Visi tie neretai nuobodūs darbo susirinkimai gali jums labai pasitarnauti – jie suteikia proga paleisti savo mintis nuo grandinės ir leisti joms nuklysti, tyrimo išvadas skelbia „The Daily Mail“.

Lankašyro universiteto mokslininkai atliko net du tyrimus. Abiejų iš jų išvados patvirtino įdomų faktą: jeigu darbo metu leidžiate sau kartais užsisvajoti, taip pailsėjusios smegenys dirba produktyviau ir našiau.

Psichologijos mokslų daktarė Sandi Mann teigia: „Nuobodulys paženklintas skaudžia stigma – tėvai visada labai nerimauja, jeigu jų vaikas nuobodžiauja. Tačiau visai be reikalo. Nuobodulys suteikia progą užsisvajoti. Mūsų atliktas tyrimas atskleidė, jog užsisvajojimas gali labai pasitarnauti darbe, nes pašalinės mintys neretai pasufleruoja problemos sprendimo būdą“.

Tyrimų metu savanorių buvo paprašyta atlikti labai nuobodžią užduotį. Kita jiems tekusi užduotis buvo skirta įvertinti jų kūrybiškumui. Paaiškėjo, jog kūrybiškesnius sprendimus priėmė tie, kurie prieš tai turėjo atlikti neįdomią užduotį.

S.Mann teigimu, smegenis nuolat stimuliuojantis darbas, kurio metu mintims jokiais būdais nevalia nuklysti į šalį, gali atnešti priešingų nei tikimasi rezultatų.

S. Mann kartu su kolege Rebekah Cadman tyrė vadinamojo pasyviojo nuobodulio – pavyzdžiui, spoksojimo į vieną tašką sienoje susirinkimo metu - poveikį.

Pirmojo tyrimo metu 40 savanorių buvo paprašyta atlikti nuobodžią užduoti – 15 minučių perrašinėti telefono numerius iš telefonų knygos. Tada jų buvo paprašyta atlikti dar vieną darbą: sugalvoti kuo daugiau vienkartinių puodelių panaudojimo galimybių, ir taip parodyti savo kūrybiškumą.

Paaiškėjo, jog tie, kurie prieš tai perrašinėjo telefono numerius, buvo kūrybiškesni nei kontrolinė grupė.

Norint įsitikinti pirmojo tyrimo rezultatų patikimumu, buvo atliktas dar vienas. Savanorių buvo paprašyta atlikti dar nuobodesnę užduotį, kurios metu laiko svajoti buvo dar daugiau.

Taigi 30 žmonių perrašinėjo telefono numerius iš telefonų knygos, o kiti 30 – telefonų knygą tiesiog skaitė. Ir šį kartą nustatyta, jog kontrolinėje grupėje buvę žmonės buvo mažiausiai kūrybingi, antroje vietoje liko numerių perrašinėtojai. Kūrybingiausi buvo tie, kurie prieš tai skaitė telefonų knygą.

Galima teigti, jog pasyvios nuobodžios užduotys, pavyzdžiui neįdomių tekstų skaitymas ar dalyvavimas susirinkimuose, skatina kūrybiškumą.
„Nuobodulio darbe visada galima atsikratyti, tačiau to daryti nevertėtų, nes jis skatina kūrybiškumą“, - įsitikinusi mokslininkė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)