Britanijos gyventojas Stu Innesas serga antrojo tipo cukriniu diabetu ir privalo du kartus per dieną gerti vaistus, o kartą per savaitę jam reikalingos injekcijos. Tačiau nuėjęs į vaistinę vyras išgirdo, kad vaistų nėra – juos išpirko norintieji sumažinti svorį.

Daktaras įtraukė bitą Stu į laukiančiųjų alternatyvių vaistų sąrašą, praėjo du mėnesiai, bet vaistų jis negavo. „Man pikta, nes taip neturėtų būti. Šimtai žmonių nuo diabeto vartoja tą patį vaistą kaip ir aš, todėl turėsime laukti net iki metų pabaigos, kad gautume vaistų“, – teigė britas.

Šis vyras ne vienintelis laukia vaistų, o to priežastis – ne tiekimo sutrikimai, tiesiog pasaulyje populiarėja pavojingas būdas lieknėti – naudoti diabetikams skirtus vaistus.

Vienos Londono vaistinės darbuotojas teigė, kad vos tik atsiradus vaistų papildymui, juos iš karto užsisako kitos vaistinės. „Beprotybė, gydytojai, kurie išrašo vaistą, nežino, ar jo yra vaistinėse. Pacientas ateina, mes sakome, kad vaisto nėra, pacientas vėl skambina gydytojui. Taip sukuriama daug darbo tiek mums, tiek medikams“, – teigė vaistininkas Kashemas Rayhanas.

Situacija tokia sudėtinga, kad valdžios institucijos netgi išleido įspėjimą, jos vaistai turėtų būti skiriami tik diabetu sergantiems žmonėms. Teigiama, kad vaistų trūkumas tęsis mažiausiai iki metų pabaigos.

Sveikatos institucijos nurodė gydytojams neskirti vaistų niekam, išskyrus antrojo tipo diabeto gydymą, tačiau preparatai labai paklausūs, nes laikomi magiškomis injekcijomis, norint sulieknėti. Žmonės moka gydytojams už receptus arba perka preparato nelegaliai.

Sergančiųjų diabetu organizacijos vadovas Douglasas Twenefouras ragino nepirkti vaistų internete, nes tada nežinote, ką gaunate, kokios vaistų dozės. Vaistų pardavėjai tai daro nelegaliai, todėl būtina juos sustabdyti, pabrėžė jis.

Vėžys

Vaistus gaminančios įmonės teigė dirbančios visą parą, kad pagamintų daugiau diabetikams reikalingų vaistų. Na o medikai įspėja norinčius sulieknėti ir ne pagal paskirtį vartojančius vaistus žmonės – tai gali sukelti sunkių sveikatos problemų, net vėžį.

LNK Žinių reportažą rasite čia: