Ekspertai nustatė, kad studentams, turėjusiems lytinių santykių su partneriu, pažįstamu trumpiau negu savaitę, dažniau buvo būdingas bendras nerimas, socialinis nerimas ir depresija, rašo dailymail.co.uk. 

Didžiausioje tokio pobūdžio apklausoje dalyvavo 3 900 heteroseksualūs studentai. 11 proc. iš jų – dauguma vaikinai – pastarąjį mėnesį turėjo atsitiktinių lytinių santykių.

Pagrindinė studijos autorė, mokslų daktarė Melina Bersamin iš Kalifornijos universiteto, sakė, kad tiek merginos, tiek vaikinai šioje grupėje prisipažino dėl tokių seksualinių kontaktų jaučiantys nerimą ir depresiją.

„Anksti sakyti, kad atsitiktinis seksas nedaro jokios psichologinės žalos jauniems žmonėms“, - teigė ji.

„Apklausos rezultatai rodo, kad tarp heteroseksualių koledžo studentų atsitiktinis seksas neigiamai susijęs su gera jausena ir teigiamai susijęs su psichologinėmis kančiomis“, - pažymėjo M. Bersamin.

Tyrimas vadinosi „Rizikinga veikla: ar yra koks nors sąryšis tarp atsitiktinio sekso ir jaunimo psichinės sveikatos?“ („Risky Business: Is There an Association between Casual Sex and Mental Health among Emerging Adults?“). Jo metu daugiau kaip 30-yje mokslo institucijų visose Jungtinėse Valstijose studentų buvo klausiama apie jų seksualinį gyvenimą ir psichinę gerovę.

Mokslininkai taip pat stebėjo, ar atsitiktinio sekso keliamas nerimas bei depresija priklauso nuo žmogaus lyties.

Ankstesni tyrimai rodė, kad moterims atsitiktinis seksas daro daugiau žalos – veikiausiai dėl dvejopų standartų, kurie vyrams leidžia turėti daugiau seksualinių kontaktų su didesniu skaičiumi partnerių negu moterims.

Tačiau šis tyrimas, paskelbtas žurnale „The Journal of Sex Research“ rodė, kad psichinėms atsitiktinio sekso pasekmėms lytis neturi jokios įtakos.

Mokslininkai dar norėtų išsiaiškinti, ar tokios psichinės sveikatos problemos skatina jaunimą rizikingiau elgtis.

Ši apklausa sekė po vieno neseniai atlikto tyrimo, parodžiusio, kad merginos būna linkusios „gulinėti“ su vaikinais, jei rūko marihuaną.
Tyrėjai iš „Miriam“ ligoninės Elgesio ir prevencinės medicinos centro Rod Ailande norėjo išsiaiškinti, ar kai kurios studentės dažniau už kitas būna linkusios turėti lytinių santykių.

Jie nustatė, kad merginos, pirmaisiais studijų metais rūkančios kanapes, vėliau lengviau leidžiasi į santykius su vaikinais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (71)