Mokslininkai nustatė: mažiau nei šešias valandas miegantys žmonės net du kartus dažniau patiria širdies smūgį ar insultą nei tie, kurie miegui skiria daugiau laiko, skelbia „The Daily Mail“.

Per mažai miegantys asmenys taip pat turi ir dviem trečdaliais didesnę širdies nepakankamumo riziką – esant tokiam negalavimui, širdis paprasčiausiai nebegali tinkamai krauju aprūpinti visų organų.

Jeigu per parą miegate daugiau nei aštuonias valandas, netgi dvigubai išauga anginos rizika, 19 proc. padidėja vainikinių arterijų ligų pavojus.

Tyrimo rezultatai skelbiami leidinyje internete „Clinical Cardiology“. Tai buvo pirmasis bandymas atidžiau pažvelgti į miego trukmės vaidmenį penkių skirtingų širdies ir kraujagyslių problemų kontekste.

Tyrimui vadovavęs mokslų daktaras Saurabhas Aggarwalis teigia: „Tie, kurie miega per mažai ar per daug, labiau rizikuoja susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis. 6-8 valandos miego – idealus pasirinkimas“.

Tyrime dalyvavo 6 tūkst. 538 žmonės, bent kartą gyvenime turėję širdies ar kraujagyslių problemų. Dalyviams, kurių vidutinis amžius – 60 metų, teko atsakyti į specialius klausimus. Paaiškėjo, jog jie per parą jie miega šiek tiek mažiau nei 7 valandas.

Miego trukmės tyrimo rezultatai atskleidė kokios sveikatos problemos kankina mažiau nei šešias ir daugiau nei aštuonias valandas miegančius asmenis. Gauti rezultatai buvo pritaikyti prie kitų širdies ir kraujagyslių ligas sukeliančių veiksnių.

S. Aggarwalis ir kolegos vienbalsiai tvirtina: miego sutrikimai gali ilgam sutrikdyti medžiagų apykaitos procesus, imuninės sistemos darbą ir sutrikdyti hormonų pusiausvyrą.

Per trumpas miegas padidina vadinamojo streso hormono kortizolio kiekį organizme, padidėja kraujospūdis, sutrinka simpatinės nervų sistemos veikla, susistiprėja uždegiminiai procesai.

Priežastis, kodėl daugiau miego taip pat padidina kraujagyslių ligų riziką, lieka neaiški, sako mokslininkai. Toks miegas pats gali būti rizikos veiksniu, o gali būti ir taip, jog ilgiau miega į depresiją linkę, skurdžiai gyvenantys ir fiziškai neaktyvūs asmenys.

Tyrimo rezultatus komentuoja britų širdies ligų fondo darbuotoja Amy Thompson: „Nors šio tyrimo rezultatai ir teigia, jog miego ir širdies sveikatos ryšys egzistuoja, negalima tiksliai pasakyti, jog miego trūkumas sukelia širdies ligas ar insultą. Aktyvus gyvenimo būdas, sveika mityba – štai ko reikia gerai fizinei ir psichinei sveikatai. Jeigu miegas kelia jums bėdų, pasitarkite su gydytoju“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)