykti į gydymo įstaigą ir grįžti namo.

Per septynis bandomojo projekto mėnesius iš viso suteikta 9,2 tūkst. pavėžėjimo paslaugų, iš jų 7,8 tūkst. – inkstų ligomis sergantiems pacientams, kuriems periodiškai būtina atlikti hemodializės procedūrą. 548 kartus pacientai buvo vežami į gydymo įstaigą specializuotoms ambulatorinėms paslaugoms gauti, 212 kartų – ambulatorinėms reabilitacijos paslaugoms. Daugiausiai pavėžėjimo paslaugų suteikta Jurbarko, Prienų, Raseinių savivaldybių gyventojams.

Sveikatos apsaugos ministerija kartu su savivaldybėmis šiuo metu vertina pirmojo etapo projekto rezultatus, planuojant pavėžėjimo paslaugų plėtrą visos šalies mastu nuo šių metų liepos 1 d.

Kam skirta pavėžėjimo paslauga?

Pavėžėjimo paslauga yra skirta gyventojams, kuriems nustatytas 55 procentų ar mažesnis darbingumo lygis, neįgalumo arba specialiųjų poreikių lygis, asmenims, kurie turi teisę į priemokas už kompensuojamuosius vaistus dėl nepakankamų pajamų. Taip pat – 75 metų bei vyresniems asmenims, kurie turi teisę į priemokas už kompensuojamuosius vaistus dėl nepakankamų pajamų ir kuriems pavėžėjimo paslauga yra reikalinga dėl sveikatos būklės.

Pavėžėjimas skirstomas į dvi rūšis: nespecializuotą ir specializuotą. Pastarojo pavėžėjimo metu dalyvauja medicininį išsilavinimą turintis asmuo. Tai reiškia, kad pavėžėjimo paslauga teikiama greitosios medicinos pagalbos automobiliu, jo metu yra stebima paciento būklė. Nespecializuoto pavėžėjimo metu medikas pacientų nelydi.

Kaip užsisakyti pavėžėjimą?

Pavėžėjimo paslaugą galima užsisakyti paskambinus į Karštąją liniją trumpuoju telefono numeriu 1808 arba kreiptis tiesiogiai kiekvienos projekte dalyvaujančios savivaldybės kontaktais, skelbiamais interneto svetainėje www.1808.lt.

Pavėžėjimo paslaugos operatorius, patikrinęs, ar pacientas turi teisę gauti paslaugą, skiria jo poreikius atitinkančią transporto priemonę, suderina pavėžėjimo laiką. Pavėžėjimo paslauga yra planinė, ją užsakyti rekomenduojama ne vėliau nei prieš dvi darbo dienas.

Užsakyti pavėžėjimo paslaugą gali ne tik pats pacientas, bet ir jį lydintis asmuo, socialinis darbuotojas, šeimos narys, sveikatos priežiūros specialistas ar kitas žmogus. Kartu su pacientu užsakytu transportu gali vykti ir jį lydintis asmuo ar net šuo vedlys.

Daugiau informacijos apie pacientų pavėžėjimo projektą galite rasti ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją