Kitų mokslininkų recenzijų sulaukęs tyrimas parodė, kad žiurkėms, kurios buvo veikiamos mobiliųjų telefonų radijo bangomis, dažniau išsivystydavo augliai smegenyse ir širdyje.

Tačiau Didžiosios Britanijos mokslininkai pabrėžia, kad didžiulis tyrimas su žmonėmis neaptiko jokių įrodymų, kad mobilieji telefonai keltų grėsmę sveikatai, ir sako, kad naujas tyrimas nėra pakankamai stiprus, kad priverstų susirūpinti, rašo dailymail.co.uk.

Tačiau studijos autoriai, finansuojami JAV nacionalinės toksikologijos programos, teigė: „Turint galvoje platų mobiliojo ryšio paplitimą tarp įvairaus amžiaus vartotojų, net mažiausias ligų padažnėjimas dėl radijodažnių spinduliuotės gali turėti plačias pasekmes visuomenės sveikatai“.

Tyrimo metu, kuriam buvo skirti 22 mln. eurų, 2500 žiurkių dvejus metus devynias valandas per dieną buvo veikiamos mobiliųjų telefonų radijo bangomis.

Galiausiai mokslininkai užfiksavo „mažo masto auglių paplitimą“ tarp spinduliuotę patyrusių žiurkių.

„Manau, kad toje vietoje, kai žmonės sakydavo, kad nėra jokios grėsmės, tai nutrauks tokio pobūdžio pareiškimus“, - sakė buvęs Nacionalinės toksikologijos programos tyrinėtojas Ronas Melnickas, dirbęs pradiniuose šio tyrimo etapuose.

Tačiau taikomosios statistikos specialistas ir profesorius Kevinas McConway iš Atvirojo universiteto sakė: „Gerai, kad JAV nacionalinė toksikologijos programa tyrinėja tokio pobūdžio klausimus. Tačiau šie daliniai rezultatai nekelia jokio realaus susirūpinimo dėl mobiliųjų telefonų naudojimo“.

„Šia tema jau yra atlikta daug tyrimų. Kai kurie iš jų neaptiko jokios grėsmės įrodymų, o kai kurie nustatė ribotus įrodymus dėl nedidelio pavojaus, kurį kelia itin intensyvus mobiliųjų telefonų naudojimas“.

„Nemanau, kad naujausi rezultatai leido mums pajudėti į priekį“, - pažymėjo jis.

Jo teigimu, žiurkės patyrė kur kas didesnę bangų spinduliuotę negu patiria žmonės, naudojantys mobiliuosius telefonus.

„Šis tyrimas nepaskatins manęs atsisakyti mobiliojo telefono“, - pabrėžė K. McConway.
Mokslų daktaras Rodney Croftas, vadovaujantis Australijos elektromagnetinių bioefektų tyrimų centrui, sakė: „Šiuo metu šis tyrimas nesuteikia jokio pagrindo atsisakyti dabartinės mokslinės išvados, kad mobiliųjų telefonų spinduliuotė neturi įtakos sveikatai“.

Mobilieji telefonai spinduliuoja energiją radijo bangų forma.

Arčiausiai telefono esantys audiniai gali sugerti šią energiją. Tačiau nepaisant daugybės tyrimų, tyrinėjusių šią temą, nė vienas iš jų nenustatė, kad tai didina grėsmę susirgti vėžiu.

Arčiausiai tokios išvados mokslininkai buvo atsidūrę 2011 metais, kai Tarptautinė vėžio tyrinėjimų agentūra pareiškė, kad mobilieji telefonai „galbūt“ sukelia žmonėms vėžį.

Tačiau net tuomet jie pridūrė, kad aiškiai išvadai nepakanka įrodymų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)