Tyrimų neatliks, skaičiuoja pinigus

Apie keistą situaciją portalui „Delfi“ pasakojo vyro žmona.

„Vyras priklauso Karoliniškių poliklinikai. Jam diagnozuota Bechterevo liga ir paskirta biologinė terapija. Kas 3 mėnesius jis turi vykti į Santaros klinikas pas reumatologus. Taip pat, vykstant pas juos, turi nusivežti kraujo ir šlapimo tyrimus.

Prieš savaitę vyras užsiregistravo pas gydytoją poliklinikoje. Su juo susisiekė jo šeimos gydytoja ir pareiškė, kad daugiau tyrimų Karoliniškių poliklinikoje jis nebegali darytis, nes poliklinika nebeleis „ant jo“ pinigų. Pasakė, kad jis tyrimus turi darytis Santaros klinikose, nes toks yra Ligonių kasų išleistas įsakymas“, – pasakojo žmona.

Tačiau, paskambinęs į Santaros klinikas, vyras sužinojo, kad tyrimus vis tik turi atlikti Karoliniškių poliklinika.

Grįžusiam į polikliniką vyrui buvo pasakyta, kad čia remiamasi ligonių kasų nutarimu ir lėšų skirstymu. Esą, jeigu asmuo serga lėtinėmis ligomis, tai ir turėtų darytis tyrimus įstaigoje, kurioje gydosi.

„Santaros klinikos sako, kad jie yra trečio lygio ligoninė. Tyrimus turi atlikti 2 lygio gydymo įstaiga. Jis klausia: „Ką man daryti?“ Karoliniškių poliklinikoje atsako: „Vykite i Santaros klinikas tyrimams“, o Santaros klinikose sako: „Vykite į Karoliniškes“.

Kai vyras vėl paklausė, ką jam toliau daryti, jam atsakė, kad aiškintųsi pats ir pridūrė: „Mes tyrimų neatliksime, skaičiuojame savo įstaigos pinigus“.

Laikas eina. Vizitas į Santaras juk suplanuotas, sveikatą sekti labai svarbu, nes vaistai stiprūs, o, jeigu yra kažkokių pakitimų kraujyje, kas už tai atsakys, kol aiškinsis? Nejau Karoliniškių poliklinika neturėjo atlikti tyrimų ir informuoti ligonį, kad po 3 mėnesių pagal naują įsakymą jie nebeatlikinės tyrimų?“ – stebėjosi moteris, pasipiktinusi, kad jos vyras „mėtomas kaip koks daiktas, kol dvi įstaigos tarpusavyje nesugeba suderinti tvarkų“.

„Mokami pinigai i valstybės biudžetą, bet dar turi kaip kvailys eiti ir draskytis dėl to, kas tau priklauso“, – stebėjosi vilnietė, pridūrusi, kad žmogus ne šiaip poliklinikoje lankosi, bet todėl, kad dėl sunkios ligos jo būklę privalu stebėti.

Pasiūlė kreiptis į administraciją

Portalas „Delfi“ kreipėsi į Karoliniškių polikliniką ir paprašė pakomentuoti susiklosčiusią situaciją.

„Mums sunku įvertinti išsakytas pastabas, nežinant konkrečios situacijos, todėl, jei pacientas mano, kad buvo pažeistos jo, kaip paciento, teisės, teikiant sveikatos priežiūros paslaugas mūsų gydymo įstaigoje, prašome kreiptis į poliklinikos administraciją.

Taip pat savo patogumui pacientai turi galimybę pateikti atsiliepimą ar skundą apie jiems suteiktas paslaugas, pasinaudodami, poliklinikos internetinėje svetainėje patalpintomis užklausos formomis.

Į pateiktus pacientų atsiliepimus ar skundus poliklinikos administracija reaguoja nedelsdama ir sprendžia visus iškilusius klausimus“, – nurodė atsakyme Karoliniškių poliklinikos vyriausioji viešųjų ryšių specialistė Daiva Ramonienė.

SAM: pakeitimų nebuvo

Sveikatos apsaugos ministerijos Komunikacijos skyriaus vyriausiasis specialistas Julijanas Gališanskis teigė, kad pastaruoju metu nebuvo priimta teisės aktų pakeitimų, susijusių su tyrimų atlikimu.

„Jeigu tyrimas priklauso šeimos gydytojo kompetencijai, tuomet prieš siunčiant gydytojo specialisto konsultacijai poliklinika (šeimos gydytojas) turi ištirti pacientą.

Kad galėtume tiksliai įvertinti šią situaciją, reikėtų žinoti, koks būtent tyrimas reikalingas“, – raštu atsakė specialistas.

Eilėje – per 200 pacientų

Santaros klinikų Komunikacijos tarnybos vyriausioji specialistė ryšiams su visuomene Gitana Letukienė atsakė: „Informuojame, kad laboratorinių tyrimų prieš biologinę terapiją atlikimo tvarka Santaros klinikose buvo aptarta 2023 m. gegužės 30 d. susirinkime, dalyvaujant Santaros klinikų administracijos, Vidaus audito tarnybos atstovams ir gydytojams specialistams, skiriantiems gydymą biologine terapija.

Santaros klinikos

Pažymime, kad, atlikus reikiamus tyrimus, 20 proc. ir daugiau pacientų konsultacijos prieš biologinę terapiją metu nustatomos laikinos kontraindikacijos šiam gydymui, todėl pagal galimybes išankstinis laboratorinių tyrimų atlikimas kitoje asmens sveikatos priežiūros įstaigoje (dažniausiai pirminės sveikatos priežiūros įstaigoje, prie kurios pacientas yra prisirašęs) pavieniais atvejais buvo praktikuojamas, siekiant didinti paslaugų ir gydytojo specialisto konsultacijų prieinamumą pacientams. Pažymime, kad šiuo metu laukiančiųjų gydytojo reumatologo konsultacijos eilėje registruota daugiau kaip 200 pacientų.

Visi reikiami tyrimai Santaros klinikose gali būti atlikti pacientui paskirto vizito pas gydytoją specialistą metu. Apgailestaujame dėl galimai netinkamo paciento informavimo ir sveikatos priežiūros paslaugos teikimo nesklandumų“.

Diagnozuojamas ankstyvame amžiuje

Santaros klinikų Reumatologijos centro vadovė, Vilniaus universiteto profesorė Irena Butrimienė yra pasakojusi, kad Bechterevo liga, kitaip – ankilozinis spondilitas yra labiau paplitusi tarp vyrų. Ja suserga jauno amžiaus žmonės – dažniausiai iki 40 m.

Irena Butrimienė

„Paprastai liga prasideda nugaros skausmu. Tai uždegiminis nugaros skausmas, kuris turi labai aiškius kriterijus – jis atsiranda ne po fizinio darbo, o iš ryto arba nakties pabaigoje. Jis yra lydimas stuburo sukaustymo, vėliau ir krūtinės ląstos arba kaklo judesių apribojimo“, – pasakajo profesorė.

Dažniausiai sergant ankiloziniu spondilitu nukenčia stuburo jungtys, kai kuriais atvejais – ir periferiniai sąnariai, ypač kojų – keliai, čiurnos ar klubai. Ankilozinį spondilitą neretai lydi ir kitų organų pažeidimai – akių uždegimai, žarnyno, šlapimo ar lytinių takų, odos pažeidimai.

Ši liga yra priskiriama imuniniams artritams ir, kaip ir reumatoidinis artritas, gali turėti sunkių pasekmių, jeigu pacientai negydomi arba gydomi nesėkmingai.

„Ligos metu paciento stuburas kaulėja, uždegiminiai rodikliai laikosi, nuo lėtinės imuninės ligos atsiranda bendras silpnumas, gali išsivystyti mažakraujystė“, – pasakoja I. Butrimienė.

Priešingai nei mechaninis skausmas, kuris būna dėl degeneracinių stuburo pažeidimų, disko išvaržos arba raumenų pertempimo, ankilozinio spondilito skausmas yra jaučiamas ramybės būsenoje, o jį šiek tiek numalšinti padeda mankšta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)