Pareigūnai vėlų ketvirtadienį, spalio 23 dieną, pranešė, kad tai pirmas toks atvejis šiame mieste, skelbia cnn.com.

33 metų gydytojas Craigas Spenceris Gvinėjoje gydė Ebolos karštine sergančius pacientus ir iš ten grįžo spalio 17 dieną. Ketvirtadienį jam pakilo temperatūra, pasireiškė pykinimas, skausmas ir nuovargis.

Jis izoliuotas ir gydomas Niujorko „Bellevue“ ligoninėje – tai viena iš aštuonių ligoninių visose Jungtinėse Valstijose, kur gali būti gydomi šia liga sergantys pacientai. Gubernatorius Andrew Cuomo mėnesio pradžioje tai įvardijo kaip pasirengimo kovoti su Ebola plano dalį.

Intensyvios priežiūros skyriuje gydomas medikas prieš pasijusdamas blogai buvo išėjęs pabėgioti, lankėsi restorane, keliavo miesto metro ir žaidė boulingą, tačiau miesto valdžios teigimu, tikimybė, kad jis galėjo ką nors užkrėsti, yra labai menka.

„Norime iš pat pradžių pareikšti, kad niujorkiečiams nėra priežasties nerimauti“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė meras Billas de Blasio.

C. Spenceris tapo ketvirtuoju žmogumi, kuriam Ebolos viruso infekcija buvo diagnozuota Jungtinėse Valstijose – ir pirmąkart ne Teksase.

Tas gydytojas atvyko į Niujorko Johno F.Kennedy oro uostą, kuris yra didžiausias Amerikoje, spalio 17 dieną, atskridęs per Europą. Jis dirbo su Ebolos karštine sergančiais pacientais Vakarų Afrikoje kaip pelno nesiekiančios medikų organizacijos „Gydytojai be sienų“ (Medecins sans frontieres) narys.

Kaip rodo C.Spencerio veiklos aprašymas portale „Linked In“, jis dirbo tarptautinės skubiosios medicinos pagalbos srityje Kolumbijos universitete ir Niujorko prestbiterijonų ligoninėje.

Uždarė boulingo klubą, artimieji – karantine

Sveikatos apsaugos pareigūnai sakė, kad trys su C. Spenceriu kontaktavę žmonės – jo sužadėtinė ir du draugai – yra sveiki ir bus stebimi. Ketvirtas, autoserviso vairuotojas, fizinio kontakto su pacientu neturėjo, todėl manoma, kad jam pavojus negresia.

Niujorko sveikatos komisarė Mary Travis Bassett teigė, kad C. Spenceris darbą Gvinėjoje baigė spalio 12 dieną, po dviejų dienų paliko Afriką ir per Europą keliavo namo. Johno F. Kennedy oro uoste jis nusileido spalio 17 dieną. Komisarės teigimu, kelionės metu ir vėliau, iki pat ketvirtadienio ryto, ligos simptomai jam nepasireiškė. Vyras temperatūrą tikrino du kartus per dieną.
Prieš pajusdamas ligos simptomus, C. Spenceris bėgiojo ir lankėsi Bruklino boulingo klube „The Gutter“, kuris dabar uždarytas. Jis taip pat keliavo trimis metro linijomis. Pareigūnai dabar tikrina jo metro kortelę, norėdami nustatyti, kur jis dar važiavo.

„Tuo metu, kai gydytojas važiavo metro, jis nekarščiavo... jam nepasireiškė simptomai“, – tikino M. T. Bassett, kurios teigimu, tikimybė kam nors apsikrėsti virusu nuo C. Spencerio yra „artima nuliui“.

B. de Blasio ir M. T. Bassett kartu su gubernatoriumi A. Cuomo surengė spaudos konferenciją, norėdami nuraminti susirūpinimą dėl viruso plitimo, ypač per viešąjį transportą.

„Mes tam pasiruošę taip, kaip tik įmanoma“, – sakė A. Cuomo ir pridūrė, kad situacija jo valstijoje kitokia nei buvusi Teksase, kur iš Liberijos atvykusiam vyrui buvo diagnozuota Ebola, vėliau šia liga užsikrėtė du jį gydę sveikatos priežiūros specialistai.

„Mes turėjome pranašumą pasimokyti iš Dalaso patirties“, – pareiškė Niujorko gubernatorius.

B. de Blasio pridūrė: „Ebola užsikrėsti sudėtinga. Buvimas tame pačiame metro, ar gyvenimas šalia Ebola sergančiojo niekam nekelia pavojaus“.

Gydytojas, dirbantis Niujorko Kolumbijos presbiterionų ligoninėje, izoliuotas „Bellevue“ gydymo įstaigoje nuo pat ketvirtadienio ryto, kai jį paėmė greitoji pagalba. Jo butas Manhatane izoliuotas.
Meras B. de Blasio patikino, kad į ligoninę paguldytas gydytojas labai bendradarbiavo su sveikatos pareigūnais, jo Ebolos karštinės simptomai reiškėsi „labai trumpą laiką“ ir jis Niujorke tiesiogiai kontaktavo su „labai mažai žmonių“.

Savo „Facebook“ puslapyje C. Spenceris išplatino nuotrauką, kurioje jis su būtinomis apsauginėmis priemonėmis. Taip pat nurodoma, kad į Gvinėją jis išvyko rugsėjo 18 dieną, o spalio viduryje skrido į Briuselį. „Vykstu į Gvinėją su „Gydytojai be sienų“, – rašė jis. – Prašau paremti organizacijas, kurios siunčia paramą ir darbuotojus į Vakarų Afriką, ir padeda kovoti su didžiausiomis visuomenės sveikatos ir humanitarinėmis negandomis pastaraisiais laikais“.

Niujorko Kolumbijos presbiterionų ligoninė išplatino pranešimą, kuriame teigiama, kad C. Spenceris yra „atsidavęs humanistas“, kuris išvyko į „medicininės krizės zoną padėti nepakankamai paramos gaunantiems gyventojams“. „Jis yra atsidavęs ir atsakingas gydytojas, kuriam visada svarbiausia yra jo pacientai. Nuo grįžimo iš užsienio jis mūsų ligoninėje nedirbo ir nebuvo susitikęs su pacientais“, – užtikrinama ligoninės pranešime.

Federalinio Ligų kontrolės ir prevencijos centro atstovai ketvirtadienį ruošėsi vykti į Niujorką, o gydytojo mėginiai turėjo būti siunčiami į centro atstovybę Atlantoje, kur bus atlikti tyrimai.
Ketvirtadienį organizacijos „Gydytojai be sienų“ išplatintame pranešime patvirtinama, kad C. Spenceris neseniai grįžo iš Vakarų Afrikos ir „nuolat stebėjo sveikatą“. Pranešime teigiama, kad ketvirtadienį gydytojas susisiekė su organizacija „Gydytojai be sienų“ ir pranešė apie prasidėjusį karščiavimą.

Prieš pora dienų gydytojas tapo vangesniu, tačiau temperatūra iki 37,9 laipsnio Celsijaus jam pakilo tik ketvirtadienį. Šis atvejis atsidūrė dėmesio centre tada, kai prieš pat vidurdienį Niujorko ugniagesių departamentas sulaukė skambučio apie Manhatane sergantį vyrą. Pacientas buvo išvežtas į „Bellevue“ ligoninę.

Miesto tarybos narys Markas Levine'as, atstovaujantis Manhatanui, dar tebelaukiant gydytojo testo rezultatų, sakė, kad sveikatos departamento darbuotojai eina nuo vienų durų prie kitų ir skelbia informaciją apie šią ligą. „Dabar mūsų tikslas užtikrinti, kad žmonės nepanikuotų“, – sakė jis.

ES paskyrė kovos su Ebolos virusu koordinatorių

Tuo tarpu Europos Sąjungos (ES) lyderiai ketvirtadienį paskyrė Kristą Stylianidį Bendrijos kovos su Ebolos virusu, kuris Vakarų Afrikoje jau pareikalavo beveik 4,9 tūkst. gyvybių, koordinatoriumi.

K.Stylianidį, Kipro graiką, kuris bus naujasis ES komisaras humanitarinei pagalbai, „#EUCO paskyrė ES koordinatoriumi kovai su #ebola“, „Twitter“ parašė ES vadovas Hermanas Van Rompuy.

Per praėjusį mėnesį Europos Parlamente vykusius svarstymus dėl patvirtinimo K.Stylianidis europarlamentarams sakė, jog yra pasirengęs vykti į Vakarų Afriką pamatyti situacijos savo akimis. Tokie jo žodžiai buvo palydėti plojimais.

ES užsienio reikalų ministrai anksčiau šią savaitę susitarė, kad vienas kovos su Ebolos virusu koordinatorius yra geriausias būdas sutelkti skirtingas ES pastangas – finansavimą, medicinos darbuotojus, sąlygas, tyrimus – siekiant apriboti ir suvaldyti protrūkį.

Anksčiau ketvirtadienį Europos Komisija paskelbė, kad „lenktyniauja su laiku“ siekdama užbėgti Ebolos virusui už akių ir neleisti jam plisti kitur.

Todėl Europos Komisija skyrė dar 24,4 mln. eurų skubiai reikalingiems tyrimams dėl skiepų nuo Ebolos karštligės, kurios nulemiamas mirtingumas yra maždaug 70 procentų.

Tos lėšos bus skirtos skubiai, „kad būtų galima kuo greičiau pradėti darbą“, nurodė Komisija. Naujausi skaičiai rodo, kad Liberijoje, Siera Leonėje ir Gvinėjoje Ebolos virusu užsikrėtė 10 tūkst. žmonių, o mirė 4,9 tūkstančio.

„Dėl Ebolos lenktyniaujame su laiku, privalome ir spręsti nepaprastąją situaciją, ir, tuo pačiu metu, turėti ilgalaikį atsaką“, – sakė Europos Komisijos pirmininkas Jose Manuelis Barroso.

Europos Komisija nurodė dirbanti su pramone, kad būtų sukurti skiepai nuo Ebolos karštligės, vaistai ir diagnozavimo būdai.

Kol kas Europos Komisija ir 28 atskiros valstybės narės pažadėjo daugiau kaip 600 mln. eurų humanitarinės ir kitokios pagalbos, kad padėtų dorotis su šia sveikatos apsaugos krize, kuri, kaip nurodo Pasaulio sveikatos organizacija (PSO), netrukus gali nulemti 10 tūkst. atvejų per savaitę.

PSO koordinuoja pasaulines pastangas kontroliuoti Ebolos karštligės protrūkį. Viliamasi, kad eksperimentinės vakcinos, kurios šiuo metu yra bandomos, gali būti prieinamos kitų metų pradžioje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (45)